Kultura

‘DNEVNIK TIJELA’ Uz jubilarnu Noć knjige predstavljena zbirka pjesama Stanka Krnjića

'DNEVNIK TIJELA' Uz jubilarnu Noć knjige predstavljena zbirka pjesama Stanka Krnjića

Uz jubilarnu Noć knjige naslova ‘Ljekovita moć knjige’ u petak je u Saloči od zrcala upriličena pjesničko-glazbena večer s pjesnikom Stankom Krnjićem prilikom čega je predstavljena autorova sedma zbirka pjesama ‘Dnevnik tijela’.

– Od prvog trena našeg života svi smo obilježeni tijelom. Danas imamo modernu tehnologiju pa vidimo fetus ultrazvučno i ponosno pokazujemo te slike. Poslije se rodimo i rastemo. Prvi susret s nekim je ustvari obilježen pogledom na tijelo. Dojam zadržavamo samo na tjelesnom, međutim u svojoj knjizi ističem kako za mene tijelo nije samo tjelesno, ono je duhovno i psihičko. Nijedna od ove tri komponente ne mogu jedna bez druge i one se jako dobro dopunjuju. Mi nikad nećemo shvatiti i doznati sve o svom tijelu. Osnovna komunikacija između svih tijela događa se riječima. Riječ je ta koja ima oružje ili oruđe i ona može djelovati na različite načine na naše tijelo – psihičko ili duhovno. Ona sa sobom nosi poruku. Ona je osnova komunikacija među ljudima. Riječ je i gradbeni dio svake knjige te prilikom čitanja događaju se fizičke reakcije – uzbuđenje, plač i smijeh. U knjizi je znanje, a znanje je lijek – rekao je pjesnik i stomatolog Krnjić koji svoje pisanje smatra ljekovitim te pozitivnim bijegom iz stvarnosti.

Njegove pjesme, objasnio je, dobrim su dijelom pisane u ‘mi’ formi.

– Mi formu sam počeo prvi put koristiti u zbirci Ratište riječi. Moj pogled na tijelo u ovoj knjizi je da čovjek ne može opstati kao jedinka. Čovjek je dio zajednice, pogotovo u prošlosti u kolektivima iz ruralnih sredina gdje je jedinka bila jedan bespomoćni glas. Kad govorimo o ratovima i veseljima ona je rijetko sama i kao takva ide kroz život. Također, zajednica je opet jedno zasebno tijelo koje se sastoji od stotine fizičkih različitih tijela. Ljudske sudbine o kojima ja govorim nisu izolirane nego su povezane. Dakle, čovjek egzistira kao individua, ali i kao dio većeg tijela – komentirao je.

Osim svakodnevnih situacija o kojima progovara kroz perspektivu tijela, od života u ruralnoj sredini do Domovinskog rata, Krnjić se dotiče i vjerskih motiva o čemu je kazao:

– Svatko od nas ispoljava ono što nosi u sebi. Svatko od nas, priznali ili ne, ima neki svoj odnos s Bogom. To je jedna intima i ona to treba ostati. Ja sam zaslužan je li taj odnos malo bolji ili gori. Bog je konstanta, a mi smo ti koji šaramo. U svojim pjesmam progovaram o tome jer ja Boga smatram kao prijatelja s kojim puno pričam, a On kroz svoju šutnju mnogo toga reče. Biblijskih motiva ima dosta u mojim pjesmama. Biblija je gledajući književno fascinantna knjiga koju možeš čitati cijeli život i opet ti neće biti dovoljno. One me zaista inspirira. Veliko mi je vrelo i ubuduće, bez obzira na to što svi danas imamo 156 obveza, nadam se da će to i ostati.

Na lik i djelo Krnjića osvrnuo se književnik i novinar te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro koji je poručio kako se radi o novom i drukčijem pjesniku čija mu je kratkoća stiha i jasnost zaradila brojne nagrade pa ga on sam često, među ostalim, uspoređuje s Antunom Brankom Šimićem.

– Stanka znam jako dugo. Kad je sam 2001. skupio novce i objavio u tišini svoju prvu zbirku Korijeni to je bio utopizam. O njoj sam napisao mali tekst i vjerujte mi da ćete tu knjigu za 20 godina kupovati u antikvarijatu. Prošlo je neko vremena kad smo se sreli na Stradunu i pitao sam ga piše li više. Odgovorio je ne jer ga je ubilo to što je ona nestala u toj medijskoj tuzi. Razgovarali smo i on će reći da sam ja taj koji ga je nagovorio da nastavi pisati. Poslije je objavljivao i u Literatu te je tako krenuo taj njegov novi književni život. On ima talenta pronaći pravu riječ u pravom trenutku za jednu malu stvar. Mi koji smo studirali književnost znamo da je to ona ekspresija kad u jednoj sekundici nađeš motivaciju za pjesmu. On to nije imao, ali je radio na sebi. Stalno je učio i taj trud pomeo je sve te nagrade. On nije studirao književnost, ali se u nju na sreću uprtio. Mi nismo svjesni da imamo pjesnika koji je jako dobar. Njegovo ime i prezime govori sve. On stane na taj trenutak našega krnjavoga života i nalazi svoje pjesme. Kroničar je svega i od banalnosti stvara poetiku, a to je smisao književnosti – dodao je Njavro.

Stihove iz zbirke čitala je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tajana Martić, a u nastavku večeri publika je mogla uživati u glazbenom izboru iz bogatog repertoara dua ‘Session Selection’ u sastavu glazbenika – pijanista Tea Čipčića i trubača Džemala Cakića.

Podsjetimo, deseta Noć knjige održana je u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja) te je tema ovogodišnje manifestacije bila ‘Ljekovita moć knjige’ kojom se željelo skrenuti pažnja na to kako knjige mogu ‘pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva’.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist