Kultura

Muzeji i galerije Konavala predstavili zbornik ‘600 godina dubrovačke vlasti u Konavlima’

Muzeji i galerije Konavala predstavljaju Zbornik stručnih i znanstvenih radova s temom broja 600 godina dubrovačke vlasti u Konavlima. Dubrovačka Republika stjecala je Konavle od 1419. do 1426. godine, nakon čega je prostor Konavala oblikovala u okviru svog kulturnog habitata. Konavle su i nakon pada Republike ostale u okrilju šire dubrovačke administracije sve do danas. Na samoj granici prema Osmanskom Carstvu Konavle su sačuvale svoje arhaične oblike, a istovremeno su se podredile kulturnom kontekstu Dubrovačke Republike. Sve to iznjedrilo je brojne baštinske fenomene, koji danas traže obradu i propitivanja.

S tom namjerom Muzeji i galerije Konavala pozvali su stručnu i znanstvenu javnost da prinese svojim stručnim radom ne bi li proširili dosadašnje spoznaje i otvorili nova pitanja. Ivo Banac i Nella Lonza kontekstualizirali su okolnosti i pravni oblik dubrovačkog stjecanja Konavala, Jelena Beželj, Lucija Ljubić, Domagoj Kristović, Matko Vetma i Niko Kapetanić obradili su neke od lokaliteta vezanih za period Dubrovačke Republike, Vinicije Lupis i Radoslav Tomić prinijeli su svoje vrijedne članke o pokretnoj umjetničkoj baštini Konavala, Antonia Rusković Radonić donijela je kratki prinos o tematici odijevanja Konavljana za vrijeme Dubrovačke Republike, a Petra Brailo i Marko Vodopija revidirali su epigrafičke spomenike u Franjevačkom samostanu u Pridvorju i donijeli jezičnu analizu natpisa spomenika.

Zahvaljujući Niku Kapetaniću i njegovom znanstvenom radu ovim zbornikom konavoska povijest stanovništva nadopunila se za nedostajuće podatke o stanovništvu sa samog početka 19. stoljeća. Recenzenti tekstova zbornika bili su Joško Belamarić, Stjepan Ćosić, Miroslav Katić, Tanja Kocković Zaborski i Josip Lisac, a urednici su Jelena Beželj, Petra Brailo i Antonia Rusković Radonić. Zbornik je dostupan u jedinicama Muzeja i galerija Konavala po cijeni od 100 kuna.

Pročitajte još

Francuska alijansa Dubrovnik obilježava Međunarodni dan Frankofonije

Dulist

[FOTO] Izložbom dubrovačkih umjetnika otvorena manifestacija ‘Kršćansko lice kulture’

Dulist

Otvaranje manifestacije ‘Kršćansko lice kulture’ uz izložbu dubrovačkih umjetnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija