Županija

BRIGA O ZDRAVSTVENOM KADRU Dobroslavić: ‘Trenutno stipendiramo 23 liječnika specijalista internista i nešto manje medicinskih sestara’

BRIGA O ZDRAVSTVENOM KADRU Dobroslavić: 'Trenutno stipendiramo 23 liječnika specijalista internista i nešto manje medicinskih sestara'

– Mi kao županija pomažemo naše zdravstvene ustanove uz ona sredstva koja oni dobivaju od HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Prošle godine uključili smo se s 28 milijuna kuna kroz koja smo financirali sve ono što je planirano, ali i dodatno za nabavku zaštitnog materijala, za posebni uređaj za radiologiju u OB Dubrovnik, za projekt bolje dostupnosti zdravstvene zaštite na otocima i za nagradu zdravstvenim djelatnicima koji su se borili protiv COVID-19. Nastojali smo pomoći što ćemo i napraviti ove godine s otprilike jednakim iznosom – poručio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u srijedu u Velikoj gradskoj vijećnici prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama na području županije za 2021. godinu.

Ugovori su potpisani s Općom bolnicom Dubrovnik, Zavodom za hitnu medicine, Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije te domovima zdravlja iz županije i to u vrijednosti od 1.7 milijuna kuna, a taj iznos namijenjen je za sufinaciranje specijalizacija i troškova stanovanja te slične troškove.

– U županiji brinemo i o novom kadru u zdravstvu pa ću podsjetiti da smo 2019. povećali broj stipendija za zdravstvena zanimanja. Ukupno sad imamo 23 internista za liječnika i nešto manje za medicinske sestre koji su korisnici županijskih stipendija. Napomenut ću i da smo ove godine predložili potpisivanje ponovnog Plana razvoja medicinskih sestara u Medicinskoj školi. Vjerujem da će i ova sredstva pomoći u urednom funkcioniranju zdravstvenih ustanova, mada znamo da njih uvijek treba više, što ćemo i nastojati dobiti. Tražit ćemo sredstva od države, ali moramo biti svjesni da se moramo pridržavati okvira u kojima djelujemo – dodao je Dobroslavić.

Tom prilikom najavio je i realizaciju projekta cjelogodišnje hitne helikopterske službe te energetsku obnovu cjelokupne zgrade dubrovačke bolnice.

– Dogovorili smo sve ono što je bilo potrebno s dva ministarstva. Helikopter će bit stacioniran kao i prošle godine u sezonskoj službi u Zračnoj luci Dubrovnik. Ove godine, međutim, planiramo da to bude cjelogodišnja služba i da se taj ugovor obnavlja svaku iduću godinu. Opća bolnica Dubrovnik je već pokušavala dobiti sredstva za energetsku obnovu zgrade. To nije bilo moguće kandidirati na EU fondove jer se pretpostavljalo da će težina projekta biit preko 100 milijuna kuna. Dakle, radi se obnovi fasade, krovova, grijanja, hlađenja, prozora itd. Mi smo se odlučili zajedno ući u izradu projeknte dokumentacije. Taj natječaj je u tijeku i njegova vrijednost je oko četiri milijuna kuna. Od toga dva milijuna kuna smo mi osigurali, a ostalo će bolnica i Zaklada Blaga djela. Projekt je prijavljen na fond Mehanizam oporavak i otpornost u zdravstvu. Vjerujemo da ćemo ih dobiti – objasnio je Dobroslavić.

U ime potpisnika nazočnima se obratio ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

– Ova županija itekako vode računa o razvoju jednake dostupnosti zdravstvene zaštite u svim krajevima. Iz ugovora vidite da se radi o poticajnim mjerama koje će unaprijediti dostupnost, ali i kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Samo na primjeru dubrovačke bolnice dobro je znati da je u 2020. zaposleno čak 29 medicinskih sestara od kojih je osam izvan županije pa su iskoristile ovu subvenciju. Ista tendencija postoji i danas. Prošle godine smo zaposlili i devet liječnika, pet specijalizanata i četiri gotova specijalista. Interes postoji i ovakve poticajne mjere čine Grad Dubrovnik i Županiju dubrovačko-neretvansku poželjnim poslodavcem te mjestom za život medicinskih djelatnika – zaključio je.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist