Grad

Centar za pružanje usluga u zajednici gradit će se na Žarkovici

Centar za pružanje usluga u zajednici gradit će se na Žarkovici

Grad Dubrovnik u suradnji s predstavnicima roditelja djece s poteškoćama u razvoju i poremećajima iz spektra autizma i pridruženih smetnji usuglasio je lokaciju za izgradnju centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života. Za lokaciju budućeg Centra odabrana je nekretnina u vlasništvu Grada Dubrovnika na području Žarkovice, i to čestice zemlje 1882/1 i 1882/2 u katastarskoj općini Dubrovnik koja se proteže na nešto više od 20 tisuća kvadratnih metara.

S obzirom na specifičnosti po pitanju potrebne kvadrature zemljišta kao i ostale potrebne parametre koje je trebalo zadovoljiti pri odabiru lokacije (blizina centru Grada) te uvažavajući činjenicu da se tražila zona u kojoj je moguće graditi (građevinska parcela), postupak definiranja navedene zone bio je nešto dugotrajniji. Kako se navedena lokacija nalazi u okviru UNESCO buffer zone izrađena je geodetska provjera vidljivosti te će, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, cjelokupna dokumentacija biti poslana u UNESCO-ovo sjedište u Parizu, a sve kako bi na istu dobili prethodno pozitivno očitovanje UNESCO-a.

Centar za pružanje usluga u zajednici gradit će se na Žarkovici

Prema idejnom rješenju, Centar za pružanje usluga u zajednici koncipiran je kao sklop zgrada koji se sastoji od tri glavne zgrade te niza zgrada za stanovanje i radne aktivnosti. Tri glavna objekta podijeljena su prema programima koji će se u njima provoditi – zgrada Centra za autizam, zgrada Centra za rehabilitaciju, prihvat i smještaj, učenje, rad i psihosocijalnu podršku i zgrada za slobodno vrijeme i administraciju. Između njih postoji funkcionalna topla veza kroz sve etaže. Idejno rješenje i idejni projekt nastali su kao rezultat funkcionalno-organizacijskih zahtjeva iz Prijedloga projekta Centar za pružanje usluga u zajednici, a idejni projekt dodatno će se razraditi u suradnji s projektnim timom i predstavnicima roditelja.
Iako Grad Dubrovnik nije institucionalno nadležan za osnivanje centra ovog tipa, projekt je kao dugoročno i sveobuhvatno rješenje pokrenut kako bi se djeci s teškoćama u razvoju i osobama s poremećajima iz spektra autizma i pridruženih smetnji na području Dubrovačko neretvanske županije pružila zdravstvena i socijalna skrb koja trenutno nedostaje te im se osigurali uvjeti za društvenu integraciju te kvalitetan, dostojanstven i ispunjen život. Gradska uprava odlučila je izraditi svu potrebnu projektnu dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu, besplatno dodijeliti zemljište te sufinancirati izgradnju budućeg centra.

Budući Centar za pružanje usluga u zajednici, podsjetimo, pružat će usluge poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije djeci i mladeži s teškoćama u razvoju (do 21 godine života) kao i usluge odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima, osjetilnim, intelektualnim, mentalnim oštećenjima, poremećajima iz autističnog spektra i višestrukim oštećenjima, poput usluge smještaja i cjelodnevnog boravka, a što su roditelji naglašavali kao najveći problem s kojim se susreću.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist