Aktualno

UČINKOVITO RJEŠENJE ZA ‘NA PRVU’ Tisuću građana dobit će ‘sprej-aparate’ za gašenje požara

UČINKOVITO RJEŠENJE ZA ‘NA PRVU’ Tisuću građana dobit će ‘sprej-aparate’ za gašenje požara

Grad Dubrovnik krenuo je u nabavu vatrogasnih aparata koji će se dijeliti građanima u onim dijelovima Dubrovnika, kojima vatrogasci teže pristupaju po pozivu na intervenciju.

Za tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano oko 200 tisuća kuna. To nisu klasični vatrogasni aparati kao što se mogu vidjeti u raznim ustanovama i zgradama, već su to ‘sprej-aparati’, a koje će prvi dobiti stanovnici povijesne jezgre, Gornjeg Konala i ulice Stjepana Cvijića. S obzirom na to da je vatrogascima prilikom poziva na intervenciju izuzetno teško pristupiti upravo tim područjima, na Predsjedništvu Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika donesena je odluka o dodjeli aparata za gašenje požara građanima koji žive na tim područjima.

Učinkovit način za brzo gašenje
— Dodjela aparata će se svakako realizirati kroz mjesec svibanj. To nisu kao ovi veliki aparati na prah. Oni su posebno sredstvo za gašenje. Najviše požara nastaje prilikom kuhanja, a ovo je vrlo praktičan, jednostavan i učinkovit način da se ti požari u začetku ugase. Poprskate i on sa svojim kemijskim djelovanjem gasi vatru. Nema prljanja i mislimo da bi to bilo stvarno potrebno. Aparate dijelimo u onim dijelovima Grada gdje mi teško možemo doći. Gradonačelnik je našu ideju prihvatio dobro – izjavio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe ‘Dubrovački vatrogasci’ Stijepko Krilanović.

Otkrio je kako posebne edukacije za rukovanje takvim ‘sprej-aparatima’ neće biti te kako za edukacijom nema ni potrebe jer je to ‘doslovno kao sprej za muhe’. Također, prisjetio se nekih teških intervencija kada vatrogasno vozilo nije moglo lako pristupiti ugroženom području.

Problematične intevrencije
— Bilo je to na Staru godinu, u Karmenu, kada vatrogasci nisu mogli proći jer je bila postavljena tribina i bila je gužva. Svaka intervencija u ulici Stjepana Cvijića je vrlo problematična, pogotovo u popodnevnim satima. Također, na Gornjem Konalu, gore kod žičare, ima nekih ulica koje su nam problematične. Unutar povijesne jezgre godišnje imamo oko četiri do pet požara. U svaki dio Grada možemo doći za 15 minuta, ako su vatrogasni pristupi i prilazi u skladu sa zakonom, ali zbog našeg Grada kakav je, zbog turizma koji je najzastupljeniji u ljetnim mjesecima, zbog velikog broja turista i zbog malog broja parkirnih mjesta nama se događa da ne možemo baš tako lako pristupiti nekim dijelovima – objašnjava zapovjednik Krilanović. Također napominje kako ‘sprej-aparat’ nije previše skup te kako bi to trebala imati svaka kuća.

— Kad koristite veliki aparat za gašenje s prahom, koji se nalazi u svakoj zgradi, odnosno kad ga pokrenete u stanu, učinili ste sebi problem s čišćenjem i nastala je šteta. On radi pod stalnim tlakom, treba ga aktivirati, napuniti tlak, a i težak je – zaključuje Krilanović te dodaje kako korištenje takve vrste aparata za gašenje požara nije nimalo jednostavno.

‘Trebaju nam punktovi pripravnosti’
Pitali smo građane što misle o ovoj ‘akciji’ Grada i vatrogasaca.

— Svakako je pohvalna ova akcija naših vatrogasaca. Ne bi bilo loše da se vatrogasce opremi i s manjim vatrogasnim vozilima koji bi lakše pristupili nekim manjim i uskim ulicama – predlaže Davor Miloglav koji živi u na Gornjem Konalu, ali ipak napominje kako se ne sjeća kada su zadnji put u njegovoj ulici vatrogasci morali intervenirati. Marc van Bloemen, koji već dugi niz godina živi u Bandurevoj ulici, svjedočio je požaru koji je buknuo u Gradu pred nekoliko godina te predlaže postavljanje punktova na mjestima koja su teško dostupna vatrogascima.

— Morali bismo imati tri punkta sa svime što je potrebno za gašenje požara i nekoliko dobrovoljaca koji bi bili u pripravnosti u slučaju požara. Svjedočili smo u Novoj godini kada je gorila možda najveća kuća u Gradu, a samo jedan kamion je imao pristup, dok drugi nisu mogli proći zbog Severininog koncerta. Jedan kamion nije bio dovoljan. Evakuacijski plan Grada ne postoji. Vatrogasni aparati su odlični u prvu minutu, a što kad vatra zahvati krov?! Pa Hitna pomoć ide preko Ploča, zašto ne ide preko Pila?! Mi nismo u prvom planu kao građani. Prije nekoliko dana dogodio se smrtni slučaj u Lazaretima, a koliko se čekalo Hitnu?! Važniji su kruzer-gosti od nas! Hitnoj sigurno treba pola sata da obiđe Grad – zabrinuto izjavljuje van Bloemen te navodi kako bi aparate za gašenje požara trebala imati svaka kuća, i to po nekoliko komada. U Gradu ima puno kuća sa starim instalacijama i svaki tren može buknuti požar, koji se širi brzo, s toga su ovi ‘sprej-aparati’ idealno rješenje jer su laki za korištenje, a potrebno je i ostati smiren i pribran. Dubrovčanin Ivo Jadrušić koji živi u ulici Stjepana Cvijića smatra kako bi ovi aparati bili građanima od velike koristi.

— Sve što bi se davalo moglo bi imati koristi. Takve male aparate trebalo bi imati svako domaćinstvo. To zasigurno ima svrhu. Živim u neboderu i na ulici su parkirani auti sa svih strana i istina je da je teško vatrogascima doći. Hitna pomoć jedva se progura, no oni su ipak malo manji. Ova ulica je ‘gužvasta’ i tijesna – izjavio je Jadrušić.

Opreza nikad dosta, zato čak i ako niste stanovnik ulica, odnosno dijelova Grada u kojima će se ‘sprej-aparati’ dijeliti, uložite u aparate i imajte ih u svom domaćinstvu. Izvanredne situacije česte su, ali u trenutku panike čovjek često ne zna ispravno odreagirati. Po nezgodi valja nazvati vatrogasce na broj 194 te poslužiti se svojim aparatom kako bi nastala što manja šteta kako i ne bi došlo do još veće tragedije. Aparati koji ne zahtijevaju nikakvo održavanje ili servis trebali bi se pokazati pozitivnim korakom u svrhu zaštite od požara.

LM

Foto: Zvonimir Pandža/Ilustracija

Pročitajte još

KAKAV ŠOU! Baby Lasagna razvalio, cijela arena pjevala i plesala

Dulist

Baby Lasagni naglo skočio postotak na kladionicama

Dulist

DOČEKAN KAO POBJEDNIK Publika u deliriju kad se Baby Lasagna pojavio na paradi zastava

Dulist