Koronavirus u Hrvatskoj

TKO GA MOŽE DOBITI? Naručujemo 1800 doza lijeka protiv COVID-a za 30 milijuna kuna

U Hrvatsku će uskoro stići novi lijek protiv covida-19, a na raspolaganju pacijentima bit će ukupno 1800 doza. Procijenjeno je, naime, da potreba za lijekom iznosi oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje.

Riječ je o kombiniranom lijeku švicarskog proizvođača F. Hoffmann – La Roche, po cijeni od 15.501 kunu bez PDV-a po dozi ili bočici lijeka, pa će Hrvatska tom farmaceutskom divu za ovu tranšu ukupno platiti gotovo 30 milijuna kuna

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, na sjednici Vlade usvojen je zaključak o potpisivanju ugovora s hrvatskom podružnicom Rochea o nabavci lijeka Ronapreve, koji se sastoji od kasirivimaba i imdevimaba, kombinacije dva monoklonska protutijela s aktivnošću protiv covida-19. Lijek se primjenjuje intravenozno, a daje se hospitaliziranim pacijentima.

Monoklonsko protutijelo je antitijelo ili vrsta proteina koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu – antigen. Kombinirani lijek za liječenje covida-19 dizajniran je da se pričvrsti na protein šiljka virusa SARS-CoV-2 na različitim mjestima. Nakon što se pričvrsti na virusni protein šiljka, virus više ne može ući u stanice organizma.

U obrazloženju odluke Vlade navodi se da je Europska komisija u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu tog kombiniranog lijeka za sve države članice po istoj cijeni od 2065 eura po dozi, a potrebnih 29,29 milijuna kuna u Hrvatskoj osigurana su u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Za potpisivanje je posebnog ugovora s hrvatskim Rocheom ovlaštena je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, a omogućit će se naručivanje lijeka do 31. prosinca 2021. godine, piše tportal.

Rok za potpisivanje je najkasnije sedam dana nakon što je Europska komisija izdala odobrenje za stavljanje lijeka u promet, a to je bilo 12. studenog. Dan ranije, hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo davanje odobrenja za lijekove Regkirona (regdanvimab) i Ronapreve (kasirivimab/imdevimab).

CHMP je preporučio davanje odobrenja za lijek Ronapreve kod odraslih i adolescenata – starosti 12 godina i težine najmanje 40 kilograma – kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika covida-19. Ronapreve se također može koristiti i za prevenciju bolesti.

Ronapreve i Regkirona prvi su lijekovi s monoklonskim antitijelima koji su dobili pozitivno mišljenje CHMP-a za liječenje covida, ocjenjujući podatke iz ispitivanja koji ukazuju na to da primjena tih dvaju lijeka značajno smanjuje hospitalizacije i fatalne ishode kod covid pacijenata pod rizikom od teškog oblika bolesti. Drugo ispitivanje pokazalo je da Ronapreve smanjuje mogućnost obolijevanja ako je član kućanstva zaražen virusom SARS-CoV-2.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija