Politika

TREBA LI NAM NOVI GUP? Evo što kažu dubrovački vijećnici

TREBA LI NAM NOVI GUP? Evo što kažu dubrovački vijećnici

Izjava gradonačelnika Mata Fran­kovića koji se na svom društvenom profilu oštro osvrnuo na tekuće gra­đevinske zahvate i najavio donošenje novog GUP-a Grada Dubrovnika pokrenula je lavinu medijskih napisa s mišljenjima naših sugrađana na spomenutu temu. Dok su poneki negodovali kako je njegov zaključak stigao prekasno, drugi su pak pozdravili nastojanje da se stane na kraj kako tvrdi ‘nevjerojatnim situaci­jama koje se događaju na gradilištima gdje niču zgrade na čudnim mjestima’ te se narušava slika Grada.

— Tako danas imamo zgradu na Gimanu, gradi se u Lapadu i trajno uni­štava vizura Uvale Lapad, investitor iza zgrade Grawe-a je potkopao cijelu cestu i gradi veliku zgradu na tom području. Sve to su dopustile posljednje izmjene GUP-a Grada Dubrovnik i iako građani za ovu novogradnju mene smatraju odgovornim s istom nemam nikakve veze. Grad treba zaštititi i ograni­čiti ovakve sulude gradnje jer ovakav GUP će sve uništiti. Stoga ćemo žurno pokrenuti izmjene i dopune GUP-a, ne kako bi osigurali nove zone građenja nego upravo suprotno, kako bi ogra­ničili ono što su posljednje izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika dozvolile i kako bi konačno rekli građevinskom lobiju dosta je bilo – zaklju­čio je gradonačelnik.

14 godina bez prostorno-planskog dokumenta

Podsjetimo, prvi problemi s GUP-om Dubrovnika pojavljuju se proglašenjem Republike Hrvatske kada se van snage stavlja onaj iz 1986. godine. Čitavo pod­ručje tada je pretvoreno u građevinsko zemljište te započinje i prva intezivna izgradnja koja se odvijala bez nadzora. Punih 14 godina Dubrovnik za uže područje grada neće raspolagati pro­storno-planskim dokumentom. Do 2005. svaka politička garnitura u njega je ugrađivala nešto svoje, a često se znalo dogoditi da u trenutku njegova donošenja dođe do smjene vlasti pa da ga nova vladajuća garnitura odbaci pod izlikom kako je to GUP gradona­čelnika, odnosno gradonačelnice koji su im prethodili.

GUP iz 2005. međutim, također, doživljava brojne izmjene te dopune i to 2007., 2014. i 2018. godine. Kon­kretno 2014. za drugog mandata Andra Vlahušića dolazi do smanjenja kontrol­nih elemenata izgrađenosti parcele i visine objekta čime je omogućena povećana katnost. Ona je dodatno opeteretila gradsku infrastrukturu koja se ne odnosi isključivo na pitanje prometa u kretanju i mirovanju nego problema vodoopskrbe, kanalizacije, elektroopskrbe, ali i javno – parkovne površine, pješačkih zona, igrališta za djecu, sportska igrališta, trgove na kojim se ljudi mogu okupljati, dakle društvenih sadržaja koji davaju kvali­tetu življenja u jednom prostoru.

Prvo je potrebno napraviti pro­metnu studiju

Činjenica je kako postojeća gradska infrastruktura u zimskim mjesecima jedva podnosi nas koji tu živimo kao rezidencijalni stanovnici, a ljeti se to opterećenje dodatno usložni. Većina stručnjaka složit će se kako je za izlazak iz ovog začaranog kruga prvo potrebno napraviti kvalitetnu prometnu studiju – sagledati prisutno opterećenje, eventu­alne zone širenja i napraviti prometnu mrežu koja će moći podnijeti turizam u Dubrovniku. Dakle, ne raditi izmjene postojećeg GUP-a već ga napraviti iznova. To nužno podrazumijeva sve popratne sektorske studije, ali i stvara­nje kostura na kojem će se graditi novi Dubrovnik.

Što o tome misle gradski vijećnici koji su obnašali vlast ili sjedali u Grad­skom vijeću više mandata provjerili smo sa svojedobnim prvim čovjekom Grada Vidom Bogdanovićem (HSS), Matijom Čale Mratović (nekad člani­com HNS-a, a danas nezavisnom vijeć­nicom), Rikardom Rossettijem (bivšim HSS-ovcem, bivšim savjetnikom grado­načelnika Vlahušića, a danas članom DUSTRA-e) i Ljubom Nikolićem (KLGB ‘Srđ je Grad’, nositeljem nezavisne liste na lokalnim izborima 2017.).

— Prostorni planovi doneseni 2005., rekao sam već javno, atentat su na urbanizam Dubrovnika. Od tad stanje je sve gore. Drago mi je da je to uvidio i gradonačelnik Mato Franković. Možda da je to ranije shvatio ne bi se dogodila afera ‘Okrajak’. Predstavnicu tzv. gra­đevinskog lobija ima u svojoj zamje­nici. Bilo bi najbolje uvesti moratorij na izdavanje svih dozvola prije nego se izradi novi PPU i GUP – mišljenja je HSS-ov Vido Bogadnović.

Objašnjava kako je gradnje bilo odu­vijek, međutim u njegovom mandatu zbog manje količine novaca to nije bilo tako izraženo. Tvrdi, bilo je manje pritisaka.

— Doduše, pod cijenu loma HSS-a koji se i dogodio jer smo izgubili lokalne izbore, odbio sam inzistira­nja nekih članova da zelene gradske zone pretvore u građevinsku povr­šinu. Tada je, reći ću za ilustraciju, dje­lovao netko moćan kao Neven Barač i Dubrovačka banka koji su zeleni pojas između Umjetničke galerije Dubrovnik i Hotela Excelsior tzv. vrt palmi željeli pretvoriti u garažu. Projekt su napravili Dubrovčani. Nisam ja svetac ni anđeo, ali doza zdravog razuma treba posto­jati – zaključuje.

— Konjunktura nekretnina danas je neusporediva s poslijeratnim vreme­nom tako da je pritisak sasvim sigurno veći. Neki nacionalni igrači pojavili su se na našem prostoru. Nastavno na to, mislim da upravo projekt Belvedere kreće u suprotnom smijeru. Dakle, na smanjenje izgrađenosti i uljuđivanje tog dijela Dubrovnika – govori Vido Bogdanović.

Gradnja, ali u gabaritima kakvim Dubrovnik dozvoljava

Matija Čale Mratović pak se pita zašto se novi GUP nije napravio prije.

— Svi koji su trebali dobiti dozvole su ih dobili. Prostor je u posljednje dvije godine devastiran više nego u zadnjih deset godina. Očekivala sam više od ove izmjene jer je upravo o tome bila riječ da se zadovolje i druge potrebe ne samo za hotel Belevedere koje su već dopunom bile zadovoljene.
Osobno smatram da je on jedna dobra priča. Mislim da će se nastaviti graditi jednakom mjerom i nakon donošenja novog GUP-a. To nema nikakve veze s planom nego činjenicom da je nekima sve dopušteno – kategorična je Čale Mratović.

Rikard Rossetti zalaže se za gradnju tamo gdje je moguće i to u gabaritima kakvim Dubrovnik dozvoljava.

— Hoće li donošenje novog GUP-a promijeniti situaciju, nisam siguran. Ne znači da će on biti Sveto pismo i da je onaj tko ga donese išta pametniji od svojih prethodnika. U bivšoj državi projektom Južni Jadran pokušali su spriječiti gradnju od Kantafiga do Sve­tog Jakova, a od tada je niklo ‘more’ građevina. Narušile su se vizure Grada. Svaki dan na Gimanu gledam onu zgradu koja viri iz čempresate. Glavni odgovorni za nastalu štetu je gradska uprava koja donosi GUP i dava građe­vinske dozvole. Međutim, kad se njima predstavi projekt u skladu sa zakonom, ako je dozvoljen KIS po UPU, on inve­stitora ne može odbiti. Zapravo smo krivi svi koji smo dozvolili na mjestima gdje to nije bilo prikladno. Gledam što se radi kod Grawea, ako stvari pođu po zlu neće propasti samo put već će se urušiti sve kuće na tom potezu – priča.

Srđevac Ljubomir Nikolić slaže se s kolegom vijećnikom Vidom Bodanovi­ćem u konstataciji kako je ovakav GUP poguban za Dubrovnik. On je, prema njegovim riječima, generalni ubojica prostora, na njega se trebalo staviti veto i u temelju ga promijeniti.

— Podržavam gradonačelnika u nje­govom obećanju, ali iza toga moraju stajati konkretna djela. Ipak, mislim da se toga prekasno sjetio. Međutim, on ima sve konce u rukama te još uvi­jek može nešto napraviti. Ovako se toč­kastim izmjenama rješavaju pojedine situacije, odnosno investicijski pla­novi uz zanemarivanje javnog interesa – iznosi Nikolić.

Najbolji primjer toga je, tumači jedini gradski vijećnik KLGB ‘Srđ je Grad’, je projekt Hotela Belvedere gdje će se sve ono što je doduše lošim DPU-om bilo planirano, ali je bio javni sadr­žaj, nestati.

— Nesumnjivo je da ga je trebalo staviti van snage jer je planirano bilo neizvedivo. No, dogovor na sjednici Gradskog vijeća prije dvije godine je bio takav da će se oni smjestiti drug­dje. Sad smo se našli u situaciji da nemamo garažu, pristup moru, obalni pojas, odnosno zonu pomorskog dobra, a upitni su i vlasnički odnosi. Nerazumljivo je da vlast brza s takvim izmjenama dovodeći grad i budućeg investitora u rizik – smatra Ljubomir Nikolić.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist