Koronavirus u Hrvatskoj

Uvode se sankcije za neprovođenje Covid potvrda, kazne do 50 tisuća kuna

Uvode se sankcije za neprovođenje Covid potvrda, kazne do 50 tisuća kuna

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica objavio je kako se mijenja Zakon o zaštiti pučanstva od zarazne bolesti i da se uvode stroge kazne za odgovorne osobe koje ne provode odluku o obveznim covid-potvrdama, prenosi Index.

-Definirali smo javno-pravo tijelo koje je dužno provesti odredbu predočenja covid-potvrda. Kroz pojam javno-pravnih tjela smo obuhvatili sva tijela i definirali odgovornu osobu. Predvidjeli smo i sankcije za odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe o covid-potvrdama, kazne su od 30.000 do 50.000 kuna – rekao je Malenica.

Malenica kaže kako se kazne odnose na čelnike tijela i da će državni inspektorat kontrolirati poštuju li čelnici tijela Zakon i odluke Stožera. Kazao je kako će u slučaju Ureda predsjednika odgovorna osoba biti predstojnik Ureda.

Na press konferenciji u Banskim dvorima bio je i ministar zdravstva Vili Beroš. Ponovio je epidemiološke podatke, kazavši da situacija nije dobra. Poručio je građanima da prime treću dozu cjepiva.

-To je iznimno važno, jer treća doza pojačava odgovor našeg imunosnog sustava i imunitet čini dugotrajnijim. Molim sve naše sugrađane, poglavito starije, da shvate važnost cijepljenja. Uz pridržavanje protuepidemijskih mjera to je put za izlazak iz epidemije. Izgleda da smo iznjedrili novi moto na subotnjim prosvjedima ‘Misli na sebe, ugrozi druge! Misli na sebe, zarazi druge!. Nemojte biti licemjeri, nemojte izbjegavati testiranje, nemojte izbjegavati mjere, nemojte izbjegavati cijepljenje, a na kraju kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje – rekao je među ostalim Beroš.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist