Aktualno

UGOSTITELJI ZATVORILI LOKALE ‘3 DO 12’ ‘Želimo sačuvati radna mjesta, prihodi su nam na 20 posto’

UGOSTITELJI ZATVORILI LOKALE '3 DO 12' 'Želimo sačuvati radna mjesta, prihodi su nam na 20 posto'

Više od 100 dubrovačkih ugostitelja, od njih 370 na području Grada, ove se srijede odazvalo akciji ‘3 do 12’ te je od 11.57 do 12.57 zatvorilo svoje lokale kako bi ukazali na položaj u kojem se nalaze zbog pandemije koronavirusa.

-Ovo je nastavak akcije naših kolega ugostitelja diljem Hrvatske. Akcijom smo htjeli skrenuti pozornost na tešku situaciju u kojoj se nalazi ugostiteljstvo kao i svaka druga djelatnost koja se bavi sezonskim poslom u ovome trenutku. S obzirom na tešku situaciju u kojoj se Dubrovnik našao kao jedna specifična, isključivo aviodestinacija iz koje dolaze pretežno gosti iz onih zemalja iz kojih pod kraj sezone više nisu smjeli dolaziti, prilično teško smo prošli. Zato smo Vladi uputili zahtjeve koje smo svi stavili na plakate na našim ugostiteljskim objektima – rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Ugostitelji tako od Vlade traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., spuštanje stope PDV-a na hranu – što uključuje jelo, bezalkoholna pića, napitke, pivo i vino – na razinu od 10 posto, kredite za likvidnost od HAMAG BICRO-a, kredite za investicije od HBOR-a te državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka.

-Mi kao jedna od djelatnosti koje su teško pogođene nemamo lake mogućnosti financiranja. Banke ne daju kredite. HAMAG-BICRO je u prvom krugu dao samo 550 kredita, a HBOR samo 32 što je apsolutno nedovoljno za 30-ak tisuća ugostitelja u Republici Hrvatskoj. Zato od Vlade tražimo jamstva za ugostitelje, ali i druge djelatnosti koje su pogođene za uzimanje kredita pri komercijalnim bankama, s obzirom da nas te banke smatraju velikim rizikom i ne daju nam kredite. Da bismo sačuvali naša radna mjesta, ali i naše obrte te dočekali sljedeću godinu, neophodna nam je pomoć. Ne tražimo novac, nego da nam se manje uzima – rekao je Vlašić.

Na novinarski upit kako su poslovali ove sezone Vlašić je odgovorio da su im prihodi skoro svima na 20 posto u odnosu na prošlu godinu, što je, naglasio je, jako loše.

– Želimo zadržati naše radnike, ali ne možemo očekivati da će oni raditi samo za četiri tisuće kuna koje nam Vlada daje. Mi dajemo razliku za tu plaću koliko možemo i ako imamo sredstava. Imam osjećaj da smo postali vreća za udaranje. Problem je velika isključivost po pitanju mjera u odnosu na pojedine djelatnosti. Zašto ljudi mogu na utakmici jako blizu sjedati i vikati, a u nekom klubu bi to bilo zabranjeno? – istaknuo je Vašić po pitanju mjera Nacionalnog stožera prema ugostiteljima.

Vlasnica buffeta Škola Ana Popović Kišur naglasila je kako državni poticaji za zaposlenike nisu dovoljni.

-Kratkoročno su nas spasili s obzirom da smo skoro svi na 20 posto prošlogodišnjeg prometa mjesečno. Nemamo pojma kako ćemo preživjeti prosinac, siječanj… Naši zahtjevi nisu nerazumni. Kod nas je najveća stopa PDV-a, druge su ga zemlje smanjile. Nadamo se da će nam i HAMAG i HBOR izaći u susret – zaključila je Popović Kišur.

Dodajmo i kako se akcija nastavlja i sutra uz Svjetski dan kave pa će tako u istome razdoblju ugostitelji koji nisu danas od 11.57 do 12.57 posluživali goste nuditi besplatnu kavu.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist