Kultura

Fra Romićeve čežnje bliske svakom čovjeku

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u petak navečer u samostanu Male braće u Dubrovniku zbirku poezije fra Jakova Rafaela Romića „S Franjom Asiškim već osam stoljeća“.

Gvardijan samostana Male braće fra Veselko Grubišić uvodno je rekao kako autor zbirke fra Rafael često svoje pjesme piše prigodničarski, a osamstota obljeznica dolaska svetog Franje Asiškog u Hrvatsku sigurno je jedna od najznačajnijih takvih prigoda.

– Taj dolazak potresao je pjesničku dušu fra Rafaela – istaknuo je gvardijan Grubišić opisujući zbirku s 21 pjesmom vjerske tematike.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez izjavila je kako se upravo ovom knjigom Matica želi pridružiti nizu aktivnosti povodom velike obljetnice.

– Siromašni i jednostavni, slobodni stihovi fra Rafove poezije samo su privid pojavnog. Slijedeći postulate svetog Franje, oni su zapravo težnja k svjetlu i prosvjetljenju, uzdizanju na najduhovniju razinu svijesti. Ovu poeziju ne piše samo Rafo fratar, već prije svega Rafo čovjek, pa su zato sve njegove sumnje i dileme, čežnje i ljubavi bliske svakome od nas – istaknula je Burđelez.

– Njegova poezija nije istoznačna. Ona je istovremeno i duhovna i angažirana, i emotivna i racionalna, i nadasve simbolička. Pjesme su mu ponekad sjetne, često ironične, ili su pak prožete finim humorom – rekla je Burđelez.

Fra Jozo Sopta upoznao je nazočne o dubrovačkoj tradiciji spominjanja boravka svetog Franje na hrvatskoj obali, gdje ga je izbacio libijski vijetar (lebić), ali „još se nismo dogovorili gdje je to bilo“.

– Gotovo svi gradovi imaju svoju legendu o boravku svetog Franje za vrijeme jednog od svoja dva putovanja u Egipat i Svetu Zemlju. Prije tri godine slavili smo osamstotu godišnjicu početka franjevačkog reda 1209. godine – podsjetio je Sopta, navevši kako je taj događaj, sudbonosan za povijest hrvatskog naroda, trebalo obilježiti na doličan način, pa je tako održan niz simpozija i skupova.

– Velika obljetnica prigoda je da još jednom isčitamo zaboravljene spise i brojne izvore. Ove godine očekujemo prevažno izdanje na hrvatskom jeziku najstarijih franjevačkih izvora na dvije tisuće stranica. Prethodno smo objavili franjevački leksikon i druga djela, a sve to dokazuje nedvojbeno jasno franjevačku prisutnost u Hrvata – istaknuo je Sopta. Pretpostavlja kako se ploča sa spomenom boravka svetog Franje u Dubrovniku nalazi pod podom crkve od Sigurate.

Ante Šoljić Romićevu zbirku poezije nazvao je „zaglavnim kamenom njegovog pjesničkog opusa“.

– Zapravo je riječ o antologiji, koju je fra Rafo sam sastavio, izborom iz dosad objavljenih knjiga, dopisavši šest neobjavljenih pjesama. Fra Rafi pjevanje jest način bistvovanja, ali nije profesija, pogotovo ne natjecateljska djelatnost. On se ne trudi oko traženja prštavih metafora, ni oko brušenja pjesničkog stila – istaknuo je Šoljić.

U stankama između izlaganja autor je čitao svoje pjesme uz glazbenu pratnju gitarista Tomislava Žerovnika.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija