Aktualno

EKOLOŠKI INCIDENT IZ HOTELA EXCELSIOR Institucije podbacile! Danima nije utvrđena količina nafte koja je iscurila u more

EKOLOŠKI INCIDENT IZ HOTELA EXCELSIOR Institucije podbacile! Danima nije utvrđena količina nafte koja je iscurila u more

Još uvijek nisu poznati razmjeri onečišćenja mora i količine lož ulja koje je u subotu, 27. ožujka, iscurilo iz kotlovnice Hotela Excelsior. Informacija je to koju je DuList neslužbeno uspio saznati iz Vodopravne inspekcije pri Državnom inspektoratu. Naime, inspekciji smo poslali upit te smo pokušali saznati koliko je lož ulja iscurilo u more, što je vodopravni inspektor utvrdio na terenu kod hotela Excelsior te kolika je kazna koju će hotel kao onečišćivač morati platiti. Međutim, te odgovore do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli pribaviti. Doznali smo tek da je nepoznanica još uvijek i sama količina lož ulja. Naime, sugrađani su punih tjedan dana nakon ovog ekološkog incidenta još uvijek dojavljivali kako na moru pluta velika naftna mrlja te kako cijele Ploče smrde po nafti. Iz hotela su za DuList potvrdili kako je te subote ‘u kotlovnici hotela Excelsior došlo do curenja lož ulja na plažu ispred hotela’. Hotel je, naglasili su, odmah obavijestio nadležne službe te je angažirao i specijalnu ovlaštenu tvrtku koja je pristupila saniranju onečišćenja. Međutim, istaknuli su, to je postupak koji traje pa zato građani i tjedan dana nakon još uvijek vide mrlju te osjećaju neugodan miris. Sugrađani su u komentarima burno reagirali na ovakav odgovor hotela te su se zapitali što se događa, zašto se more nije odmah očistilo te hoće li netko za ovakvo onečišćenje odgovarati? Tako je krenula i naša potraga za odgovorom nadležnih institucija kako bismo doznali je li se poduzelo sve što se moglo kako bi se onečišćenje saniralo te zbog čega cijeli postupak toliko traje.

Napomenimo kako se u subotu kada je došlo do onečišćenja, jedan sugrađanin obratio na redakcijski mail DuLista s fotografijama ‘nafte u gradskom Portu’. U isti mail naznačio je i Lučku kapetaniju te naglasio da bi to trebali ‘smatrati dojavom’ ukoliko im nitko još nije dojavio. Isti čitatelj napravio je to i tjedan dana nakon. Ovaj nam je čitatelj za onečišćenje dojavio u popodnevnim satima subote, a primijetio ga je tijekom jutra oko 8 sati. Sasvim je evidentno kako je do curenja iz kotlovnice došlo u noćnim satima, ali se očito čekalo jutro ne bi li se reagiralo ili se nadalo kako šteta neće biti velika. Ali, ipak jest.

Plan poremetila kiša i valovi

Krenuli smo od Lučke kapetanije koja je nadležna za onečišćenja na moru, štoviše, lučki kapetan Mato Kekez glavni je i odgovorni u Županijskom operativnom centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

— Takvo se onečišćenje ne može odmah sanirati jer sve još uvijek stoji ispod betona te će trebati za to proći još neko vrijeme. S tog je petka na subotu bila jaka kiša te je isprala ulje s betona u more, a bili su i valovi. Zato su građani opet vidjeli mrlju na površini. Hotel je angažirao brod CIAN, ovlaštenu tvrtku za otklanjanje onečišćenja i kako je poznat onečišćivač, trošak sanacije je na hotelu. Oni to rade danima, postavljali su i brane – doznali smo od lučkog kapetana Kekeza.

Na naše pitanje kada im je hotel prijavio onečišćenje, Kekez je odgovorio kako je prijavljeno ‘odmah’, ali da trenutno nije siguran je li to napravio ‘hotel ili prije građani s funjestra’. Potvrdio je kako je vodopravni inspektor bio na terenu te da će on i odrediti kaznu koju će hotel platiti. Kontaktirali smo Kekeza ponovno kako bismo doznali još detalja, poput onoga, koliko je uopće lož ulja isteklo iz kotlovnice, ali on je pak ovog puta istaknuo kako on nije za to nadležan, već vodopravna inspekcija.

— Da je onečišćenje s mora, odnosno broda, tada bi to bila moja nadležnost. Ovako je sve na vodopravnoj inspekciji – rekao je.

Odgovor županije isti k’o i Kekezov

Do odgovora smo pokušali doći i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja, naime, i donosi Plan za intervenciju kod iznenadnih onečišćenja mora, a ima i specijalizirane brane koje su nabavljene 2019. te upravo služe prilikom intervencija s istjecanjem naftnih i sličnih derivata. Pitali smo ih što je kroz ove dane koliko traje onečišćenje mora napravljeno kako bi se spriječilo daljnje širenje mrlje i zaustavilo onečišćenje mora? Zanimalo nas je i je li angažiran brod za čišćenje, koji i koliko puta je bio na intervenciji? Željeli smo znati i koliko je lož ulja u ovom razdoblju iscurilo u more te zbog čega nisu postavljene plutajuće brane za sprječavanje onečišćenja kao i je li došlo i do onečišćenja obale i gdje?

Međutim, ‘potrefio’ se vikend, Uskrs te uskrsni ponedjeljak, a iz županije nismo dobili odgovor na upit, već su nas uputili na lučkog kapetana Mata Kekeza jer je ‘on nadležan’ te da se županija slaže s onim odgovorom koji od njega dobijemo. S obzirom da je Kekez odgovorio kako on nije nadležan jer se radi o onečišćenju s kraja, daje se zaključiti kako je Plan za intervenciju kod iznenadnih onečišćenja more, svega ‘mrtvo slovo na papiru’ te ne može pomoći u ovakvim slučajevima jer je onečišćenje ‘s kraja, a ne s mora’. Dakle, dio mora je onečišćen, poznato je i tko ga je onečistio, ali nadležnim institucijama to očito nije alarmantna situacija. A, što bi bilo da smo u srcu sezone, da su plaže pune i da su gosti vidjeli takav prizor? Bi li onda netko brzo reagirao kako takva slika ne bi ‘pošla u svijet’?

Upit o sanaciji onečišćenja poslali smo i Gradu Dubrovniku. Iz Gradske su uprave za DuList odgovorili kako ‘jedinice lokalne samouprave nisu nadležne za postupanja prilikom onečišćenja na moru’.

— Za isto su nadležne regionalne samouprave odnosno Županijski operativni centar temeljem Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Stoga Vas upućujemo da upit pošaljete tijelima nadležnim za navedeno – bio je odgovor Gradske uprave.

Dakle, uputili su nas na iste institucije koje su ‘de facto’ nadležne za ovakve situacije, ali sudeći prema nonšalantnom tretiranju naših upita o ovoj ozbiljnoj ekološkoj temi, ovaj ih problem nije ni najmanje ‘dirnuo’.

Ako vas zanima kako izgleda nafta, pogledajte na našoj web kameri.

LR

Iz tiskanog izdanja DuLista od 7. travnja 2021.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist