Vaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA 2016. / 100 žena… Na 1234 metra visine!

HPD SNIJEŽNICA 2016. / 100 žena... Na 1234 metra visine!

Ovogodišnji uspon na Sniježnicu na 1234 metra visok vrh Sv. Ilije, povodom Dana žena, održao se u nedjelju, 13. ožujka. Kao i prošle godine, progoze nisu baš obećavale divno i krasno vrijeme.

Pripremio: Đani Kobilić

Mnogi su se dvoumili zbog toga, možda čak i odustali od uspona ‘100 žena na Sniježnici’. Čak je i nekoliko kapi kiše začinilo sam početak uspona iz Kune nad kojom su se nadvili tmurni oblaci. Međutim, kako to obično, bude ovolika masa žena jednostavno je rastjerala oblake. Sam uspon do vrha je protekao relativno brzo s obzirom na dužinu grupe. U toj gusjenici ljudi koja se protezala duž kamenjara i serpentina bilo je planinara izletnika iz svih krajeva naše županije. Osim same HPD Sniježnice sudjelovi su planinari iz društava: Mareta Vela Luka, Sv Ilija Orebić, Adrion Gradac, Grabovica Ploče, Gledavac Metković, Vrgorac, Zagreb-Matica, Vjeverice iz Kotora, Udruga mladih Uliks sa Mljeta, Tenis klub Dubrovnik itd. Čak je bilo i predstavnika aktualnog Mercedesa među planinarima. S obzirom na konfiguraciju terena nisu na vrh išli sa svojim limenim ljubimcima već pješke. Uživali su u svježem zraku, pokojem oblaku a sa vrha i u pogledu na more, polje i okolne sniježne vrhove. Napunili su baterije za nove vožnje po ipak nešto ravnijem asfaltu. Hmmm, možda jednom drugom prilikom dođu i Star Warsi na Sniježnicu…

I EPK na vrhu

Dolaskom ‘gusjenice’ na najviši vrh juga Hrvatske uslijedio je već standardni popis kao i brojanje sudionica. Nakon lagane marende zalijepila se prigodna naljepnica i slijedilo je veselo fotografiranje uz atraktivnu kapelicu. Ovom prilikom HPD Sniježnica je promovirala Dubrovnik za Europsku prijestolnicu kulture 2020 sa velikim transparentom: Svi skupa za Dubrovnik 2020. Uzdigli smo malo kulturu iznad kazališta, muzeja, ustanova i simbolično na najvišem vrhu županije svi skupa poslali poruku gdje vidimo Dubrovnik u skorijoj budućnosti. Dok smo mi gledali u budućnost fotograf Flare studia Hrvoje Margaretić imao je pun objektiv posla, jedna lijevo dvije desno pa tri gore dolje… žene su ispadale sa svih strana objektiva. Nije ni čudo jer je ove godine oboren ‘rekord’. Vrh je uspelo čak 277 žena, od kojih je jedna imala samo 9 mjeseci! Sve te žene a i muškarce su naši vodiči: Željka, Mare, Martina, Alemka i Damjan nakon vrha spustili i do livada na izležavanje i planinarski domjenak. Ove godine na meniju je bio grah i kobasice. Grah koji se dva dana pripremao u velikim količinama u Čilipima u hotelu Konavle. Kao i svake godine pripadnici HGSS stanice Dubrovnik su u velikom broju osiguravali sudionike uspona a čuvali su i grah na toplom. Nakon ‘domjenka’ i izležavanja na travi lagano je uslijedio i silazak do sada već osunčane Kune Konavoske koja je za razliku od tmurnog jutra sada pokazala i neko svoje vedrije lice. Uspon ‘100 žena na Sniježnici’ u organizaciji HPD Sniježnice potpomognuli su Turistička zajednica općine Konavle, HGSS, Županijski planinarski savez, hotel Konavle Čilipi, Flare studio, Pekarnica Peco Cavtat i mnogi drugi… Hvala im svima, a mi se vidimo i dogodine!

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist