Koronavirus u Hrvatskoj

Vlada potvrdila: Za neprovođenje covid-potvrda kazne od 30 do 50 tisuća kuna

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade na kojoj su donesene Izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, piše Dnevnik.hr.

Zakonskim prijedlogom se uvodi nova sigurnosna mjera, koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene mjere prilikom ulaska u javnopravna tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu. U svrhu provedbe mjere dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata, u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura provođenje posebne sigurnosne mjere u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna – najavio je Ministar zdravstva Vili Beroš.

Od početka provođenja COVID potvrda u zdravstvenom sustavu, državnim i javnim službama do 30. studenog obavljeno je 407.009 testova, od kojih je 7216 bilo pozitivno.

– To znači da su potvrde , prema procjenama epidemiologa, spriječile daljnju zarazu za više od 36.000 novih ljudi, što bi dovelo do gotovo 400 hospitaliziranih i 100 umrlih – dodao je Beroš.

Vlada je odobrila i kupnju 536.000 doza novog cjepiva proizvođača Valneva.

Inače, Valneva je osma tvrtka s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija