Kultura

Nezaboravna ‘Zimska bajka’ komorne glazbe

Nezaboravna 'Zimska bajka' komorne glazbe

Na prvi dan zime 21. prosinca u slanici Revelina, održan je koncert komorne glazbe pod nazivom „Zimska bajka“ organiziran  u suradnji s  hrvatsko – ruskim društvom  „Umjetnost bez granica“, iz Dubrovnika.

Na koncertu su nastupili mladi glazbenici:  Helena Tomašković,  klavir, Mladena Lasić, violončelo, Elvira Galioulline, klavir,  Damir Butigan, trublja i dvije mlade ruske sopranistice  Natalija Demyanova i Valerija Potselueva.  Slanicu Revelina sa svojim prostranim balkonom  posjetitelji su  ispunili do posljednjeg mjesta, a nekoliko ljubitelja komorne glazbe, nažalost  morali su stajati. To veće komorne glazbe mladi glazbenici proveli su nas kroz čarolije zimske bajke, i na kraju zime  nagovijestili proljeće.

Na programu je bilo deset djela  od: Vivaldia, Puccinia, Bizeta, Rimski – Korsakova, Čajkovskog, Sibeliusa, Banevichia, Piazzolla, Delibesa do mladog dubrovačkog skladatelja Damira Butigana koji je stalni član dubrovačkog simfonijskog orkestra gdje je zaposlen na mjestu druge trublje.

Koncert je uspješno uz humor vodila pijanistica Helena Tomašković  koja je nadareno ispričala kolaž  običaja, bajki i zimskih idila daleke Rusije. Nadarene mlade ruske sopranistice  koje su do sada osvajale prve nagrade na mnogim glazbenim natjecanjima; Valerija Potselueva iz Petersburga kojoj je ovo bio prvi nastup u Dubrovniku i Natalia Demyanova iz Moskve koja je u Dubrovniku  uspješno nastupala već nekoliko puta, svojim glasom i vrhunskom interpretacijom  bile su to veće nagrađene dugim aplauzom  i ovacijama, zadovoljne publike.  Zajedno pjevajući izvele su „Duet Cvijeća“ iz opere Lakme, Delibesa i iz hladne zime najavile skoro toplije proljeće.

Pošto su jedan cijeli red u publici ispunili turisti iz Engleske, svi mladi glazbenici na kraju programa su u kapama djeda mraza, dodali vanrednu  11. točku i na engleskom jeziku su u duetu Valerija i Natalija veoma uspješno otpjevale 'Merry  Christmas', u Butiganovoj obradi, čime su svim prisutnima čestitali nadolazeće blagdane Božić i Novu Godinu,  na veliko oduševljenje prisitnih i gromki aplauz engleskih turista  koji su razdragano pjevali zajedno sa sopranisticama.

Zbog dugog i gromoglasnog aplauza zadovoljne publike, mlade glazbenice dodale su još jedno iznenađenje večeri. U potpunoj tami izašle su sa upaljenim voštanicama i uspješno izveli  'Tihu noć' na hrvatskom jeziku što je oduševljena  publika nagradila ovacijama. Poslije završetka upriličenog domjenka, na  zamolbu prisutnih,  mlade glazbenice su još jednom sa zadovoljstvom izvele 'Merry Christmas'.

Bio je to ove godine drugi koncert komorne glazbe koje je organiziralo hrvatsko – rusko društvo  koje osnovano ovog ljeta u Dubrovniku. Za nadati se da će nam ovo društvo i sljedeće 2014. godine  u našem Gradu prirediti još ovakvih uspješnih koncerata.
                                                                                                

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist