Kultura

Bračni par Giovanni Vale i Ivana Pogačić predstavili Vodič o Mletačkoj Republici

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Ljeto u knjižnici, 9. kolovoza u ljetnikovcu Skočibuha, održalo se predstavljanje knjige Vodič o Mletačkoj Republici, prve iz serije “Extinguished Countries” (Nestale države) – vodiča kroz države koje više ne postoje, autora Giovannija Valea, talijanskoga novinara i dopisnika iz Zagreba. Uz autora, knjigu je predstavila i prevoditeljica Ivana Pogačić.

Pogačić i Vale projekt su pokrenuli prije tri godine, a sastoji se od serije turističkih vodiča kroz države koje više ne postoje. Prva knjiga u seriji putopis je po Mletačkoj republici, tisućljetnoj državi koja je nestala 1797. godine. Knjiga je rezultat više od 400 intervjua s povjesničarima, lingvistima, brodograditeljima, vrhunskim kuharima ili jednostavno lokalcima koji su podijelili priče svojih regija i gradova, recepte, legende i tradicije iz tog doba koje raslojavaju bogato kulturno nasljeđe koje dijeli sedam zemalja koje su nekoć bile dio Mletačke republike (Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka i Cipar) uz mnoštvo fotografija te mapa i ilustracija. Knjigu je dizajnirao Hrvoje Živčić, a za ilustracije je zaslužna Iva Hrvatin.

– Na ideju smo došli 2018. kad smo bili u Dubrovniku gdje smo razgovarali o Dubrovačkoj Republici i njenoj slavnoj prošlosti dok smo šetali po Stradunu i gledali izloge u kojima je bilo puno rekvizita iz serije ‘Igra prijestolja’. To nam je bilo istovremeno zanimljivo i tužno da turisti dolaze i prate te ture, ali još je zanimljivije da su se slične stvari odvijale na ovim ulicama; intrige, diplomacije, špijuni, i rodila se ideja kako bismo voljeli to staviti na papir, da ne bude povijesna knjiga nego baš vodič, putopis po zemljama koje više ne postoje. Počeli smo s Mletačkom Republikom, a Dubrovačka Republika je dobila svoje poglavlje iako zaslužuje i svoju knjigu – objasnila je Pogačić, na što se Vale nadovezao kako ‘cilj nije bio pohvaliti tu državu koja više ne postoji, nego napraviti jedno putovanje tom zemljom kroz običaje, specijalitete, arhitekturu, riječi i tako putovati iz Venecije, do Slovenije, preko Istre i Dalmacije do Krfa i Cipra’.

Autori su istaknuli kako je ‘glavna ideja bila pokazati stvari koje dijelimo s našim susjednim zemljama, ali i zemljama koje su malo dalje’, pa su tako otkrili kako se i na Krfu jede pašticada, na Cipru koji je podijeljen već 40ak godina postoji zvijezda koju su Mlečani napravili i koja služi kao simbol i ima svoje značenje. U knjizi se nalazi i mali dalmatinski rječnik koji su napravili skupa s Nikolom Vuletićom sa Sveučilišta u Zadru, čisto kao neku ‘ilustraciju riječi koje potiču iz mletačkoga jezika’. Spomenuli su kako mi u Hrvatskoj imamo tri riječi za ‘ručnik’ koji je standardni, ‘šugaman’ je talijanski, a ‘peškir’ dolazi od Osmanskoga Carstva, i ta tri različita utjecaja kroz povijest, koji se mogu naći u još u mnogim riječima, pokazuju bogato nasljeđe na koje ‘moramo biti ponosni i sve ih koristiti’. U Grčkoj postoji mali grad Monemvasia koi je u vrijeme Mletačke Repbulike bio važan, pogotovo za vino. Mlečani su taj grad počeli zvati Malvazija jer pravo ime nisu znali izgovoriti, a danas je ta sorta vina prepoznatljiva svuda u svijetu, a pogotovo u ovim krajevima.
Knjiga Vodič o Mletačkoj Republici je objavljena na talijanskome i engleskome jeziku, a autori planiraju i prijevode na jezike zemalja o kojima pišu, uključujući i hrvatski. Može se kupiti preko interneta. Sljedeći vodič, kažu autori, mogao bi biti knjiga o Osmanskom carstvu ili Austro-Ugarskoj.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija