Koronavirus u Hrvatskoj

Vlada potvrdila: Za neprovođenje covid-potvrda kazne od 30 do 50 tisuća kuna

Vlada potvrdila: Za neprovođenje covid-potvrda kazne od 30 do 50 tisuća kuna

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade na kojoj su donesene Izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, piše Dnevnik.hr.

Zakonskim prijedlogom se uvodi nova sigurnosna mjera, koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene mjere prilikom ulaska u javnopravna tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu. U svrhu provedbe mjere dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata, u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura provođenje posebne sigurnosne mjere u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna – najavio je Ministar zdravstva Vili Beroš.

Od početka provođenja COVID potvrda u zdravstvenom sustavu, državnim i javnim službama do 30. studenog obavljeno je 407.009 testova, od kojih je 7216 bilo pozitivno.

– To znači da su potvrde , prema procjenama epidemiologa, spriječile daljnju zarazu za više od 36.000 novih ljudi, što bi dovelo do gotovo 400 hospitaliziranih i 100 umrlih – dodao je Beroš.

Vlada je odobrila i kupnju 536.000 doza novog cjepiva proizvođača Valneva.

Inače, Valneva je osma tvrtka s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist