Grad

FOTO/VIDEO Gotovo je s Grabovicom! Hoćemo li smeće ‘odlagati’ u more?

FOTO/VIDEO Gotovo je s Grabovicom! Hoćemo li smeće 'odlagati' u more?

Dubrovniku prijeti ekološka katastrofa! Već za Božić bi se mogli naći zatrpani u gomilama otpada. Naime, ukoliko se dubrovačko odlagalište komunalnog otpada ‘Grabovica’ nastavi puniti današnjim tempom, do kraja godine ostat ćemo bez jedinog odlagališta.

Jer, Županijski centar za gospodarenje otpadom, koji je jedina alternativa Grabovici, sasvim se sigurno neće moći izgraditi u idućih devet mjeseci.

Ono što bi svaki pojedinac u Dubrovniku trebao napraviti jer poraditi na odvajanju otpada. Ne danas, ne sutra, već – jučer! Naime, prema riječima direktorice Čistoće Nataše Gabričević, vijek trajanja Grabovice je do kraja godine, ukoliko se ne napravi veliki iskorak u primarnoj selekciji otpada.

Što manje otpada to bolje
– Poduzeli smo sve mjere da što manje otpada završava na Grabovici. Idemo s više aktivnosti na odvajanju, glomazni otpad se više ne vozi na Grabovicu, nego ga zbrinjavamo po zakonu i odvozimo ga van županije jer ovdje ne postoji tvrtka koja zbrinjava kako treba. Maksimalno se trudimo da što manje otpada završi na odlagalištu, čiji je vijek trajanja ovim tempom do kraja godine – ističe Gabričević.
Na naše pitanje što će se dogoditi krajem godine budući da je jedino rješenje izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a za kojega je nedavno najavljen ‘odlazak’ projekta na reviziju, direktorica Čistoće odgovara:
– Mi pokušavamo iznaći rješenje, a sve se svodi na što više odvajanja, znači na primarnu selekciju. Kad bismo uspjeli napraviti veliki iskorak u primarnoj selekciji, kod pravnih osoba i kod građana, samim tim se bitno produžuje vijek trajanja Grabovice. Kad bismo se trudili da ništa od ambalaže ne ide gore, da ne ide karton u nikakvoj formi, kao ni glomazni otpad, što se još uvijek događa jer ljudi polome neki namještaj, potrpaju u vreće i to ipak završi tamo kao miješani komunalni otpad. Kad bismo sve to smanjili do maksimuma onda možemo čekati i Županijski centar za gospodarenje otpadom – kategorična je Nataša Gabričević.

Odvajanje, odvajanje, odvajanje…
Stoga treba hitno poraditi na svijesti građana o važnosti odvajanja otpada, ali ne samo građana već prvenstveno pravnih osoba. Naime, otpad kojega građani odlažu čini tek 33 posto u ukupnoj količini koja završi na Grabovici.
– Građani su još uvijek u nekakvom odnosu od 30, 33 posto u odnosu na ukupne količine, a sve drugo su neke forme pravnih osoba – obrti, ugostitelji, suvenirnice… Znači, naglasak bi prvenstveno trebao biti na pravnim osobama, bez obzira na kategoriju. Kad bi se oni pridržavali zakona i maksimalno odvajali, onda bi to bila ogromna razlika. Kad pogledate broj dućana koji u Dubrovniku sezonski rade, ili broj ugostitelja… da oni svi odvajaju od komunalnog bi ostao tek minimum – govori nam Nataša Gabričević, naglasivši i kako se 90 posto otpada koji se tijekom sezone zbog velikog priljeva gostiju proizvede odnosi upravo na ambalažu.

Na naš upit što Čistoća može napraviti po ovom pitanju ističe:
– Gradonačelnik pokušava ishoditi podršku Vlade, odnosno Ministarstva da dobijemo opremu za predobradu otpada. Samim tim bi se smanjile količine koje idu na Grabovicu, ali baš bi se radikalno smanjile – naglašava Gabričević, dodavši i kako reciklažno dvorište, kakvo u Dubrovniku još ne postoji, samo po sebi nema težinu bez odgovarajuće opreme za predobradu.
– Nama je prvenstveno cilj što više otpada odvojiti, napraviti i jednu vrstu pritiska i edukacije prema svim poslovnim subjektima, prije svega da odvajaju, a sve ono što oni ne odvoje da odvojimo mi što više. Predobradom bi se omogućilo odvajanje otpada pri čemu bio dio otišao na tržište, za dio mi plaćamo kao što plaćamo odvoz glomaznog otpada, a tek manji dio bi otišao na odlagalište – ističe Nataša Gabričević, dodavši kako je preduvjet za predobradu nabava određene opreme.

Nema preko granice
– Za njenu nabavu moramo dobiti podršku Vlade i Fonda kako bismo što kvalitetnije mogli razvrstavati ono što ne uspiju građani i tvrtke. To bismo mogli raditi na Grabovici. Kad bismo išli tražiti lokaciju opet bismo se našli u začaranom krugu. Naime, bilo kakvo traženje prostora je nemoguća misija. Na zapadu to inače jest u gradovima, ali Dubrovnik zaista za to nema prostora jer ima i drugih potreba – napominje Gabričević.
Dubrovnik zapravo danas nema alternativu Grabovici. S otpadom od ulaska u Europsku uniju ne možemo preko Neuma. Jedino preko Pelješca pa na trajekt.

– Vrlo je upitno hoće li vas brodski prijevoznik uopće primiti s takvom vrstom ‘robe’ na brod usred turističke sezone – govori Nataša Gabričević.
– Može se tu puno postići. Primjerice, otok Krk je u godinu dana napravio strahoviti skok, danas su na 40 posto odvojenog otpada. U nas je najviše plastike, ambalaže i kartona, posebno u vrijeme turističke sezone, i treba poraditi na tome da se taj otpad odvoji od komunalnog – govori Gabričević.
Na taj način produžit ćemo vijek trajanja jedinog dubrovačkog odlagališta. U suprotnom probudit ćemo se zatrpani smećem…

Grabovica puna  (1)

Ovako je Grabovica izgledala 2004. godine

 

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist