Slušni aparat

The Pretty Reckless

Hollywood je mnogima sinonim za sreću, glamour i bogatstvo, najviša ljestva potjere za američkim snom. No, iza kulisa život mnogih zvijezda je nerijetko pun nesreće, tragedije i siro­maštva. Uvjerljivo najgore karte u svi­jetu filma redovito bivaju podijeljene dječjim zvijezdama, od malih nogu postavljenih na pokretnu traku rodi­teljskih ambicija. Takve roditelje imala je i Taylor Momsen, koja je svoj prvi profesionalni ugovor potpisala prije nego je znala da slova uopće postoje, sa samo dvije godine. Slijedio je niz uloga u raznim reklamama, a prvu zna­čajnu filmsku ulogu ostvaruje nasuprot Jimu Carreyu u filmu ‘Grinch’ sa samo sedam godina. Nakon niza filmskih uloga, svoje rane tinejdžerske godine provodi u hit-seriji ‘Gossip Girl’, a onda s nepunih šesnaest donosi odluku o napuštanju glumačke karijere.

Dok je gluma bila velika ljubav njezi­nih roditelja koju su pokušali doživjeti kroz svoje dvije kćeri (mlađa sestra Sloane također je imala niz nastupa u djetinjstvu), Taylor se uvijek više doživljavala kao glazbenica. Sa sedam godina napisala je i na soundtracku filma Grinch izvela svoju prvu pjesmu ‘Where Are You Christmas?’, a godine provedene na raznim holivudskim setovima pomogle su joj da ostvari vrijedna poznanstva koja su joj pomo­gla da 2009. sa samo šesnaest godina osnuje svoj vlastiti hard rock band The Pretty Reckless, u kojem pjeva i svira ritam-gitaru, uz Bena Phillipsa na gitari, Marka Damona na basu i Jamie Perkinsa na bubnjevima.
Grupa uskoro izdaje svoj prvi singl ‘Make Me Wanna Die’, a 2010. i svoj debitantski album ‘Light Me Up’, solidnu hard rock kombinaciju Zeppe­lina, The Runawaysa i Nirvane. Nakon uspješnih nastupa kao predgrupa za Guns’n’Roses i Evanescence, 2014. izdaju svoj drugi album ‘Going To Hell i doživljavaju fenomenalan komerci­jalni uspjeh. Album se penje do petog mjesta Billboardove top-liste prodaje, a pjesme ‘Heaven Knows’, ‘Fucked Up World’ i ‘Follow Me Down’ probijaju se na prvo mjesto liste singlica, uspjeh kakav niti jedna rock grupa predvo­đena pjevačicom nije dosegnula sve od 1984. i Chrissie Hynde s Pretender­sima. Sličan uspjeh postižu i sa svojim trećim albumom ‘Who You Selling For’ iz 2016.

Naslov njihovog novog, četvrtog po redu albuma ‘Death by Rock and Roll’ nije nimalo slučajno izabran, a na neki način se može smatrati i konceptual­nim albumom o tragedijama koje su neizostavni dio života mnogih rock zvi­jezda. Pjesma ‘Only Love Can Save Me Now’ posvećena je njezinom dobrom prijatelju Chrisu Cornellu koji je poči­nio samoubojstvo netom nakon kon­certa u Detroitu na kojem su The Pretty Reckless bili predgrupa. Matt Cameron i Kim Thayil iz Soundgardena gostuju na pjesmi, zauvijek spajajući ove dvije grupe. ‘Harley Darling’ referira se na pogibiju dugogodišnjeg prijatelja i producenta Katoa Khandwale, koji je nastradao u motociklističkoj nesreći. Te dvije tragedije doveli su Taylor na sami rub, u ponor ovisnosti i depresije, pa pjesma ‘25’ autobiografski govori o njezinom suočavanju s krizama (‘At twenty-five/All hope has died’). ‘Rock and Roll Heaven’ posveta je svim pre­minulim rockericama i rockerima, a posebno je značajna što Taylor upravo sad ima dvadeset sedam godina, kri­tičnu dob u kojoj su život izgubili Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse i mnogi drugi.
No cijeli album ipak nije jednoo­brazno fokusiran na smrt od rock and rolla. Tom Morello posuđuje svoje prepoznatljive rifove aktualno-poli­tičkoj kritici današnjeg društva ‘And So It Went’, a ‘Witches Burn’ osvrt je na nikad aktualniju #MeToo tematiku.
Ako ste se uželjeli kvalitetnog gitar­skog rocka, teško da možete pogrije­šiti ako u svoju glazbenu rotaciju uvr­stite ‘Death by Rock and Roll’, koji je dokaz da još uvijek postoji, makar u tragovima, glazbena kategorija u kojoj kvaliteta i komercijalni uspjeh mogu postojati istovremeno.

Foto: Fearless Records

Pročitajte još

Jack White je Bog

Petar Ipšić

Heavy metal gljiva

Ivan Jelčić

Urbano, samo urbano

Petar Ipšić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija