Aktualno

[FOTO] SVJETSKI DAN VODA Učenici obišli pročistač vode u Komolcu

[FOTO] SVJETSKI DAN VODA Učenici obišli pročistač vode u Komolcu

Povodom Svjetskog dana voda, Vodovod Dubrovnik organizirao je obilazak uređaja za pročišćavanje pitke vode i predstavljanje EU projekta Aglomeracija Dubrovnik za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Na predstavljanju projekta sudjelovalo je dvjestotinjak učenika iz OŠ Marina Držića, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Lapad te iz Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i Medicinske Škole Dubrovnik.  

Učenici su upoznati s najvećim dubrovačkim komunalnim projektom koji je upravo u tijeku, pročistaču pitke vode u Komolcu te njegovim značajem za područje Aglomeracije Dubrovnik i utjecajem kojeg će imati na kvalitetu života te gospodarski razvoj na području Dubrovnika.  

– Svjetski dan voda je bio prava prilika da se učenici još jednom podsjete koliko je važno očuvanje jednog od najvećih prirodnih bogatstava koje Hrvatska ima, a to je pitka voda. Dubrovačko područje je bogato vodom, ali te resurse je potrebno čuvati i za buduće generacije, a među njima su i učenici koji su mogli puno toga naučiti o gospodarenju vodama na području Grada – izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Kroz prezentacije prilagođene njihovoj dobi, učenicima je pojašnjena važnost projekta ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’.

– Iako je Ombla najkraća svjetska rijeka, upravo s nje opskrbljuje se najveći dio Dubrovnika, a kako bi ona bila sanitarno ispravna svih dana u godini, bez obzira na vremenske uvjete, prije dolaska u kućanstva prolazi kroz ovaj važan uređaj u Komolcu, gdje se pročišćava postupkom ultrafiltracije – javljaju iz Vodovoda. 

Učenicima je predstavljen i drugi projekt, budući pročistač otpadnih voda koji će se graditi u Lapadu i koji će doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanja mora na području Dubrovnika.

Podsjetimo, projekt ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’ vrijedan je 116,96 milijuna eura. 60,73 milijuna eura čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 25,23 milijuna eura osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 8,40 milijuna eura. 

Pročitajte još

Održana jubilarna 20. Zlatna penkala u Dubrovniku

Dulist

I MACE IZ PROŠLOSTI NAVIJAJU ZA BABY LASAGNU Državni arhiv u Dubrovniku šalje preslatku podršku

Dulist

RAMBO AMADEUS, SILENTE, MATIJA CVEK, M.O.R.T…. Čeka nas ludo Ljeto na Orsuli

Dulist