Slušni aparat

Zagrijavanje za burnu jesen

Zagrijavanje za burnu jesen

Ljetne vrućine još ne popuštaju, osim u trenutcima kad obilne količine kiše do temelja rasture mnogobrojne ljetne glazbene festivale. No, ako već ne klimatski, tada nam se barem kalen­darski bliži jesen i jedna druga vrsta poplave – one diskografske. S deseti­nama najavljenih albuma od kojih će mnogi sigurno biti u debatama oko albuma godine, netko je morao i prvi odškrinuti vrata novom sadržaju.

Grupu Spirit Adrift već smo jed­nom ugostili u našoj kolumni prije tri godine predstavljajući njihov četvrti studijski album ‘Enlightened in Eter­nity’. Tri godine i EP ‘Forge Your Future’ kasnije, kreativna snaga banda, multi-instrumentalist Nate Garrett počasti nas je s još jednim odličnim rock albumom koji će se, s ostatkom diskografije banda, jednog dana sma­trati nezaobilaznim klasikom. Spi­rit Adrift je kroz svojih pet studijskih albuma pokazao da su uvjerljivo naj­bliže zvuku, ideji, kvaliteti i filozofiji klasičnih rock i metal bandova pret­hodnog stoljeća, plasirajući iznimno kompetentnu i emotivno nabijenu verziju Black Sabbatha, Iron Maidena, Metallice ili pak Type O Negativea.

‘Give Her to the River’ otvara album baražom klasičnih riffova i ritmova, i instantno se kandidira za najbolju pjesmu na albumu. A definitivno i za najbolje otvaranje od svih pet albuma. No odmah nakon nje stiže ‘Barn Bur­ner’, i definitivno preuzima prvo mje­sto. Žestoki klasični sludge oko sebe baca iskre koje bi lako izazvale i kata­strofičan šumski požar, a ne samo uništenje jedne štale. ‘Hanged Man’s Revenge’ pravi je thrasherski atak na osjetila, tako da je ‘These Two Hands’ pravo iznenađenje sa svojim uspore­nim akustičnim početkom.

No, što pje­sma više odmiče to dobiva na tempu i na kraju imamo još jednu žestoku stvar, prije nego se malo približimo Ozzyje­vom teritoriju na ‘Death Won’t Stop Me’ i ‘I Shall Return’. ‘Siren of the South’ u igru ubacuje i solidnu dozu psihode­lije, dok odjavna, naslovna ‘Ghost at the Gallows’ parira otvaranju i stilski i vremenski – obje su dugačke epskih osam minuta.
Ako ste ljubitelj klasičnog rocka i metala, a još se uvijek niste upoznali sa Spirit Adrift, obvezno morate ispra­viti tu grešku isti tren.

Drugi album kojeg je u kolovozu vrijedilo preslušati je ‘Ruckus!’, treći studijski album kalifornijskog post-hardcore banda Movements. Bolje prilagođeni masovnoj potrošnji od klasičnih rockera, ova četiri mladića su pretplaćena na vrhove top-lista u današnjem okruženju uskrsnuća emo-alt-rocka. Ako volite ponekad poslušati My Chemical Romance i Good Char­lotte, nema sumnje da vas Movements neće ostaviti ravnodušnima. Deset pje­sama u rasponu od žestokih gitarskih i bubnjarskih dionica na ‘You’re One of Us Now’ i ‘Killing Time’ do pop-punk romantičnih laganica poput ‘Heaven Sent’ i ‘Tightrope’. Kako ja i nisam baš ljubitelj tih potonjih, one su predstav­ljale lagano dosadnjikavu tampon-zonu između dvije najbolje i najže­šće pjesme na albumu – ‘Lead Pipe’ i ‘I Hope You Choke!’. Teško se odlučiti koja mi je draža, no odmah iza ‘Choke!’ stižu još dvije odlične pankerske ‘Fail You’ i ‘A.M.P.’. Odjavna ‘Coeur D’Alene’ još je jedna sentimentalna limunadica, no ipak jako zabavna.

Ako ste na početku milenija pocup­kivali na popularni emo-core, tada će vam Movements zasigurno dobro sjesti u ove teške vrele dane. Vjero­jatno se neće visoko plasirati na mojoj osobnoj godišnjoj top-listi, no to me nije nimalo spriječilo da ih već dese­tak dana konstantno slušam i uživam. U svakom slučaju, dva solidna albuma za zagrijavanje stroja u pripremi za žestoku jesen heavy metala.

Foto Fearless Records/Century Media Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić