Aktualno

USPOREDBA SA SUSJEDNIM DRŽAVAMA Mlijeko i gorivo najskuplje je u Hrvatskoj

Gotovo na svakodnevnoj bazi svjedočimo porastu cijena, posebno prehrambenih namirnica, unatoč Vladinoj intervenciji. Kako donosi N1, Europska komisija procjenjuje da će inflacija u europodručju dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu ove godine i popeti se na 6,9 posto, a onda bi trebala početi postupno padati i spustiti se na 2,7 posto sljedeće godine.
No, kakva je situacija u Hrvatskoj u odnosu na susjedne države? Plaćamo li osnove namirnice više ili manje nego susjedi? N1 donio je usporedbu cijena nekoliko namirnica s onima kod naših susjeda.

U Hrvatskoj ćemo za litru suncokretovog ulja izdvojiti oko 2.50 eura, a Slovenci će to platiti ipak nešto više 2.99 eura. Ulje najskuplje plaćaju u Srbiji i to po cijeni od 3.04 eura, a najjeftinije je u BiH – 1.70 eura. Litra najjeftinijeg maslinovog ulja na policama hrvatskih trgovina košta 4.39 eura, a slična cijena je i u susjednoj Sloveniji – 4.47 eura.
Litra mlijeka najskuplja je u Hrvatskoj, a košta 1 euro. Najjeftinije je u Sloveniji – 0.79 eura. U BiH litra mlijeka košta 0.95 eura, a slična je cijena i u Srbiji, 0.97 eura. Hrvatska najviše plaća i kruh – 1.6 eura. Najjeftiniji je u Srbiji gdje obični bijeli kruh od 700 grama košta 0.42 eura, a u BiH je 0.93 eura.
Osim mlijeka, u Sloveniji je jeftiniji i kilogram brašna koji susjedi plaćaju 0.65 eura, a u Hrvatskoj košta 0.97 eura. Slovenci će manje platiti i kilogram krumpira – 0.79 eura. U Hrvatskoj je za kilogram krumpira potrebno izdvojiti 0.93 eura.
Osjetna je razlika kod jabuka. U Hrvatskoj kilogram najjeftinijih jabuka košta 0.80 eura, a u Sloveniji je gotovo dvostruko skuplje – 1.59 eura. Cijena pakiranja od 10 komada jaja gotovo je ista: u Hrvatskoj košta 1.73 eura, a u Sloveniji 1.69 eura.

Mjesecima variraju i cijene goriva, a analiza N1 pokazala je da je gorivo najjeftinije u BiH. Tako u susjednoj BiH benzin košta 1.55 eura po litri. U Srbiji je cijena malo viša, 1.61 euro po litri, a benzin najviše plaćaju Hrvati i to po cijeni od 1.80 eura po litri. Dizel je također najskuplji u Hrvatskoj i košta 1.74 eura po litri. U Srbiji košta 1.71 euro po litri, a dizel je najjeftiniji u BiH po cijeni od 1.55 eura po litri. Što se tiče autoplina, u Hrvatskoj košta 1.04 eura po litri, u Srbiji 0.94 eura po litri, a u BiH je 0.91 eura po litri.

Pročitajte još

More u Dubrovniku na 29,4 Celzijeva stupnja, mljetsko Malo jezero ‘ugrijalo’ na preko 30

Dulist

U Policijskoj upravi održan sastanak o sigurnosti i turističkoj sezoni

Dulist

Libertas Dubrovnik ima novu internetsku stranicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija