Koronavirus u Hrvatskoj

[UŽIVO] Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priprema se transport i treće pacijentice za Split

[UŽIVO] Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priprema se transport i treće pacijentice za Split
dig

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije u 11 sati objavljuje najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji na krajnjem jugu Hrvatske. Prema jučer objavljenim informacijama, ukupan broj oboljelih od koronavirus u Dubrovačko-neretvasnkoj županiji je 32, a dvije osobe su izliječene. Tri osobe su na respiratoru s tim da su dvije prebačene u KBC Split.

Tekstualni prijenos:

Imamo potvrđenih ukupno 34 pozitivne osobe na koronavirus, što je dvije osobe više u odnosu na jučer. To stanje je još zadovoljavajuće, ali jednako ozbiljno i to upućuje na daljnji oprez i pridržavanje svih mjera – poručio je župan Nikola Dobroslavić.

– Moramo normalizirati sve funkcije društva u okvirima izdanih mjera – rekao je dalje te poručio nastavnicima da omoguće uredno održavanje nastave i da učenici ne izgube ritam te da ne budu hendikepirani u odnosu na druge kad ovo sve prođe.

– Pozivam naše sugrađane da sve poslove koje moraju odraditi posredstvom naših službi to i naprave telefonom ili e-mailom – dodao je župan.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je kako je do danas upućeno 238 uzoraka na testiranje, a 34 osobe su pozitivne na koronavirus. Od jučer je poslano 15 uzoraka, dva su pozivitna, a čeka se još jedan nalaz. Imali smo i jedno krešenje mjere samoizolacije. Dubr

– U karanteni su i dalje dvije osobe. Ja bi još jednom apelirao na ponašanje građana danas čije rezulatate ćemo vidjeti tek za 5-6 dana – iznio je Cebalo.

Deset je pacijenata u OB Dubrovnik, jedna ženska osoba je u jedinici intenzivnog liječenja te se organzira njezin transport u respiratorni centar u Split u bolnicu Križine, gdje su već ranije transportirana dva pacijenta. Rekao je to ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić.

– Hitni prijem uredno funkcionira i apeliram na pridržavanje smjernica. Još jednom napominjem da se testovi na COVID-19 uzimaju između 10 i 13 sati na stražnjam ulazu Odjela za zarazne bolesti – kazao je Bekić i zahvalio građanima na podršci koju su ima dali pjesmom.

Mato Lakić je rekao kako je za dva nova pacijenta u tijeku obrada potencijalnog izvora zaraze i njhovih kontakata.

– Bit će bolje što se svi budemo više pridržavali mjera. Hvala svima koji se pridržavaju mjera što nam olakšava posao koji je zaista zahtjevan. Tako ćemo prije pobijediti ovu bolest i nastaviti s normalnim životom – rekao je Lakić.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako građani u većini slučajeva poštuju propisane mjere, a za vikend je bilo više dojava o većim okupljanjima. Bilo je i dojava o zabavama u stanovima.

– Nemojte organizirati zabave u stanovima – poručio je Pavličević.

Inače, u samoizolaciji je prema evidenciji policije trenutno 661 osoba, što je za 80 osoba manje nego jučer.

– Veliko je opterećenje, pokušavamo ljude staviti u rotaciju, makar medicinske sestre baš kao što radimo i na trijažnim punktovima – rekao je dr. Bekić odgovarajući na novinarsko pitanje o djelatnicima koji rade na Zaraznom odjelu.

O dezinfekciji ulica u Metkoviću odgovorio je Joško Cebalo.

– Zavod za javno zdravsto dalo je uputu o dezinfekciji javnih površina i to se trenutno ne preporučava. Pretpostavljam da je Stožer grada Metkovića tako procijenio i nemamo ništa protiv toga – rekao je.

U tijeku su završni radovi na Studentskom domu i prebacivanje kreveta u sobe nakon čega slijedi dezinfekcija.

Donijeli smo odluku da će županijska administracija i sve ustanove osim zdravstvenih, rekao je župan odgovarajući na pitanje novinara, isplaćivati od travnja 10 posto nižu plaću te se neće isplaćivati naknade u upravnim vijećima i nadzornim odborima.

 

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist