Aktualno

BOŽO MILETIĆ: Ispričavamo se građanima i turistima, ali naši resursi su iscrpljeni

prosvjed taksisti duboka ljuta 1

Udruženje obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik na čelu s Božom Miletićem uputilo je ispriku svim građanima i turistima kojima je zbog nedavnog spontanog okupljanja članova Udruženja i ostalih taksista onemogućen slobodan promet gradom.

Građani, navodi se u priopećnju za javnost, ‘doista nisu ništa krivi, ali zbog potpunog ignoriranja ove problematike od strane državnih tijela i regulatornih agencija, Udruženje je primorano na različite načine skrenuti pozornost na tešku situaciju u kojoj se nalaze njegovi članovi’.

-Kao što sam već i naglasio, nisam bio organizator prosvjeda, došao sam osobno i zaustavio vozilo. Razočaran sam činjenicom da Vlada nije stala u zaštitu zakona koje je sama donijela. Mi ne tražimo povlašten položaj i nikakve beneficije, želimo samo da za sve vrijede jednaka pravila i da se na sve primjenjuje zakonska regulativa. Gdje bismo došli kada se recimo ne bi poštivao kazneni zakon? Hoćemo li uskoro dozvoliti i nasilje ili pljačke banaka? Pitam se tko štiti Uber i ima li tu korupcije, ako se nekome dozvoljava da bjelodano krši zakon? – poručio je Božo Miletić te dodaje kako razumije nezadovoljstvo građana i turista zbog prometnog kaosa koji je nastao u Dubrovniku i kako je jedan od njihovih najvažnijih ciljeva upravo osiguravanje kvalitetne usluge putnicima.

-Ono na što mi želimo upozoriti jest sljedeće: pojedinci koji voze za Uber nisu stručno osposobljeni za prijevoz putnika. Ne moraju imati osigurana vozila s minimalnim tehničkim uvjetima, nemaju niti licenciju niti dozvolu za obavljanje autotaksi prijevoza, nije utvrđeno da nisu kažnjavani za kaznena djela protiv sigurnosti u prometu i opće sigurnosti, nije utvrđeno jesu li kažnjavani za druga kaznena djela na kaznu u trajanju dužem od godinu dana, nije utvrđeno je li im izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja djelatnosti cestovnog prijevoza i ne zadovoljavaju brojnu drugu regulativu. Sve su ovo stavke koje moraju zadovoljiti svi drugi taksisti. Time nas se stavlja u nepovoljan položaj što je protuustavno. Autotaksi prijevoz nije bez razloga reguliran zakonom, jer se prevoženjem putnika kao djelatnošću mogu baviti samo osobe koje su za takvo što posebno educirane, provjerene i posjeduju vozila koja zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete. Zakon se može mijenjati i možemo pokrenuti javnu raspravu o tome, sasvim sigurno ima prostora za poboljšanja, ali do tada za sve trebaju vrijediti jednaki uvjeti. Sigurnost putnika mora uvijek biti na prvome mjestu, a Uber tu sigurnost krši – ističe Miletić u priopćenju te dodaje kako se upravo zbog toga još jednom ispričava svima zbog prouzročenih neugodnosti tijekom prošlotjednog okupljanja u Dubrovniku.

-Međutim, naši resursi su iscrpljeni, nemamo se više kome obratiti i ovim putem još jednom apeliram na vladajuće da hitno riješe ovu situaciju koja traje predugo i da rade posao za koji su plaćeni, između ostalog i od nas – zaključuje Miletić.

Pročitajte još

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

Dulist

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist