Aktualno

Zbog prevare Almina Đapa, Geodezija mora Europskoj uniji vratiti 526 tisuća eura

almin dapo obuljen korzinek

Geodetski fakultet mora vratiti 526.237 eura u državni proračun. Ovaj iznos, uvećan za zatezne kamate, odgovara ukupnoj svoti koju je fakultet, na čelu s bivšim dekanom Alminom Đapom, dobio za europski projekt Hidrolab. Njime je koordinirao profesor Boško Pribičević, a zbog sumnje na prevaru, obojica su krajem 2023. uhićena tijekom istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), piše Telegram.

Povrat novca sada je naložila Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), sredinom lipnja jednostrano raskinuvši ugovor kojim su prije nekoliko godina Geodeziji dodijeljena projektna sredstva. Aktualni dekan fakulteta Mladen Zrinjski potvrdio je za Telegram da su obaviješteni o raskidu ugovora kao i da tu odluku nisu osporavali. Više od pola milijuna eura moraju vratiti do 17. rujna, do kada će to i učiniti, kazao je dekan.

O tome kako su bivši dekan i profesor Pribičević zloupotrijebili položaj, pisali smo prošle godine, kada je Telegram otkrio i da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19,1 milijuna kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon velikih potresa koji su 2020. pogodili Hrvatsku. Više možete pročitati OVDJE.

Pročitajte još

PROMETNI KOLAPS ‘Bolje ostat na poslu, nego u ovu gužvu’

Dulist

VOZAČI OPREZ Prometna nesreća u ulici kralja Tomislava

Dulist

LJUDI SE PITAJU Evo tko je odobrio ograđivanje prostora uz crkvu sv. Đurđa

Dulist