Aktualno

Za rad u čitaonici Arhiva platit ćete članarinu od 10 do 100 kuna

Za rad u čitaonici Arhiva platit ćete članarinu od 10 do 100 kuna

Za rad u čitaonici Državnog arhiva u Sponzi od kraja veljače korisnici su dužni plaćati članarinu. Novost je to koja je u dubrovačkom Arhivu nastupila 21. veljače ove godine kada je donesen novi cjenik naknada za istraživanje javnog arhivskog gradiva, izradu preslika, snimanje, umnažanje, objavljivanje i druge oblike korištenja arhivskog gradiva Državnog arhiva u Dubrovniku. Kako je za DuList pojasnila ravnateljica Arhiva Nikolina Pozniak, za razliku od nekih arhiva koji su i do sada imali članske iskaznice, Dubrovački arhiv to nije prakticirao. Međutim, nakon odluke o izmjeni starog cjenika koju donosi Hrvatski državni arhiv, bilo je nužno uvesti ovaj novi cjenik koji podrazumijeva i članarine. Iskaznica se, dodala je Pozniak, izrađuje u prijemnom uredu nakon uplate, cijene su, dodala je, zaista simbolične, a izrada ID kartice služi i kao statistički element korisnika gradiva u jednoj godini. Pozniak je naglasila i kako čestim korisnicima Arhiva neće teško pasti nove cijene jer su mnogi od njih čak i pitali u nekoliko navrata je li za rad u čitaonici potrebna kakva naknada.
—Ne bojim se da će manje ljudi dolaziti. Nisu članarine ništa neobično samo ih mi do sada nismo provodili. Nastojimo uvijek korisnicima izaći maksimalno u susret pa i kad im treba koji list materijala više. Bilo je samo pitanje vremena kad će se uskladiti cijenici da budu jednoobrazni za sve korisnike. Neke su stavke u novom cjeniku dosta pojeftinile. Prije je, primjerice, jednevno snimanje gradiva fotoaparatom ili svojom kamerom bilo 100 kuna dnevno, a sada je dnevno 80 kuna, a 120 kuna košta cijeli tjedan tako da korisnik sada može tjedno doći više puta slikati gradivo koje mu treba po povoljnijoj cijeni. Idemo i u korak s vremenom pa smo definirali i cijene za prijenos gradiva na USB, CD, DVD ili slanje na mail. Nije više sve nužno kopirati – naglasila je Pozniak.

Od 10 do 100 kuna
Novi cjenik naknada ima osam stavki, a u sedmom poglavlju definirane su upravo članarine. Za izdavanje tjednih korisničkih članskih identifikacijskih iskaznica korisnici će izdvajati 20 kuna. Učenici, studenti i umirovljenici za istu uslugu plaćaju 10 kuna. Mjesečna iskaznica iznosi 40 kuna, dok i u ovoj stavci učenici, studenti te umirovljenici plaćaju upola manju cijenu od 20 kuna. Uz to, navedeno je u cjeniku, s mjesečnom ID karticom korisnik ima pravo na izradu 10 crno-bijelih fotokopija formata A4 ili drugih preslika u odgovarajućem iznosu, bez naknade. Za godišnju ID iskaznicu korisnici izdvajaju po novom cjeniku 100 kuna, učenici, studenti i umirovljenici 50 kuna, a s godišnjom članskom iskaznicom korisnik ima pravo na izradu 40 crno-bijelih fotokopija formata A4 ili drugih preslika u odgovarajućem iznosu, bez naknade, na popust od 20 posto pri nabavi stručne i priručne literature – izdanja Arhiva potrebne za studij. Popust se ostvaruje za jedan primjerak pojedinog izdanja. Za potrebe izdavanja godišnje ID kartice za studente potrebno je priložiti uvjerenje fakulteta kojim se potvrđuje status studenta. Ako je korisniku potrebno ponovljeno izdavanje ID kartice to će ga koštati 60 kuna, a za učenike, studente i umirovljenike upola manje. U ovoj kategoriji cjenika definirana je i paušalna naplata snimanja vlastitom kamerom, odnosno mobitelom i to po izboru korisnika. Dnevni paušal iznosi 80 kuna, tjedni 120 kuna, mjesečni 150 kuna te godišnji 600 kuna. Paušal po tehničkoj jedinici gradiva u smislu kutije ili mape korisnika će stajati 20 kuna. Dotaknimo se i drugih stavki novog cjenika. Nove cijene definirane su i za usluge arhivističkog istraživanja, stručne arhivističke pomoći, savjetovanja i tehničkih usluga te se naplaćuju za svakih započetih pola sata. Za istraživanje i stručni arhivistički rad korisnici izdvajaju 150 kuna, za istu uslugu ako su izvornici gradiva na stranom jeziku, na jeziku i pismu za koja su potrebna posebna paleografska ili druga specifična znanja izdvojit će 300 kuna, dok je cijena arhivističke stručne tehničke pomoći i usluge 80 kuna. Ako biste u Arhivu pregledivali audiovizualno gradivo na montažnom stolu uz stručnu pomoć to će vas po započetom satu koštati 200 kuna. Naplaćuje se svakako i korištenje audiovizualnog gradiva za realizaciju nvog audiovizualnog dijela i njegovo distribuiranjena raznim platformama. Ta će usluga korisnike, ovisno o vrsti korištenog zapisa stajati od 200 do 5000 kuna ukoliko se radi o dugometražnom filmu.

Dostava gradiva na mail, USB, CD…
Većina korisnika arhivskog gradiva u čitaonicu za svoje radove često ima potrebu neko gradivo kopirati ili staviti na USB, dobiti ga na mail i slično. Stoga je korisnicima omogućen i taj vid dobivanja gradiva te se nastoji što više ići u korak s novim tehnologijama. Regularna izrada preslika korisnike će stajati od dvije kune za crno-bijelu kopiju do najviše 150 kuna ako im treba grafička priprema predložaka i ispis na printeru u boji. Za digitalizaciju arhivskog gradiva korisnici će izdvojiti od pet kuna za format do A3 na netransparentnom podlošku, do 80 kuna za predloške s najvećim zahtjevima poput slika u tehnici ulja, slika na staklu, makro snimke… Ako pak želite da vam se gradivo dostavi putem CD-a to će vas koštati četiri kune, za DVD ćete izdvojiti šest kuna, za USB, ovisno o količini memorije, od 40 do 150 kuna. Ako ćete datoteke pohranjivati na vlastiti ili arhivski prijenosni nosač, naknada za to iznosi 20 kuna do pet datoteka, a svaka sljedeća koju pohranite stajat će vas dvije kune. Želite li pak gradivo dobiti na mail, isporuka do pet datoteka bit će vam naplaćena 20 kuna, a potom, svaka sljedeća po dvije kune. Osim novih cijena naknada, Državni arhiv u Dubrovniku donio je i novi cjenik usluga Državnog arhiva. Kako je za DuList istaknula Nikolina Pozniak, riječ je o dvama različitim cjenicima kojima razdvajaju komercijalnu i nekomercijalnu djelatnost.
—U cjeniku s naknadama definirane su cijene koje naši doktorandi trebaju platiti ukoliko u svojim publikacijama žele objavljivati neke fotografije ili zapise originala gradiva iz Arhiva, dok drugi cjenik usluga definira cijene poput one najma cijena za različite prigode – naznačila je ravnateljica dubrovačkog Državnog arhiva. U cjeniku usluga cijene su svakako znatno većih raspona od ovih u cjeniku kojim su definirane naknade. Arhivističko sređivanje i obrada gradiva, ovisno o načinu obrade, korisnike će stajati od 100 kuna za tehničko opremanje i uređivanje gradiva po dužnom metru do sedam tisuća kuna za izradu plana sređivanja gradiva. Izrada klasifikacijskog plana za organizacije razgranate ili specifične djelatnosti potrebno je izdvojit 10 tisuća kuna, a za izradu plana klasifikacijske dokumentacije sedam tisuća kuna.

Ulaznice za Sponzu, snimanja…
Cjenikom usluga određene su i cijene za razgledavanje zgrade Arhiva i upoznavanje s njegovim radom i značenjem. Dvadeset kuna cijena je ulaznice za razgledavanje zgrade uz stručno vodstvo, za učenike, studente i umirovljenike cijena je deset kuna. Ako posjetitelj želi razgledati Atrij Sponze za vrijeme trajanja izložbi od 1. svibnja do 31. listopada, za to će izdvojiti 25 kuna. Ulaznica za 45-minutno upoznavanje kroz arhivsku baštinu s jednom od disciplina: genealogijom, glagoljicom, heraldikom, kartografijom, paleografijom, poviješću, poviješću fotografije posjetitelja će stajati 30 kuna, a za grupne najave od 10 i više polaznika po polazniku se plaća 15 kuna. Sat filmskog, televizijskog i drugog snimanja u komercijalne svrhe u Sponzi iznosi 3500 kuna plus PDV, a svakih daljnjih započetih pola sata košta dodatnih 500 kuna. Ako bi se snimalo nakon 15.30 sati i u neradne dane, cijena je 4 i pol tisuće kuna plus PDV po satu. Cjelodnevno korištenje Sponze za potrebe snimanja, više od šest sati košta osam tisuća kuna plus PDV. Ako pak netko snima u nekomercijalne svrhe, za sat vremena izdvojit će 700 kuna. Fotografska snimanja u komercijalne svrhe po satu koštaju tri tisuće kuna plus PDV, a u nekomercijalne svrhe 1500 kuna plus PDV. Naravno i po ovim stavkama postoje pogodnosti za studente pa tako oni sat fotografskog snimanja plaćaju 40 kuna plus PDV. Ako pak u Sponzi želite imati svečani prijem, za dva sata ćete izdvojiti šest tisuća kuna plus PDV, a za svaki daljnji sat dodatnih 2400 kuna. Postavljanje izložbi u Atriju Sponze na 14 dana košta pak tisuću kuna plus PDV.

Objavljeno u tiskanom izdanju 27. travnja 2022.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist