Recepti Jelice MasterChefice

Za moje i vaše ‘male ljude’ i ono vječno dijete u nama!

Za moje i vaše 'male ljude' i ono vječno dijete u nama!

Djeca. Dijete. Riječi koje u meni izazivaju toliku inspiraciju na svim životnim poljima. Oni su ti koji me uvijek mogu oraspoložiti, čak i kad sam najtužnija. Moram vam priznati da mi je ovo jedna od najdražih kolumni koju sam napisala. Moj poziv, ne posao, je učitelj, pedagog. Svaki dan učim od svojih ‘malih ljudi’ o svemu. Slušajte djecu. To su najiskrenija bića na svijetu! Uvijek naglasim, dobri ljudi su oni koje vole djeca i životinje. Zašto? Oni reagiraju instinktivno i intuitivno. Njima se dogodi misao, a ne razmišljanje. I to je razlog zašto su oni neopterećeni, za razliku od nas velikih. Naravno, ne poistovjećujem djecu i životinje već samo njihovu intuiciju i instinkt. Kad god spravljam i eksperimentiram s nekim novim jelom, volim da ga probaju oni najmanji. Oni vam neće govoriti u ‘rukavicama’. Oni će vam reći točno što misle. Fuj ili bljak, ili mmmm, ovo je super! Osim ako je u pitanju slatko. Tad je gotovo uvijek sve super. Vjerujte mi, djeca su najbolji gastrokritičari. Toliko sam sretna što je na red došla kolumna i za njih da vam to ne mogu opisati!

Za moje i vaše 'male ljude' i ono vječno dijete u nama!

Prije samih ričeta, voljela bih vam napisati neke stvari vezane za našu dječicu. Kako sam svaki dan okružena djecom od 7 do 17 godina, itekako sam naviknuta na njihove navike. Ljudi moji, oni su stalno na mobitelima! Strašno! Inspiracija za ovu kolumnu je i došla zbog ovog problema, da budete više sa svojom djecom. Budite interaktivni, pričajte s njima, učite od njih! Ispričat ću vam jednu anegdotu dok sam još radila u Jastrebarskom. Izlazim iz sobe i vidim ekipu od njih troje na kauču, otprilike, svi 11, 12 godina, na mobitelima. Kažem im da pričaju jedni s drugima a ne da budu na tim čudima. Kad ono šok! Oni vam, čeljadi moja, pričaju, bolje rečeno, tipkaju jedni s drugima ali preko mobilne aplikacije a sjede jedni do drugih! Pa je li to vama normalno? Bome, meni nije. I mislim se, kako povezati djecu međusobno, djecu s roditeljima, djecu s nonama i nonima. Hrana i kuhinja spajaju ljude. Uvjerila sam se da je tako i sa djecom. Kroz radionice sam shvatila da su djeca itekako zainteresirana za stvaranje kreacija uživo a ne na mobitelima. Naravno, kreativno je i kad se stvara glazba u muzičkoj školi, ide na tečaj crtanja, ples, sport. No, dječica to rade uz pomoć svojih učitelja i trenera. Ali, zar nije ljepše umjesto sjedanja pred bilo kojim ekranima poći u kuhinju i nešto stvarati i pričati s mališima? Ili crtati s njima? Napraviti kostim za maškaratu kad je već ovo doba godine. No, evo, odlučila sam vam dati par prijedloga za zajedničko stvaranje kulinarskih čarolija. Oni vole dotaknuti tijesto, polizat ožicu, radit oblike za keksiće. A neprocjenjivo je vidjeti njihove osmijehe prilikom tog procesa, čuti razna pitanja koja meni kao odrasloj nikad ne bi pala napamet. A kako tek budu ponosni jer su nešto stvorili! Neki dan mi je učenica došla na sat sva sretna i govori mi koliko je ponosna što je napravila čokoladnu roladu. I to sama, ali kako je rekla, mama joj je pomogla s peći i noževima. Naravno, bit ćete oprezni i dati im poslove koje mogu obaviti. Stoga, umjesto da pođete u nekakav trgovački centar ili kafić, uđite u kuhinju sa svojom djecom, ili pozovite njihove prijatelje i stvorite nezaboravne uspomene uz preukusne zalogajčiće.

Stiglo nam je doba maškarate, veljuna. Volim i filmove, crtiće, a i moja djeca, kako zovem svoje učenice i učenike, se maškaravaju u likove iz istih. Dakle, današnje ričete će biti pune sovica, čarobnjačkih klobuka, disko kuglica, ma svega. Budite s njima, pričajte uz stvaranje jedinstvenih stvari, sjetite se svog djetinjstva i vašeg druženja s roditeljima. Ipak, ovo je gastrokolumna pa vam želim predložiti kako da se sa svojom djecom družite uz špahere i peći, miksere i priganje. Samo ovo druženje će potaknuti i vječno dijete u vama a svi ga imamo i trebali bi ga njegovati. Nekad bi trebali više slušati i vjerovati tom istom djetetu u nama, zaboraviti na ozbiljne stvari, bar nakratko. I zato, pozovite svoje mališane i igrom, kroz puno ljubavi, smijeha i radosti dođimo do okusa, makar je on danas u drugom planu jer, ipak, osmijeh vaše djece u cijeloj ovoj priči je najbitniji. Prijedlozi koje ću vam napisati su moja izmišljotina inspirirana ‘malim ljudima’. Ali, kako rečem njima tako ću reći i vama – otvorite škrabicu za maštu i ne zaboravite da ništa nije nemoguće i nema krivih ričeta kad ste s njima u kuhinji.

ČAROBNI KLOBUCI

Za moje i vaše 'male ljude' i ono vječno dijete u nama!
Sastojci:
2 paketa svježeg lisnatog tijesta
20 koktel hrenovka
1 jaje
Sol, origano, kim ili neki drugi začin po želji za posipanje
Jestiva boja za ukrašavanje (po želji)

Ričeta:
Skuhajte hrenovke i ostavite ih da se ohlade.

Zagrijte peć na 200 stupnjeva i na roštijeru stavite papir za pečenje. Tijesto izvadite iz paketa i rastegnite na radnoj površini. Izrežite trokute te svaki, najširi kraj trokuta od tijesta premažite razmućenim jajem.

Od drugog tijesta napravite kvadrate te na svaki stavite jednu hrenovku, zamotajte u tuljac i ‘zalijepite’ na kraj trokuta koji ste premazali jajem. Nakon ovog postupka ste dobili oblik klobuka.

Prenesite klobuke na roštijeru, ostavite razmak između svakog te prstom u gornji dio klobuka utisnite nabor i nakrivite vrh.

Klobuke premažite ostatkom razmućenog jaja te pospite začinom po želji. Pecite ih oko 25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji ukrasite (taj posao obavezno dajte najmanjima i ne sekirajte se oko nereda) jestivom bojom te poslužite tople ili hladne (vjerujte, klobuci neće ‘doživjeti” da se ohlade). Dobar tek!

ŠARENI ĐARDIN NA PJATU
Sastojci:
2 veće konzerve ocijeđene tunjevine
Malo majoneze
Malo senfa
Malo ketchupa
15 deka prezle
2 ožice usitnjenog kopra (suhog ili svježeg) ili nekog drugog začina po želji
5 komada mladog luka
6 baby mrkva
Nekoliko stabljika svježeg kopra ili nekog drugog začinskog bilja tvrđe stabljike (po želji)
1 manja glava brokule
1 manja glava kavula
Desetak šampinjona

Ričeta:
Tunu, majonezu, senf, ketchup, začin po želji i prezlu izmiješajte pantarulom i prebacite na pravokutni pjat ili drvenu dasku. Morate dobiti smjesu mrvičaste teksture koja će glumiti ‘zemlju’.

Odvojite listove mladog luka, sitno ih isjeckajte i pospite po smjesi od tune. Ostavite cenat donjeg dijela mladog luka a sve poviše narežite na sitne uske trakice, julliene te stavite u hladnu vodu.

Baby mrkvama odrežite malo donjeg dijela da mogu stajati uspravno te ukrasite koprom koji će glumiti lišće. Na jestivu ‘zemlju’ od tune, kao i u pravom đardinu u redovima slažite mrkvu, skuhanu brokulu i kavul te mladi luk i prigane cijele klobuke šampinjona. Pustite djeci na volju, pa neka slažu kako je njih volja. Dobar tek!

SOVICE – PUSLICE

Za moje i vaše 'male ljude' i ono vječno dijete u nama!
Sastojci:
3 bjelanjka od većih jaja
15 deka cukara u prahu
Desetak grožđica
Šaka mjendula u listićima
Tuba žute i crne ili kafene jestive boje

Ričeta:
Zagrijte peć na 150 stupnjeva i na roštijeru stavite papir za pečenje.

U čistoj zdjeli miksajte bjelanjke desetak minuta te nakon toga, miksajući, postepeno dodavajte cukar. Miksajte dok ‘snijeg’ od bjelanjaka ne bude gust i sjajan.

Ožicom stavljajte hrpice ‘snijega’ na roštijeru i donjom stranom razmažite oblike veličine 7,5X6 cenata. Donjom stranom male ožičice napravite dvije udubine za očne šupljine.

Između udubina stavite grožđicu koja će glumiti kljun sove. Na smjesu poslažite listiće badema koji će glumiti perje. Pecite oko uru vremena dok puslice, odnosno, sovice ne budu izvanka hrskave a unutra mekane i ljepljive.

U očne šupljine istisnite veliki krug žute jestive boje a u sredinu toga stavite kap crne ili smeđe boje. Hu – Hu dobar tek!

DISKO KUGLICE
Sastojci:
15 deka mascarpone sira
2 ožice cukara u prahu
15 deka mljevenih plazma keksa (ili nekih drugih, po želji)
Izgratana korica jednog limuna ili naranče
Paket srebrenih kuglica
Paket šarenih perlica i svega drugog šarenog za ukrašavanje

Ričeta:
Izmiješajte sve sastojke i oblikujte ih u kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u šarene perlice i kuglice ili kakao te po želji ukrasite šlagom i sezonskim voćem. Dobar tek!

VELJUNSKI BUCMASTI KUŠINIĆI (krafeni za maškare, ali i ostatak godine)

Za moje i vaše 'male ljude' i ono vječno dijete u nama!
Sastojci:
Po kila glatkog brašna (još po potrebi za valjanje)
2 deka cukara
2 jaja
2 žumanjka
2 deca mlijeka
7 deka masla
2 ožice ruma
2 deka freškog kvasa
2 vrečice vanilin cukara
Korica izgratanog limuna
1 ožičica soli
Cukar u prahu (za posipanje)
Punjenje po želji (mermelada, čokolada, voćni namaz, namaz od lješnjaka, pistacija ili nekih drugih orašastih plodova)

Ričeta:
U manjoj tečici ugrijte mlijeko (pazite da ne provri, već da bude mlako) i pomiješajte ga sa po ožičice cukara i kvasom te pustite par minuta da uskisne. U zdjeli promiješajte ostale sastojke te dodajte smjesu s kvasom i izmiješajte u glatko tijesto. Stavite na toplo i pustite da se udvostrući volumen. Nakon toga premijesite još jednom i pustite da se tijesto opet udvostruči.

Izvaljajte tijesto debljine tri centa te ga izrežite na krugove promjera sedam cenata i poslažite ih na pouljeni papir za pečenje koji ste stavili na veću roštijeru ili istu takvu radnu površinu te ih poklopljene pustite desetak minuta da se dignu.

Ulje zagrijte na 170 stupnjeva i krafene pecite stavljajući u ulje prvo gornju stranu. Prigajte ih poklopljene oko minut do dva minuta dok ne porumene a onda ih okrenite i još toliko prigajte otklopljene. Kad ih stavite prigati smanjite plin. Izvadite ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

Pospite ih cukarom u prahu i napunite punjenjem po želji. Dobar tek!

Male tajne i dodatni savjeti:
Što se tiče ove kolumne, najvažniji savjet i tajna su vaša i mašta vaše djece. Predložite im što biste kuhali a oni će vam, maštajući, doći do sto ideja koje možete realizirati. Vezano za ove ričete, punjenje u klobucima možete zamijeniti zdravijom varijantom, npr. napravite smjesu od raznog izmiksanog i zažućenog povrća poput mrkve, kavula, brokule, kukuruza pomiješanih s jajem i time napunite tuljce. A možete ih napuniti i voćem po želji da dobijete slatku varijantu. Kod jestivog đardina zaista možete birati povrće koje vam srce zaželi ali, osobno, uvijek predlažem sezonske sastojke. Za jestivu ‘zemlju’ možete koristiti i u grubo izblendanu leću ili čak i orzo pomiješan s natrganim lešim mesom iz juhe. Pomiješajte ih s umacima iz ričete.

Kod sovica je najbitnije da vam pećnica bude na niskoj temperaturi. Nikako ne više od 150 a idealno bi bilo 130 stupnjeva jer se one zapravo suše. Kod kuglica, možete izmiksati i neke druge kekse i koristiti posni ili svježi sir. Kod ove ričete je najbitnije šarenilo. Kupite sve moguće, perlice, kuglice, mrvice u što će ih djeca valjati ali svakako preporučujem i da uz njih poslužite neko sezonsko voće.

Krafeni su možda najzeznutiji. Bitno je da ih prigate tako da u ulje prvo stavljate donju stranu i poklopite jer ćete na takav način dobiti svijetli krug na tijestu, tipičan za krafene. Možete napraviti izvrsne domaće namaze pa tako i onaj najpopularniji među djecom -nutellu. U blender stavite oljuštene i malo tostirane lješnjake, malo kakaa, cukar ili nekakvu zdravu zamjenu, npr. agavin sirup, malo kokosovog ulja i blendajte 20 minuta. Pazite na ulje kod priganja! Stalno provjeravajte temperaturu jer ako je prevruće, krafeni će biti pretamni.

Svakako, ono što je najbitnije je kreativnost, mašta i veselje vaših najmanjih. Pitajte ih što bi voljeli kuhati. Slatko ili slano, zalogajčić ili pravi obrok. Ako vam djeca žele pomagati dok i inače kuhate, dopustite im to. Pozovite ih i sami da vam pomognu, recite da je ljepše gledati stvaranje nečeg ukusnog nego gledanje u ekran. Recite da jelo neće bit tako ukusno bez njihovog čarobnog dodira. Ako radite toć, umijesite tijesto za njoke i dajte im da ih naprave. Naravno, vi ćete im pokazati kako a dalje nek rade sami. Bit će svakakvih oblika, ali, ljepota je u nesavršenosti a oni će se hvaliti da su njoke njihovo djelo. Dajte im da miksaju, mijese tijesta, nešto miješaju. Neka probaju nešto i rezati ali neka i vaša ruka uvijek bude na njihovoj prilikom tog postupka ili jednostavno, vi rukujte nožem. Isto vrijedi i za pećnicu. Kad miješaju nešto u teči, držite im je vi da im ne bi palo i prosulo se. Neka vaše ‘unutarnje dijete’ izađe vanka, otvorite špajzu i frižider i maštajte skupa sa dječicom što se može od toga napraviti. Kupite, ili još bolje, napravite iste traverse. Uživajte kroz igru u stvaranju jedinstvenih okusa s malima jer takva jela su najposebnija! Zašto? Zbog onih tajnih ali najvažnijih sastojaka – smijeha, ljubavi, radosti, ponosa i ‘čarobnog začina’ iz mašte vaših princeza i prinčeva. Dobar tek i čiribu – čiriba neka u kuhinji oni čarobnjaci postanu sada!

Pročitajte još

Slatka, crvena i srcolika bobica kao svakog slatkog, ali i slanog jela zvjezdica

Jelica Boto

Proljeće je i mirišu bob, biži i karčofa… Srce kaže – kuhajmo ih zajedno vi i ja!

Jelica Boto

JELICA BOTO DONOSI Šarenilo namirnica i boja na uskrsnim trpezama grada

Jelica Boto