Aktualno

VELIKI SKUP O RIBARSKOJ INDUSTRIJI 750 sudionika iz 52 države stiglo u Dubrovnik

VELIKI SKUP O RIBARSKOJ INDUSTRIJI 750 sudionika iz 52 države stiglo u Dubrovnik

Sastanak Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna – ICCAT otvoren je u Hotelu Valamar Lacroma. Godišnji sastanak ICCAT komisije okupio je 750 sudionika iz 52 države, predstavnika administracija, znanosti i nevladinih organizacija.

Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Mato Franković istaknuo je, između ostalog, i velika postignuća Dubrovnika kroz povijest te zahvalio organizatorima što su ovako veliki i važan skup u ribarskoj industriji doveli u Dubrovnik.

Naime, rezultat rada ICCAT komisije, među ostalim, je usvajanje obvezujućih akata kojima se određuju primjerice i ulovne kvote, a kojih se moraju pridržavati sve ugovorne strane. Rad u okviru ove Komisije od velikog je značaja za Hrvatsku s obzirom da je plavoperajna tuna gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo. Ova je vrsta po jedinici mase najskuplja vrsta tune na tržištu. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja.

Župan Nikola Dobroslavić je kazao kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne postoje uzgajališta tune, no to ne znači da nemamo razvijenu marikulturu:

-Zahvaljujem vam što ste izabrali Hrvatsku i Dubrovnik kao domaćina ovog sastanka, ove konferencije. Uzgoj tune u Hrvatskoj čini značajan dio hrvatskog ribarstva te je činjenica da se ovaj sastanak održava ovdje za nas jako značajna, a odluke koje ćete ovdje donijeti izuzetno su važne za sve nas u segmentu upravljanja uzgojem atlantske tune te njezina očuvanja. U našoj Županiji najvažnija gospodarska grana je turizam, a slijedi je poljoprivreda s vrlo razvijenom marikulturom i ribarstvom. Ne uzgajamo tunu, ali smo svjetski poznati po školjkarstvu, a posebice uzgoju kamenica – rekao je župan Dobroslavić te poželio svim sudionicima ugodan ostanak u našoj Županiji.

U prigodi otvorenja govorio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je istaknuo kako smatra da je došlo vrijeme da se kroz novi upravljački okvir na odgovarajući način prepoznaju specifičnosti ribolova i uzgoja tune na sub-regionalnoj razini u Jadranu, poput primjerice potrebe za produljenjem plivaričarske ribolovne sezone kao i dodatnom fleksibilnošću u dijelu uzgoja.

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna osnovana je 1966. godine u Brazilu i u njenom je fokusu upravljanje tunama i tunama sličnim vrstama. Hrvatska je potpisnica Konvencije o osnivanju ICCAT Komisije od 1997. godine, a do danas su ukupno 52 države potpisale Konvenciju.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist