Aktualno

Do kraja 2024. otpadomjeri u Mokošici i Gradu! Novi cjenik tek za dvije godine

Do kraja 2024. otpadomjeri u Mokošici i Gradu! Novi cjenik tek za dvije godine

Samo jedna trećina Dubrovčana svakodnevno razvrstava otpad! Druga trećina to čini povremeno, kad se sjete, a do preostale trećine tek treba doprijeti. Porazni su to podatci koje je ovih dana objavio Grad Dubrovnik, koji je očito krenuo u kampanju edukacije svog stanovništva o nužnosti odvajanja otpada. U Dubrovniku, iako o njemu slušamo već nekoliko godina, još nije uspostavljen novi sustav gospodarenja otpadom, kojim ćemo veće račune Čistoći plaćati što manje budemo razvrstavali otpad. No to nas očekuje u iduće dvije godine. Potvrdila je to za DuList direktorica Čistoće Dubrovnik Mihaela Mikulandra. Tada će na snagu stupiti i novi cjenik.
— Pripremamo se za uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom koji će svim našim korisnicima omogućiti jednaku uslugu zbrinjavanja otpada. Čistoća je već korisnicima u Knežici, dijelu Komolca, Bosanci, Malome Zatonu i Štikovici, podijelila spremnike za odvojeno odvajanje otpada i oni već odvajaju svoj otpad na kućnome pragu. Plan je podijeliti spremnike korisnicima i u ostalim dijelovima Grada i općina u kojima smo davatelji javne usluge gdje je to moguće. Najidealnije bi bilo svim kućanstvima podijeliti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, no svi smo svjesni da to nije moguće, jer ih ljudi jednostavno nemaju gdje staviti, nemaju svi iste prostorne mogućnosti – objašnjava Mikulandra.

Gdje ne mogu spremnici, ugradit će se otpadomjeri
Stoga su, za veća naselja, zgrade i povijesnu jezgru, odnosno dijelove u koje je nemoguće podijeliti spremnike, rješenje uređena javna odlagališta s otpadomjerima i svim spremnicima za odvojeni otpad. Prvi će na red doći Nova Mokošica te područje Grada i kontaktna zona. Očekuje se to, rekla nam je Mikulandra, do kraja ove godine.
— Grad Dubrovnik je nabavio 23 podzemna spremnika velikog kapaciteta za potrebe odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Nakon što se provede postupak javne nabave, izabere izvođač i ugrade podzemni spremnici, pokrenut ćemo postupak postavljanja otpadomjera. U planu nam je prvotno krenuti s njihovim postavljanjem u Novoj Mokošici jer je to naselje koje ima podzemne spremnike, na svim odlagalištima ima spremnike za razvrstavanje otpada i u naselju se nalazi reciklažno dvorište te u povijesnoj jezgri i oko nje – najavljuje direktorica Čistoće.
Napominje i kako to ne znači da će se s ugradnjom otpadomjera u tim dijelovima grada početi primjenjivati i novi cjenik.
—Za uvesti novi cjenik potrebno je uspostaviti gospodarenje otpada na način da se svakom korisniku može obračunati odlaganje otpada po stvarnoj količini, tako da nismo u mogućnosti ni izmijeniti postojeći cjenik javne usluge sve dok se ne steknu uvjeti za odvojeno prikupljanje otpada za sve naše korisnike, odnosno dok se ne implementira cjelokupni sustav. Realan rok za punu implementaciju novog sustava gospodarenja otpadom je dvije godine – ističe dalje.

Tko stvara više smeća, više i plaća
Podsjetit ćemo kako se novi sustav gospodarenja otpadom, s kojim ćemo se susreti za dvije godine, temelji na ideji da onaj tko stvara više otpada, više i plaća. Kako objašnjavaju iz Gradske uprave, za miješani komunalni otpad građani će dobivati račun temeljen na količini otpada koju predaju. Da bi točno izmjerili koliko tko doprinosi, svaki spremnik će imati dakle uređaj – otpadomjer s bubnjem kapaciteta 20 litara, a svaki korisnik imat će karticu kojom otvara i prijavljuje korištenje tog uređaja. Mjesečni račun će se sastavljati prema broju puta korištenja otpadomjera. Što se otpadomjer manje puta bude otvarao, manji će biti i računi.
—Matematika je jednostavna – odvajanjem i smanjenjem količine otpada koji stvaramo, građani manje koriste spremnike za miješani komunalni otpad i plaćaju manje naknade – objašnjavaju iz Grada Dubrovnika. No, za sve to provesti u djelo potrebna je očito i edukacija stanovništva, o čemu svjedoče i brojke koje smo iznijeli na početku ovog teksta. U ovom gradu, naime, žive i oni, koji ne da ne razvrstavaju otpad već u spremnike predviđene za bacanje plastike i papira bacaju sve samo ne plastiku! Čak su i mesni otpatci završili u spremniku od papira. S tim se problemom svakodnevno susreću djelatnici Čistoće, o čemu svjedoče i fotografije uz ovaj tekst.

I meso završava među papirom!
—Cijenu nesavjesnog ponašanja pojedinaca prilikom odlaganja otpada plaćamo svi. Naime, gotovo svakodnevno i na velikom broju javnih odlagališta u žutim spremnicima predviđenim za plastiku naši djelatnici nalaze odložen glomazni i miješani komunalni otpad. Na taj način ova vrijedna sirovina gubi na vrijednosti jer se tako pomiješana s ostalim komunalnim otpadom ne može odvojiti i reciklirati – naglašava nam Mihaela Mikulandra te dodaje kako ništa discipliniraniji građani nisu ni kad je riječ o odlaganju glomaznog otpada.
—Veliki broj naših sugrađana još uvijek odlaže isti pored spremnika na odlagalištima ili u same spremnike na odlagalištima otpada, na mjestima koja nisu za to predviđena – ističe direktorica Čistoće. Podsjeća sve svoje sugrađane kako glomazni otpad bez naknade mogu predati u reciklažna dvorišta. Zbog svega navedenog u planu su i edukacije, koje su se već provodile, ali odaziv nije bio zadovoljavajući.
—Kako bi spriječili probleme u primjeni, planiramo putem radionica i edukacija upoznati korisnike naših usluga sa smjernicama odvajanja otpada, a sve kako bi se navikli i bili spremni na novi sustav. Već smo u suradnji s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika krajem prošle godine održali edukacije o razvrstavanju otpada po gradskim kotarima. Nažalost nismo imali neki odaziv. Ne znam je li razlog lošeg odaziva bio zbog toga što su se edukacije održavale tijekom jutra ili zbog toga što građani nisu zainteresirani – govori nam naša sugovornica.

Dotaknuli smo se i podataka o stopi odvajanja.
— Podaci o stopi odvajanja otpada razlikuju se zbog same metode izračuna koja se kroz godine mijenjala pa tako u podatke za 2019. i 2020. godinu ulaze količine odvojeno prikupljenog otpada od fizičkih i pravnih osoba. Ona za 2019. godinu iznosi 15,34 posto, dok za 2020. godinu postotak odvajanja otpada iznosi 11,6 posto kao izravna posljedica izostanka gospodarske aktivnosti tijekom pandemije virusa COVID-19. U 2022. godini smo odvojili 20 posto otpada. Međutim zbog nove metode izračuna odvojenosti otpada za javnu uslugu, stopa odvojenog otpada ne obuhvaća reciklabilni otpad prikupljen kod pravnih osoba i na zelenim otocima te je stoga stopa odvojenosti na kraju za 2022. godinu iznosila svega 7 posto – iznosi Mikulandra.

Objavljeno u tiskanom izdanju 13. ožujka 2024.

Foto: Čistoća Dubrovnik

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Nebojša Vukanović: Dodik ne može urediti nekoliko kilometara cesta, a ne graditi aerodorom u Trebinju!

Barbara Đurasović

PRATITE UŽIVO Gradsko vijeće usvaja odluku o posebnom prometnom režimu oko Grada!

Dulist

Proslava Uzašašća Gospodinova u Mokošici

Dulist