Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

IVAN JELČIĆ Svi ćemo se nečega morati odreći. Možda je vrijeme da se sada izbriše dio dugova

IVAN JELČIĆ Svi ćemo se nečega morati odreći. Možda je vrijeme da se sada izbriše dio dugova

Od pandemije koronavirusa cjelokupno svjetsko gospodarstvo osjeća jake negativne posljedice. Pojedini stručnjaci već su proglasili opću recesiju te predviđaju da će njezin ‘udarac’ biti jači od krize 2008. godine. Svoj osvrt o cjelokupnom utjecaju koronavirusa na ekonomsku situaciju u Gradu, državi, ali i na svjetskoj razini za DuList je podijelio ekonomski stručnjak mr.sc. Ivan Jelčić sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Jelčić je mišljenja kako u ovome trenutku do recesije ne bi došlo da se nije dogodila pandemija koronavirusa. Naglasio je kako bi Hrvatska i dalje bila u ekspanziji te bilježila rast BDP-a.

— Ovo što sada vidimo je nezapamćeno. Efektivno, stalo je sve. Ova recesija koja nam se sada događa vrlo će vjerojatno biti znatno gora od velike financijske krize 2008. Tada je kriza pogodila samo određene sektore, a sada više – manje strada sve redom. Što vrijeme više prolazi, to je veća šteta te je teško prognozirati kada ćemo se uopće iz ovog izvući. Pitanje je i kako će se pojedine zemlje izvlačiti iz pandemije. Najveći problemi se očekuju u Engleskoj i Americi. Englezi sami za sebe nisu nimalo optimistični. Misle da bi cijela pandemija mogla potrajati punih 12 mjeseci. Mislim da se ljudi općenito još uvijek nadaju da bi se na neki način mogli stabilizirati do 1. lipnja po uzoru na Kineze koji su se nakon dva mjeseca počeli polako vraćati u normalu. To bi kod nas u Gradu mogla biti sredina svibnja, a poslije toga trebat će neko vrijeme da se sve pokrene – rekao je Jelčić dodavši kako je za sada prerano govoriti o specifičnim mjerama i brojkama.

Mjere od vrha države

— Nekoliko mjera trebat će krenuti od vrha države, a potom i lokalnih samouprava. To bi bili moratorij na kredit, smanjivanje kredita, opraštanje poreza. Amerikanci i još neke zemlje su, primjerice, tijekom financijske krize napravili dobar potez i jednokratno su svim svojim građanima davali određene svote novca za osnovnu potrošnju, ali to za sada u Hrvatskoj nema smisla raditi kada je sve zatvoreno. Institucije i agencije bi trebale biti solidarne, ali teško je sada govoriti kako će sve funkcionirati. Svi ćemo se nečega morati odreći, ali vjerojatno će se centralne institucije i privatne tvrtke morati nečega odricati, opraštati dugove, stornirati neka potraživanja. Možda je vrijeme da se ovime resetira i izbriše dio svih dugova – naglasio je Jelčić ističući kako bismo, ako dođe do tako velike recesije i gubitaka, mogli očekivati pad cijena jer neće biti novca te će svi morati kupovati ono što mogu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 18. ožujka 2020.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?

Andrea Falkoni Račić