Hrvatska

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Obilježava se 28. po redu Dan Narcisa kojim se osvještava važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Najuspješniji Nacionalni program u Hrvatskoj je upravo onaj ranog otkrivanja raka dojke. Ima najveći odaziv, od 62 posto, koji je iznad prosjeka Europske Unije. Zahvaljujući tome, u Hrvatskoj dolazi do kontinuiranog pada smrtnosti od raka dojke, u iznosu od 30 posto, što nas također svrstava u sam vrh EU prema podacima Eurostata.

– Brojke sve govore. Odazivom na preventivni Nacionalni program uplaćujemo ‘najveću premiju svojeg životnog osiguranja’ te čuvamo i spašavamo vlastiti život. U sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, provodi se 8. ciklus Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke. U njemu se, prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki, uvelo obavljanje MR za sve žene s velikom gustoćom dojki. U nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta – izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Ministarstva zdravstva podsjećaju kako će se idućim ciklusima Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke dodatno unaprijediti prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki. Povećat će se obuhvat pozivanja žena od 45 do 74 godine života na Nacionalni program pa se zato planira nabava mobilnih i 3D mamografa. Oni su namijenjeni ponajprije za županije u kojima je odaziv slabiji te u kojima postoji slabija prometna povezanost koja otežava pristup ovoj dijagnostičkoj pretrazi.

Beroš je, isto tako, istaknuo pacijentice i udurge pacijenata kao glavne motivatore i pokretače u daljnjim iskoracima u borbi s onkološkim bolestima.

– Njihova odgovornost, optimizam i elan nezamjenjiv je dio svakog oporavka, kako pacijenata tako i zdravstvenog sustava. Naše partnerstvo i zajedništvo spremno je za sve izazove. Stoga, uzdignute glave i zasukanih rukava idemo naprijed prema daljnjem poboljšanju zdravlja nacije i vitalnije Hrvatske – zaključio je Beroš.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist