GradKome zidine

DPDS traži da Vlahušić pokaže gdje je potrošio 82 milijuna kuna od zidina

DPDS traži da Vlahušić pokaže gdje je potrošio 82 milijuna kuna od zidina

DPDS uputio je priopćenje vezano za izjave gradonačelnik Andra Vlahušića nakon odluke Ustavnog suda. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno je pokazao kako ne poštuje odluke pravnih institucija i kako mu one ne predstavljaju prepreku u osiguravanju vlastitog boljitka. Iako je Ustavni sud prije tjedan dana donio odluku o suspenziji Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, Vlahušić ne odustaje od ukidanja ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama između Grada i Društva. Iskrivljavanjem činjenica pokušava diskreditirati svaki korak duge tradicije Društva.

No, kako i njega samog prati nepravomoćna presuda zbog zloporabe položaja i ovlasti, a Društvo nema nijednu mrlju u svojoj povijesti, građanima Dubrovnika nije teško odabrati kome vjerovati Društvo je preko 60 godina radilo te radi i danas za dobrobit Dubrovnika i to je vidljivo iz stanja zidina i druge kulturne baštine koju građani svakodnevno gledaju. Društvo je uvijek spremno za razgovor i dogovor. Ali Gradonačelnik zna udarati samo ispod pojasa. I to baš sada kada Društvo nije u dugovima i kada ima veći iznos novca na raspolaganje za obnovu baštine. Ne možemo se ne zapitati zašto je netko toliko opsjednut novcem i kako uopće može voditi Grad na takav pohlepan način.

Gradonačelnikovo izvrtanje i iskrivljavanje godišnjeg financijskog izvješća Društva, pokazuje i potpuno neznanje o financijama i nepsosobnost čitanja financijskih izvješća, ili zlu namjeru. I jedno i drugo nas zabrinjava kao građane Dubrovnika. Gradonačelnik Vlahušić optužuje Društvo da godišnje raspolaže sa 60 milijuna kuna, što je netočno. U 2013. godini, nakon odbitka PDV-a, pola od 51.848.317,36 kuna dobiva Vlahušić, a pola tj. 25.924.158,68 ostaje Društvu. U što je Društvo uložilo tih 25 milijuna vidljivo je iz šetnje gradom i dubrovačkom okolicom, kao i iz samog godišnjeg izvještaja.

Vlahušić pak skriva od građana informaciju na što je potrošio svojih malo više od 82 milijuna kuna koje je od Društva dobio u posljednje 4 godine. Optužuje nas da za zidine manje ulažemo, a ne želi navesti da je 2009. godine on potpisao ugovor i uzeo svojih 50 posto. Time je za baštinu automatski ostalo 50 posto manje novca, jer on svoj udio nije uložio u zaštitu baštine te taj novac troši potpuno netransparentno i na javnosti skriven način. Tražimo od gradonačelnika da objavi građanima gdje je u protekle 4 godine potrošio 82 milijuna kuna!

Kada pogledamo godišnji proračun, stavka poslovanja cijelog Društva bez plaća čini 13% ukupnih prihoda od zidina. Društvo na dubrovačkim zidinama i ostalim objektima kulturne baštine lokacija danas zapošljava preko 40 osoba i logično je da ti troškovi poslovanja ne ulaze u troškove obnove. Troškovi su rasli razmjerno količini posla kojeg je bilo sve više iz godine u godinu. Trudimo se biti dobar poslodavac jer želimo da naši zaposlenici budu kvalitetno nagrađeni za svoj marljiv rad. Iza napada na Društvo može stajati samo velika Vlahušićeva želja da taj novac proslijedi svojim poslušnicima koje planira zaposliti.

Isto tako, ukupni višak prihoda od 20 milijuna kuna s kojiim je Društvo završilo 2013. godinu rezerviran je za već ugovorene radove u obnovi, poput kuće na bastionu sv. Petra u Dubrovniku i bastiona sv. Margarite u Dubrovniku, tvrđave Veliki Kaštio u Stonu, IV. faze Sokol grada, konzervacije zapadnog dijela Velikog zida prema Podzvizdu u Stonu itd. Za obnovu je u 2013. utrošeno 9.947.514,02 kuna te ostatak novca nije nikakav višak nego je rezerviran u svrhu svih već ugovorenih radova.

Gradonačelnik miješa pojmove pa u tablici izdvaja samo intelektualne usluge. Ali ne navodi da pod te troškove spadaju i geodetske, javnobilježničke, odvjetničke i intelektualne usluge na koje Društvo ima pravo i koje su razmjerne količini projekata koji rastu iz godine u godinu. Također, Društvo ima pravo i obavezu na promidžbu zidina i ostalih lokaliteta, kako bi one i dalje donosile profit. A sve što radimo u vidu promidžbe koristi cijelom Gradu i stanovnicima. Ako turisti čuju za zidine, doći će u Grad i pojesti nešto, posjetiti muzeje i sl. Sve se to ponovno slijeva u gradski poračun. Vrhovni vođa Grada bi trebao znati što je marketing, s obzirom da i sam ulaže preko milijun kuna za osobnu medijsku promidžbu.

Postoji opravdana bojazan za budućnost Grada, jer svi su građani svjesni kako njime Vlahušić upravlja. Komercijalizacija svakog dubrovačkog kamena već je dovela do zagušenja i uništenja javnog prostora. A iskrene brige za baštinu nema u Vlahušića. Jer da se brine za baštinu i poštuje tradiciju, postupao bi prema ugovoru koji je potpisao. Naime, Ugovor s Gradom smo potpisali na neodređeno vrijeme 1998. godine, a Dodatkom Ugovoru se potvrdilo da Ugovor traje na neodređeno vrijeme, ali ni u kom slučaju manje od 10 godina od dana potpisa Dodatka. No, tada Vlahušić možda ne bude više Gradonačelnik pa će biti kasno da se nešto stavi u špag.

Žalosno je da se o Dubrovniku zadnjih mjeseci priča samo u kontekstu Vlahušićeve želje za totalnoom komercijalizacijom našeg Grada. Naša jedina namjera je postizanje dogovora, a jedino što Vlahušić radi je da nas blati, izmišlja podatke i vara građane. Naši računi su čisti i naša savjest je čista. Kakvi su Vlahušićevi računi i savjest?

Zidinama pak nastavljamo upravljati na najbolji mogući način, čuvajući tu baštinu, koju su nam naši stari ostavili, kao najvrednije što imamo. Znali smo je očuvati i sačuvati kada nije donosila nikakvu dobit i nikoga nije zanimala, znali smo je očuvati u svim državama, znat ćemo je očuvati i od Vlahušićevih namjera za totalnom komercijalizacijom’ – ističu iz DPDS-a.

Pročitajte još

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist

Dubrovačka biskupija traži zakupce za prostore u Gradu i Mlinima

Dulist