Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

TREĆA FAZA HZJZ objavio kako će se cijepljenje organizirati za ostatak stanovništva

TREĆA FAZA HZJZ objavio kako će se cijepljenje organizirati za ostatak stanovništva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio je upute/pripreme za cijepljenje protiv COVID-19.
Nabava i količine cjepiva. Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Ugovori s četiri proizvođača su već zaključeni. Prema tim ugovorima Hrvatska očekuje ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine.

Naručena su cjepiva sljedećih proizvođača:

AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 2.700.000 doza
Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 900.000 doza
Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza
Moderna (mRNA cjepivo)– 1.000.000 doza

U tijeku su dogovori oko sklapanja ugovora s CureVac-om (mRNA cjepivo), predloženo je tražiti 500.000 doza. Postoji neobvezujuća mogućnost nabave Sanofi/GSK cjepiva (adjuvantirano proteinsko).

S obzirom da se sva* cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika Republike Hrvatske.

*osim Janssenovog cjepiva za koje postoji mogućnost primjene 1 doze

Organizacija cijepljenja.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja

Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite (CZ).

Cjepiva se razlikuju po načinu skladištenja, načinu čuvanja u hladnjacima na mjestu cijepljenja i načinu upotrebe samog cjepiva.

Prvo cjepivo koje će biti registrirano i odmah potom distribuirano u države članice EU je Pfizer/BioNTech cjepivo (zaštićeni naziv Comirnaty), za koje je Europska agencija za lijekove 21.12.2020. dala pozitivno mišljenje o puštanju u promet.

Prva faza cijepljenja

S obzirom da je Pfizerovo cjepivo najzahtjevnije u smislu logistike, potrebno je ubrzano i temeljito pripremiti se za početak cijepljenja kako bi se u što većoj mjeri iskoristile pristigle količine. Naime, ovo cjepivo se skladišti na temperaturi -70 stupnjeva Celzijusa i nakon otapanja može se čuvati na temperaturi hladnjaka najdulje pet dana. Pakirano je u bočicama od pet doza i treba se rekonstituirati/razrijediti fiziološkom otopinom prije primjene. Rekonstituirano cjepivo se smije koristiti najdulje šest sati ako se čuva u hladnjaku, a maksimalno dva sata ako se čuva na sobnoj temperaturi.

Pfizerovo cjepivo će biti u Hrvatsku isporučivano u tjednim isporukama, počevši 26. prosinca 2020. Prva ‘ceremonijalna’ isporuka od 9750 doza cjepiva (10 kutija) stigla je 26. prosinca i cijepljenje je počelo 27. prosinca, a zatim su predviđene tjedne isporuke cjepiva prema planu isporuke koji je dostavio proizvođač.
Prema tom planu, u tjednu između Božića i Nove godine proizvođač je isporučio još 8 kutija (7.800 doza), a potom će tijekom siječnja i veljače isporučivati 18 kutija tjedno (17.550 doza). Tijekom ožujka postupno će se povećavati broj tjednih doza.

Osam kutija koje dolaze pred Novu godinu iz logističkih razloga bit će distribuirano izravno u zavode za javno zdravstvo (ZZJZ) koji imaju zamrzivače na -70°C.

Za slijedeće tjedne isporuke od 18 kutija s kojima se započinje odmah iza Nove godine i koje će se distribuirati u sve ZZJZ, izradit će se plan distribucije i poslati svim ZZJZ.

S obzirom da je potrebno u roku od pet dana cjepivo distribuirati iz ZZJZ do mjesta primjene te cijepiti, nužno je unaprijed imati definiran plan distribucije cjepiva kako bi se pri objavi datuma početka cijepljenja znalo točno tko koga gdje i kada cijepi (za druge vrste cjepiva planiranje neće biti tako zahtjevno i kompleksno, jer se mogu dulje čuvati na temperaturi hladnjaka, pa će distribucija i provedba cijepljenja biti fleksibilnija).

Pri preuzimanju cjepiva nije potrebno stavljati na stranu polovicu količine radi čuvanja za drugu dozu, jer prema dostavljenom planu isporuke, na vrijeme će biti isporučena dovoljna količina cjepiva za primjenu druge doze u svrhu završetka započetog cijepljenja. Međutim, potrebno je planirati da se od količine koja će doći tri tjedna kasnije, mora namiriti potreba za drugom dozom u svih osoba u kojih je već započeto cijepljenje, prije nego što se krene cijepiti nove cijepljenike.

Kad se procijepe svi zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, sa slijedećim dozama koje će stizati, počinju se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te svi kronični bolesnici (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.

Procjena prioriteta za cijepljenje

Ovdje je navedeno nekoliko podataka koje treba uzeti u obzir pri donošenju procjene prioriteta i planiranju cijepljenja:

Pod zdravstvenim djelatnicima koji se cijepe u prvoj fazi podrazumijevaju se svi u sustavu zdravstva koji dolaze u izravan kontakt s pacijentima, uključujući ljekarnike i nezdravstvene djelatnike u zdravstvenim ustanovama.

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika predviđeno je na radnom mjestu, putem povjerenstava za hospitalne infekcije, djelatnika zdravstvenih ustanova i po potrebi pomoći izvana (epidemiolozi, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ)), a dodatno Hrvatsko društvo za medicinu rada ponudilo je sudjelovati u cijepljenju radnih kolektiva za koje su nadležni.

Cijepljenje korisnika i djelatnika domova za starije osobe (i drugih ustanova u sustavu socijalne skrbi) predviđeno je u Domovima, a cijepljenje će provodi prvenstveno domski liječnici i medicinske sestre/tehničari, a prema iskazanim potrebama za pomoć izvana preporučujemo da se putem županijskog stožera CZ pravovremeno definira dodatno zdravstveno osoblje iz bolnica, domova zdravlja i ZZJZ koje će u tih par dana cijepljenja pomoći da se procijepe svi u domovima.

Cijepljenje osoba starijih od 65 godina i bolesnika s kroničnim bolestima putem obiteljske medicine može se organizirati na način da svaki liječnik cijepi pacijente koje ima u svojoj skrbi. Druga je opcija organizirati ambulante, tzv. punktove za cijepljenje u domovima zdravlja, ako tako više organizacijski odgovara liječnicima doma zdravlja. Organiziranje punktova za cijepljenje u nadležnosti je teritorijalnog Doma zdravlja i lokalnog stožera CZ. U to vrijeme će već biti dostupno i cjepivo Moderne koje je logistički puno praktičnije i manje zahtijevno pa HZJZ preporučuje da se liječnicima obiteljske medicine uopće ne distribuira Pfizerovo cjepivo za potrebe cijepljenja u ambulanti. Naime, bolje je u PZZ dati Moderna cjepivo koje se može čuvati u hladnjaku 30 dana i koje nije potrebno rekonstituirati prije primjene, a Pfizerovo cjepivo koristiti za cijepljenje kolektiva u prvoj i u trećoj fazi cijepljenja.

U trećoj fazi, kad će se cijepljenje ponuditi svima zainteresiranima, cijepljenje će se nuditi u radnim organizacijama putem nadležnih specijalista medicine rada, ZZJZ i u PZZ. Organizacija i provedba cijepljenja u PZZ (na punktovima za cijepljenje ili u ordinacijama liječnika obiteljske medicine) u nadležnosti je Doma zdravlja. Također, ako se uspije dogovoriti s ljekarničkom komorom, cijepljenje će biti omogućeno i putem ljekarni, kao što je bilo omogućeno cijepljenje protiv gripe ove sezone.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Koronavirus.hr

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist