Aktualno

[FOTO] Ovako je izgledala vježba flote HRM-a s NATO protuminskim brodovima

Zapovjedni brod ESPS ‘METEORO’ španjolske Kraljevske mornarice i brod lovac mina FGS ‘BAD RAPPENEAU’ nemačke Ratne mornarice, o kojem smo već ranije pisali, boravili su u dubrovačkom akvatoriju.

Kako navode iz Ministarstva obrane, riječ je o brodovima Stalne skupine NATO protuminskih brodova (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2/ SNMCMG-2.

-Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unaprjeđivanja interoperabilnosti. Program petodnevnih aktivnosti skupine, između ostalog, obuhvatio je zajedničko uvježbavanje sa snagama HRM-a u dnevnim i noćnim uvjetima. U vježbovnim aktivnostima sudjelovali su brodovi iz sastava Flote HRM-a i Obalne straže RH: desantni brod minopolagač DBM-82 „Krka“, obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš“, dvije gumene brodice te tim protuminskih ronitelja. Dinamički plan obuhvatio je vježbe taktičkog manevriranja, vježbe provođenja kroz minsko opasno područje, popunu na moru (RAS) i vježbe obrane od asimetrične ugroze – navode iz MORH-a.

Ističu i kako su u području Koločepskog kanala, prolaza Lapadska vrata i Velikog vratnika snage zajednički uvježbavale protuminske sposobnosti.

Vježbovne aktivnosti obuhvatile su i procedure protuminskih pretraživanja te klasificiranje ciljeva autonomnim podvodnim vozilom REMUS 100. Identifikaciju ciljeva provodio je tim protuminskih ronitelja s brodova SNMCMG-2 i tim iz sastava Flote HRM-a.

U sastavu skupine SNMCMG-2 je i brod lovac mina Ratne mornarice Talijanske Republike na kojemu je od početka travnja do lipnja ove godine i tim Voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a koji predstavlja deklarirane nacionalne NRF snage.

Po završetku vježbovnih aktivnosti, brodove skupine SNMCMG-2 na izlasku iz teritorijalnog mora RH ispratio je OOB-31“ Omiš“.

Pročitajte još

Od iduće godine jedan euro napojnice doista jedan euro za radnika

Dulist

Učiteljica Gordana Rokolj s učenicima napravila dubrovački dječji vodič

Maria Prkut

UDRUGA GLAS PODUZETNIKA PITA: Zašto tako dugo čekamo radne dozvole?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija