Koronavirus u Hrvatskoj

TRI PUTA MANJA DOZA U Hrvatsku sutra stiže 50 tisuća doza cjepiva za djecu

TRI PUTA MANJA DOZA U Hrvatsku sutra stiže 50 tisuća doza cjepiva za djecu

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza Pfizera za cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Cjepivo je krajem studenog odobrila Europska agencija za lijekove, a cijepljenje u Hrvatskoj kreće krajem tjedna – prvo u Zagrebu, a onda u drugim županijama.

Doza je tri puta manja u odnosu na klasično cjepivo za odrasle.

Epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je kako sutra očekuju 6000 doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina. Poručio je kako je bio solidan interes i kada su se cijepila djeca od 12 do 18 godina.

– Mi smo prvenstveno zainteresirani da budu obuhvaćena djeca s kroničnim ili malignim bolestima koja se trebaju posebno zaštititi zbog bolesti – rekao je za RTL Danas.

Dodao je da bi se cijepljenjem trebala zaštititi i djeca koja borave u obiteljima čijim je članovima potrebna zaštita, djeca u kolektivnom smještaju i sva druga kojima bi se poboljšala kvaliteta njihovog života, kao i života njihovih roditelja jer bi se smanjili primjerice izostanci iz vrtića.

Rončević je rekao kako ne očekuje otpor u cijepljenju djece jer je ono dobrovoljno i nema pritiska.

– Računamo da će struka poduprijeti cijepljenje kao preventivnu mjeru na koju se bazira naše protuepdijemsko djelovanje do sada. Nekakav otpor bio bi vezan uz bilo kakve oblike prisile, koji za sada nisu predviđeni – pojasnio je.

Kaže kako bi osobno cijepio i vlastito dijete.

– Imam iskustvo srednje teškog oblika bolesti kod vlastitog djeteta koje bi bilo dobro prevenirati. Na sreću, sve je prošlo bez posljedica. U Hrvatskoj je zabilježeno 1100 hospitalizacije djece što zbog akutne bolesti, što zbog inflamatornog COVID sindroma zbog čega je oko 45 djece imalo dosta tešku komplikaciju bolesti – rekao je.

U Primorsko-goranskoj županiji je, kaže Rončević, oko 1200 djece u samoizolaciji ili izolaciji, a od njih je 250 zaraženih.

– Oko 65 razreda je u samoizolaciji, nadamo se da smo u repu vala i u njemu imamo dosta velik problem obolijevanja djece, a onda i suočavanjem s posljedicom izostanka redovnog školovanja djece i njihovih roditelja – poručio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist