Kultura

Muzeji i galerije Konavala predstavili zbornik ‘600 godina dubrovačke vlasti u Konavlima’

zbornik muzeji i galerije konavala

Muzeji i galerije Konavala predstavljaju Zbornik stručnih i znanstvenih radova s temom broja 600 godina dubrovačke vlasti u Konavlima. Dubrovačka Republika stjecala je Konavle od 1419. do 1426. godine, nakon čega je prostor Konavala oblikovala u okviru svog kulturnog habitata. Konavle su i nakon pada Republike ostale u okrilju šire dubrovačke administracije sve do danas. Na samoj granici prema Osmanskom Carstvu Konavle su sačuvale svoje arhaične oblike, a istovremeno su se podredile kulturnom kontekstu Dubrovačke Republike. Sve to iznjedrilo je brojne baštinske fenomene, koji danas traže obradu i propitivanja.

S tom namjerom Muzeji i galerije Konavala pozvali su stručnu i znanstvenu javnost da prinese svojim stručnim radom ne bi li proširili dosadašnje spoznaje i otvorili nova pitanja. Ivo Banac i Nella Lonza kontekstualizirali su okolnosti i pravni oblik dubrovačkog stjecanja Konavala, Jelena Beželj, Lucija Ljubić, Domagoj Kristović, Matko Vetma i Niko Kapetanić obradili su neke od lokaliteta vezanih za period Dubrovačke Republike, Vinicije Lupis i Radoslav Tomić prinijeli su svoje vrijedne članke o pokretnoj umjetničkoj baštini Konavala, Antonia Rusković Radonić donijela je kratki prinos o tematici odijevanja Konavljana za vrijeme Dubrovačke Republike, a Petra Brailo i Marko Vodopija revidirali su epigrafičke spomenike u Franjevačkom samostanu u Pridvorju i donijeli jezičnu analizu natpisa spomenika.

Zahvaljujući Niku Kapetaniću i njegovom znanstvenom radu ovim zbornikom konavoska povijest stanovništva nadopunila se za nedostajuće podatke o stanovništvu sa samog početka 19. stoljeća. Recenzenti tekstova zbornika bili su Joško Belamarić, Stjepan Ćosić, Miroslav Katić, Tanja Kocković Zaborski i Josip Lisac, a urednici su Jelena Beželj, Petra Brailo i Antonia Rusković Radonić. Zbornik je dostupan u jedinicama Muzeja i galerija Konavala po cijeni od 100 kuna.

Pročitajte još

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist