Grad

IZ GRADSKOG KOTARA PITAJU Hoće li itko odgovarati za ekološku katastrofu ispred Grada i Ploča?

Stigla je i reakcija GK Ploče – iza Grada na izlijevanje lož ulja iz Hotela Excelsior u more. Pitaju se ‘hoće li itko odgovarati za ekološku katastrofu ispred Grada i Ploča’.

-U nedjelju 27.3., građani su uočili izlijevanje onoga što se na kraju pokazalo kao lož ulje iz Hotela Excelsior u more te su navedeno prijavili predsjedniku GK Ploče – iza Grada koji je zatim kontaktirao Županijsku lučku upravu, a koja je nakon toga poslala eko-brod CIOS koji je navedeno trebao sanirati. Međutim, tjedan dana kasnije, odnosno 3.4., uočeno je ponovno izlijevanje ogromne količine navedene tvari ponovno iz istog izvora. Građani su ponovno kontaktirali predstavnike Kotara s novim informacijama o događaju, priloživši i fotografije te informacijama o neuspješnoj komunikaciji s Državnim inspektoratom, Službom vodopravne inspekcije te ispostavom u Dubrovniku. Unatoč potvrdi Hotela Excelsior medijima da se pristupilo saniranju onečišćenja još 27.3., građani ističu da se 3.4. nije vidjela nikakva vrsta saniranja ili intervencije. Ovakav slučaj odavno se nije vidio, a prema (naravno, nepotvrđenim) glasinama iz lokalne zajednice prema viđenom i prijašnjem iskustvu, riječ je o izlijevanju nekoliko tona lož ulja – ističu iz ovog gradskog kotara. Sada bi, kako kažu, nakon također neuspješnog pokušaja komunikacije s Državnim inspektoratom, voljeli saznati detaljan izvještaj o događaju i njegovim posljedicama odnosno načinu saniranja financiranju štete. Ističu kako žele saznati je li provedena, kada i s kojim zaključcima istraga na terenu, a na temelju koje bi se onda utvrdili odgovorni i eventualne sankcije koje bi spriječile da se navedeno dogodi ponovno.

-Sve ove informacije još uvijek nisu dostupne građanima i o ovome se jako malo izvijestilo putem službenih kanala i preko medija, stoga bismo još jednom voljeli apelirati na službe da javnost ima pravo znati što se dogodilo i što se poduzelo po pitanju ovog jako ozbiljnog onečišćenja koji se dogodio ispred same povijesne jezgre Dubrovnika, odnosno Grada, a zbog kojeg su građani kotara GK Ploče tjedan dana živjeli u smradu lož ulja te uznemireni zbog ekološke katastrofe bez jasnih intervencija – navode u priopćenju.

Pročitajte još

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Dulist

RAZGOVOR S MIRSOM Udahnimo sadašnjost i izdahnimo prošlost. Stanimo na loptu i budimo bolji ljudi

Andrea Falkoni Račić

Od sutra izmjene u gradskom voznom redu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija