Aktualno

U Dubrovniku se očekuje 5.000 zahtjeva

U Dubrovniku se očekuje 5.000 zahtjeva

Za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada predano je ukupno 773.198 zahtjeva. 

S obzirom da su neki gradovi već izašli s brojem zaprimljenih zahtjeva, poslali smo upit Gradu Dubrovniku o broju zaprimljenih zahtjeva za legalizacijom.

– Pisarnica Grada Dubrovnika još uvijek upisuje zaprimljene zahtjeve i preporučene pošiljke. Za sada se radi o 4.575 upisanih zahtjeva. Procjena je da će konačna brojka biti 5.000. Glavnina zahtjeva predana posljednji tjedan pred isteka roka je bez ikakve dokumentacije – ističu iz Grada Dubrovnika.
Što se tiče daljnje procedure, dodaju, prvo se obrađuju predmeti koji su kompletirani, po redoslijedu zaprimanja, a u sljedećoj fazi su zahtjev bez dokumentacije.

– Prema naputku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 27. lipnja 2013. godine, primjereni rok za dopunu takvih zahtjeva, odnosno dostavu kompletne dokumentacije iznosi najmanje 60 dana, a u slučaju da stranka zatraži produženje toga roka iz opravdanih razloga njenom se zahtjevu može udovoljiti – zaključili su iz gradske uprave.
           
 
Inače, očekuje se da će konačni broj zahtjeva za legalizaciju objekata biti oko 774 tisuće, od čega bi se glavnina trebala riješiti u roku od dvije godine, objavila je na konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.
 
 
Najviše je, 88.000 zahtjeva, predano u Gradu Zagrebu, a slijede Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija, sa 76.782 i 65.201 zahtjevom. Najveći je dio zahtjeva, više od 570 tisuća, pritom predano u lipnju, odnosno u zadnjem mjesecu prije isteka roka.
 
Za očekivati je da će oko 10 posto predanih zahtjeva biti odbijeno jer legalizacija po zakonu nije moguća, a još oko 10 posto zahtjeva vjerojatno je predano iz straha, a ne jer je legalizacija potrebna, rekla je Mrak Taritaš i dodala kako se nada da će se u roku od dvije godine riješiti glavnina, 70 do 80 posto predanih zahtjeva.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist