AktualnoUrednički izbor

ZAŠTO NE RADI HOTEL ŠIPAN? Mještani nezadovoljni, a vlasnici tvrde kako im se ne isplati otvoriti

ZAŠTO NE RADI HOTEL ŠIPAN? Mještani nezadovoljni, a vlasnici tvrde kako im se ne isplati otvoriti

Ovo je već druga sezona kako Hotel Šipan ne radi. Naravno, opravdanje je trenutna epidemiološka situacija što razumijemo. Međutim, većina sumje­štana je zabrinuta jer se čini da vlasnik uopće nema volje hotel i otvoriti. Na primjer, hotel Božica u Suđurđu koliko znamo radi vrlo dobro, tako da se očito može unatoč pandemiji koronavirusa – priča za DuList Zvonimir Koporčić, predsjednik Mjesnog odbora Šipan­ska luka. Obratili smo mu se slijedom pritužbi tamošnjih stanovnika koji su, kažu, nezadovoljni odnosom investi­tora spomenutog hotela prema lokal­noj zajednici. Podsjetimo, 2018., a o čemu smo i pisali, on je došao u ruke tvrtke Ombla-Ragusa d.o.o. koju je u srpnju iste godine osnovala Ines Gro­sse iz Leipziga. Riječ je o bivšoj tvor­nici ulja koja se transformirala 1979., a nakon što je u smještajni objekt prošao nekoliko vlasnika, na prodaji se našao krajem rujna 2018. kada je po pravu prvokupa ponuđen Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Od tada, tvrdi nam Koporčić, tek su se nesluž­beno upoznali s Reinhardom Allanom Radeom, navodnim životnim partne­rom Grosse i stvarnim čelnim čovje­kom tvrtke. ­
‘Vlasnici hotel koriste kao svoju vikendicu’
— Zadnji put sam krajem prošlog ljeta vidio vlasnika s obitelji. Iznio je svoje želje i vizije kako bi ovaj hotel napra­vio boljim. U sklopu toga spominjao je proizvodnju ekološkog povrća te pro­duljivanje sezone različitim aktivno­stima. Sve je to lijepo zvučalo, ali ništa službeno nije rekao. Odsjeli su u hotelu i zapravo su ga koristili kao svoju vikendicu. Od tada već godinu dana nisam nikoga sreo. Po mom saznanju doslovno nikog nema unutra. Nitko ga ne održava niti kontrolira. Ovo mjesto primarno živi od turizma. Hotel Šipan je najveći smještajni objekt i u njemu je bilo zaposleno deset i više mještana te otočana općenito. Gosti tog hotela trošili su novac i u drugim ugostitelj­skim mjestima – na lokalnoj tržnici, plaži ili u trgovini. Mnogi koji se bave tim djelatnostima su izravno pogo­đeni. Mi pokušavamo na dobar način primiti ljude i surađivati sa svima, ali ovdje nije bilo dijaloga i sve ukazuje na to da oni možda ne shvaćaju koliko je hotel važan za zajednicu – iznio je naš sugovornik i napomenuo kako se iza hotela odvijaju radovi koji su stvorili dodatan problem stanovnicima Šipan­ske luke. Naime, kako nam govori, oni su započeli prije nekoliko mjeseci te još nisu dovršeni. Gradilište je, tvrdi, raskopano i nije na pravi način ozna­čeno ili zaštićeno pa predstavlja odre­đenu opasnost za ljude koji tuda prolaze ili žive u blizini – zaključuje Zvonimir Koporčić, predsjednik Mje­snog odbora Šipanska luka.
Četiri razloga za zatvorena vrata
O svemu smo nešto više informacija pokušali dobiti i od samog Hotela Šipan. Odgovor na drugoj strani mreže kojeg smo dobili okrenuvši nekoliko istaknutih telefonskih brojeva na Inter­net stranicama objekta bili su kako se oni više ne koriste. Odlučili smo stoga poslati upit e-mailom te je na naše iznenađenje uskoro na redak­cijsku adresu DuLista pristiglo podu­lje objašnjenje direktora Juliusa Fritza koji je napisao kako postoje četiri glavna razloga zbog kojih je hotel i ove godine zatvoren. Najistaknutiji razlog je pandemija COVID-19. Naime, iako se Hrvatska vrlo dobro s njim nosi, većina njihovih gostiju u prošlosti je dolazila zrakoplovima iz Velike Britanije i pre­komorskih destinacija.
— Oni trenutno nemaju punu moguć­nost putovanja. Budući da je naš hotel na istaknutom položaju, potrebni su veliki napori da bi se doveo u funkciju za vrlo usko razdoblje sezone. Sezona na otoku od tri mjeseca trajanja je izuzetno kratka pa je za profitabilno­sti potreban visok interes posjetitelja. Trenutno se ona ne može osigurati pa je stoga jedina ekonomska mogućnost bila ostaviti hotel zatvoren ovu godinu – poručio je Fritz. Uz pandemiju koro­navirusa naveo je i tri preostala razloga na čijim rješenjima, tumači, rade te se nadaju kako će stvar privesti kraju prije sljedeće sezone. Na prvom mje­stu je problem opskrbe električnom energijom. Za vrijeme jakog vremena, tvrdi, suočavaju se s vrlo nestabilnom opskrbnom mrežom koja je već neko­liko puta dovela do potpunih nesta­naka struje od kojih su neki trajali i po nekoliko sati. Imajući na umu aspekt sigurnosti i udobnosti, smatraju, takve stvari treba izbjegavati tijekom boravka gostiju.
Problemi su višestruki
— Osim toga, postoje ozbiljne oscilacije napona struje što je rezultiralo ošteće­njem mnogih električnih uređaja, una­toč tome što smo imali zaštitni meha­nizam. Svi ti problemi trebali bi se riješiti kad HEP za koju godinu insta­lira novi i veći transformator. Kako postoje poteškoće u vezi sa zemlji­štem gdje bi se nalazio transformator, postupak instalacije je već bio odgo­đen za dugi niz godina. Međutim, HEP i vlasnici zemljišta nedavno su poka­zali interes pronaći zajednički jezik pa smo uvjereni kako će se i to riješiti u sljedećih pola godine. Drugi problem odnosi se na sigurnost od požara. Tek nakon preuzimanja vlasništva, shva­tilo se da u zgradi nedostaje potrebna infrastruktura koja je neophodna kako bi sve bilo u skladu sa središnjim mje­rama zaštite od požara, čega prije nismo bili svjesni jer je hotel radio već neko vrijeme, a postojale su sve potrebne dozvole koje izdaje inspek­tor – nastavio je Fritz. Prema njiho­vim navodima vanjsko požarno stu­bište nikada nije postavljeno, a što bi trebali napraviti ove godine.
Otpadne vode
Najotegnutija im je okolnost, međutim, nepostojanje funkcionalnog uređaja za otpadne vode u Šipanskoj luci što im otežava dovođenje smještajnog objekta u operativno stanje. Trenutno se sve otpadne vode koje se akumuliraju u Šipanskoj luci, objašnjava, izravno ispuštaju u Mljetski kanal instalaci­jama za koje kaže da je samo pitanje vremena kad će zakazati. Ako se to dogodi, iznosi, otpadne vode izravno će se izliti u zaljev uzrokujući zagađe­nje i onemogućavajući boravak u Luci uopće. Imajući na umu moć društve­nih medija, bojazni su, vrlo je vjero­jatno kako će se o ovom problemu vrlo brzo pročuti što će im onemogućiti poslovanje na otoku. Uz to, komentira, uzimajući u obzir pandemiju koja je u tijeku, ispumpavanjem nepročišćenih otpadnih voda izravno u more, stvara se dodatan rizik po zdravlje za ljude i prirodu što je prema njima neprihvat­ljivo. Stoga su intenzivno razgovarali s različitim tvrtkama o mogućim tehnič­kim rješenjima.
— Komunalna vlast i Grad pružili su potporu i konstruktivnost, no pande­mija koronavirusa je taj proces uspo­rila, ali uvjereni smo da ćemo sad zajedno, a s obzirom na stupanj svije­sti o važnosti zdravstvenih i ekoloških aspekta turizma, pronaći način koji bi omogućio siguran i ugodan boravak ne samo našim budućim gostima, već i svima koji posjećuju ili žive na otoku i to ugradnjom uređaja za pročišća­vanje otpadnih voda posredstvom kojeg će utjecaj na prirodu biti ravan nuli. Kako je Europska unija započela s dodjeljivanjem dodatnih potpora za pročišćivače otpadnih voda u područ­jima osjetljivim na zagađenje poput Elafita, nadamo se da ćemo kroz slje­dećih nekoliko mjeseci ispuniti sve potrebne prijave i napraviti tehničku studiju izvedivosti – pojasnio je. Što se tiče same usluga smještaja, vlasnici planiraju smanjiti kapacitet hotela i orijentirati se na ponudu paket aran­žmana za posjetitelje s djecom čiji bi minimalni boravak bio sedam dana s naglaskom na provođenje vremena u prirodi i vodene sportove.

CILJ IM JE DOBITI CERTIFIKAT EU-ECOLABEL Suradnja s lokalnim OPG-ovima
Restoran čija vrata u dogledno vrijeme namjeravaju otvoriti prema riječima direktora Juliusa Fritza trebao bi biti odvojen od smještajnog objekta i nudio bi obroke napravljene od namirnica nabavljanih od lokalnih pro­izvođača, odnosno malih OPG-ova s adresom na otoku Šipanu kako bi posjetitelji stekli uvid u tradicionalni način priprave hrane, a koji se u našim krajevima, kako ističe direktor Hotela Šipan Julius Fritz, njeguje još od razdoblja Dubrovačke Republike kad je Šipan bio jednim od vrtova srednjovjekovne državice.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. srpnja 2021.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist