Kultura

‘DNEVNIK TIJELA’ Uz jubilarnu Noć knjige predstavljena zbirka pjesama Stanka Krnjića

stanko krnjic dnevnik tijela njavro 2

Uz jubilarnu Noć knjige naslova ‘Ljekovita moć knjige’ u petak je u Saloči od zrcala upriličena pjesničko-glazbena večer s pjesnikom Stankom Krnjićem prilikom čega je predstavljena autorova sedma zbirka pjesama ‘Dnevnik tijela’.

– Od prvog trena našeg života svi smo obilježeni tijelom. Danas imamo modernu tehnologiju pa vidimo fetus ultrazvučno i ponosno pokazujemo te slike. Poslije se rodimo i rastemo. Prvi susret s nekim je ustvari obilježen pogledom na tijelo. Dojam zadržavamo samo na tjelesnom, međutim u svojoj knjizi ističem kako za mene tijelo nije samo tjelesno, ono je duhovno i psihičko. Nijedna od ove tri komponente ne mogu jedna bez druge i one se jako dobro dopunjuju. Mi nikad nećemo shvatiti i doznati sve o svom tijelu. Osnovna komunikacija između svih tijela događa se riječima. Riječ je ta koja ima oružje ili oruđe i ona može djelovati na različite načine na naše tijelo – psihičko ili duhovno. Ona sa sobom nosi poruku. Ona je osnova komunikacija među ljudima. Riječ je i gradbeni dio svake knjige te prilikom čitanja događaju se fizičke reakcije – uzbuđenje, plač i smijeh. U knjizi je znanje, a znanje je lijek – rekao je pjesnik i stomatolog Krnjić koji svoje pisanje smatra ljekovitim te pozitivnim bijegom iz stvarnosti.

Njegove pjesme, objasnio je, dobrim su dijelom pisane u ‘mi’ formi.

– Mi formu sam počeo prvi put koristiti u zbirci Ratište riječi. Moj pogled na tijelo u ovoj knjizi je da čovjek ne može opstati kao jedinka. Čovjek je dio zajednice, pogotovo u prošlosti u kolektivima iz ruralnih sredina gdje je jedinka bila jedan bespomoćni glas. Kad govorimo o ratovima i veseljima ona je rijetko sama i kao takva ide kroz život. Također, zajednica je opet jedno zasebno tijelo koje se sastoji od stotine fizičkih različitih tijela. Ljudske sudbine o kojima ja govorim nisu izolirane nego su povezane. Dakle, čovjek egzistira kao individua, ali i kao dio većeg tijela – komentirao je.

Osim svakodnevnih situacija o kojima progovara kroz perspektivu tijela, od života u ruralnoj sredini do Domovinskog rata, Krnjić se dotiče i vjerskih motiva o čemu je kazao:

– Svatko od nas ispoljava ono što nosi u sebi. Svatko od nas, priznali ili ne, ima neki svoj odnos s Bogom. To je jedna intima i ona to treba ostati. Ja sam zaslužan je li taj odnos malo bolji ili gori. Bog je konstanta, a mi smo ti koji šaramo. U svojim pjesmam progovaram o tome jer ja Boga smatram kao prijatelja s kojim puno pričam, a On kroz svoju šutnju mnogo toga reče. Biblijskih motiva ima dosta u mojim pjesmama. Biblija je gledajući književno fascinantna knjiga koju možeš čitati cijeli život i opet ti neće biti dovoljno. One me zaista inspirira. Veliko mi je vrelo i ubuduće, bez obzira na to što svi danas imamo 156 obveza, nadam se da će to i ostati.

Na lik i djelo Krnjića osvrnuo se književnik i novinar te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro koji je poručio kako se radi o novom i drukčijem pjesniku čija mu je kratkoća stiha i jasnost zaradila brojne nagrade pa ga on sam često, među ostalim, uspoređuje s Antunom Brankom Šimićem.

– Stanka znam jako dugo. Kad je sam 2001. skupio novce i objavio u tišini svoju prvu zbirku Korijeni to je bio utopizam. O njoj sam napisao mali tekst i vjerujte mi da ćete tu knjigu za 20 godina kupovati u antikvarijatu. Prošlo je neko vremena kad smo se sreli na Stradunu i pitao sam ga piše li više. Odgovorio je ne jer ga je ubilo to što je ona nestala u toj medijskoj tuzi. Razgovarali smo i on će reći da sam ja taj koji ga je nagovorio da nastavi pisati. Poslije je objavljivao i u Literatu te je tako krenuo taj njegov novi književni život. On ima talenta pronaći pravu riječ u pravom trenutku za jednu malu stvar. Mi koji smo studirali književnost znamo da je to ona ekspresija kad u jednoj sekundici nađeš motivaciju za pjesmu. On to nije imao, ali je radio na sebi. Stalno je učio i taj trud pomeo je sve te nagrade. On nije studirao književnost, ali se u nju na sreću uprtio. Mi nismo svjesni da imamo pjesnika koji je jako dobar. Njegovo ime i prezime govori sve. On stane na taj trenutak našega krnjavoga života i nalazi svoje pjesme. Kroničar je svega i od banalnosti stvara poetiku, a to je smisao književnosti – dodao je Njavro.

Stihove iz zbirke čitala je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tajana Martić, a u nastavku večeri publika je mogla uživati u glazbenom izboru iz bogatog repertoara dua ‘Session Selection’ u sastavu glazbenika – pijanista Tea Čipčića i trubača Džemala Cakića.

Podsjetimo, deseta Noć knjige održana je u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja) te je tema ovogodišnje manifestacije bila ‘Ljekovita moć knjige’ kojom se željelo skrenuti pažnja na to kako knjige mogu ‘pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva’.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist