Koronavirus u Hrvatskoj

TKO GA MOŽE DOBITI? Naručujemo 1800 doza lijeka protiv COVID-a za 30 milijuna kuna

TKO GA MOŽE DOBITI? Naručujemo 1800 doza lijeka protiv COVID-a za 30 milijuna kuna

U Hrvatsku će uskoro stići novi lijek protiv covida-19, a na raspolaganju pacijentima bit će ukupno 1800 doza. Procijenjeno je, naime, da potreba za lijekom iznosi oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje.

Riječ je o kombiniranom lijeku švicarskog proizvođača F. Hoffmann – La Roche, po cijeni od 15.501 kunu bez PDV-a po dozi ili bočici lijeka, pa će Hrvatska tom farmaceutskom divu za ovu tranšu ukupno platiti gotovo 30 milijuna kuna

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, na sjednici Vlade usvojen je zaključak o potpisivanju ugovora s hrvatskom podružnicom Rochea o nabavci lijeka Ronapreve, koji se sastoji od kasirivimaba i imdevimaba, kombinacije dva monoklonska protutijela s aktivnošću protiv covida-19. Lijek se primjenjuje intravenozno, a daje se hospitaliziranim pacijentima.

Monoklonsko protutijelo je antitijelo ili vrsta proteina koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu – antigen. Kombinirani lijek za liječenje covida-19 dizajniran je da se pričvrsti na protein šiljka virusa SARS-CoV-2 na različitim mjestima. Nakon što se pričvrsti na virusni protein šiljka, virus više ne može ući u stanice organizma.

U obrazloženju odluke Vlade navodi se da je Europska komisija u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu tog kombiniranog lijeka za sve države članice po istoj cijeni od 2065 eura po dozi, a potrebnih 29,29 milijuna kuna u Hrvatskoj osigurana su u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Za potpisivanje je posebnog ugovora s hrvatskim Rocheom ovlaštena je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, a omogućit će se naručivanje lijeka do 31. prosinca 2021. godine, piše tportal.

Rok za potpisivanje je najkasnije sedam dana nakon što je Europska komisija izdala odobrenje za stavljanje lijeka u promet, a to je bilo 12. studenog. Dan ranije, hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo davanje odobrenja za lijekove Regkirona (regdanvimab) i Ronapreve (kasirivimab/imdevimab).

CHMP je preporučio davanje odobrenja za lijek Ronapreve kod odraslih i adolescenata – starosti 12 godina i težine najmanje 40 kilograma – kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika covida-19. Ronapreve se također može koristiti i za prevenciju bolesti.

Ronapreve i Regkirona prvi su lijekovi s monoklonskim antitijelima koji su dobili pozitivno mišljenje CHMP-a za liječenje covida, ocjenjujući podatke iz ispitivanja koji ukazuju na to da primjena tih dvaju lijeka značajno smanjuje hospitalizacije i fatalne ishode kod covid pacijenata pod rizikom od teškog oblika bolesti. Drugo ispitivanje pokazalo je da Ronapreve smanjuje mogućnost obolijevanja ako je član kućanstva zaražen virusom SARS-CoV-2.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist