Hrvatska

ULJA I MASTI POSKUPJELI ZA VIŠE OD 17 POSTO Imamo najveću stopu inflacije od travnja 2013.

Na cijene u Hrvatskoj utječu i globalna kretanja izazvana pandemijom koronavirusa, piše Rtl.hr.

Cijene u Hrvatskoj naočigled rastu već mjesecima, to je jasno svakom tko odlazi u trgovinu, restoran ili je morao platiti ljetovanje, a sada su stigli podaci i što je najviše poskupjelo.

Prema novim pokazateljima Državnog zavoda za statistiku (DZS), potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su porasle 3,1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije još od travnja 2013. kada je iznosila 3,3 posto.

U odnosu na srpanj ove godine, cijene su u kolovozu u prosijeku bile više za 0,2 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su u prosjeku više za 0,9 posto. U drugoj skupini cijena koje su najviše rasle na mjesečnoj razini su rekreacija i kultura – porast za 0,8 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva više su za 0,6 posto, a cijene u restoranima i hotelima za 0,3 posto te cijene prijevoza 0,2 posto.

Inflaciju su ublažile cijene odjeće i obuće koje su u srpnju pale za 3,8 posto zbog sezonskih sniženja. Kad je riječ o alkoholu, cigaretama i zdravlju cijene su ostale na istoj razini.

Ako se pak gleda godišnji rast u kategoriji hrana i bezalkoholna pića, koja je zapravo egzistencijalna, on iznosi 2,4 posto. Najviše su poskupjela ulja i masti – čak 17,4 posto, povrće 8,5 posto dok su cijene kruha i žitarica u godinu dana veće u prosijeku za 2,7 posto. Možda vam se tako ne čini iz prve ruke, no meso i šećer su jeftiniji nego lani, ali stvarno minimalno.

Na godišnjoj razini najviše su porasle cijene prijevoza – 9,9 posto, alkoholnih pića i duhana za 5,5 posto, restorana i hotela za 4,4 posto, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za dva posto, komunikacija 2 posto te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva 1,2 posto.

Rast potrošačkih cijena tako prati uspon proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, koje su u kolovozu porasle za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je njihov najveći skok od kada se prate ti podaci, odnosno od siječnja 2011. godine.

Kumulativni statistički podaci za prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju rast potrošačkih cijena za 1,7 posto. Najveći doprinos rastu imale su cijene energije, koje su u prosjeku porasle 5,2 posto.

Pročitajte još

Mogao bi zaustaviti pandemiju? Već sutra ćemo znati je li nam stigao omicron

Dulist

Valamar pokreće novi razvojni ciklus, prijenos tri hotela u Imperial Rivieru

Dulist

Među top tri destinacije smo po izboru prestižnog svjetskog časopisa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija