Koronavirus u Hrvatskoj

SVAKOG PONEDJELJKA Za desetak dana bi trebalo početi testiranje djece

SVAKOG PONEDJELJKA Za desetak dana bi trebalo početi testiranje djece

S testiranjem djece, kako doznaje Dnevnik Nove TV, moglo bi se krenuti za desetak dana. Samo zaražena djeca morala bi ostati kod kuće. Sad je potrebno sve logistički pripremiti i škole opremiti milijunima testova. U Hrvatskoj je sada zaraženo ili u samoizolaciji gotovo 30 tisuća djece. Najviše osnovnoškolaca. Zaraženi su i učitelji, pa se nastava svako malo održava online, izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak.

-Da se ti testovi podjele učenicima, njihovim roditeljima. Da ih se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu – pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

A prema novim pravilima u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kad su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće cijepe, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.

-Tu se radi o 30 posto mladih koji je primilo barem jednu dozu cijepljenja, znači da će negdje ova oslobađanja od samoizolacije biti jako važna jer će se nastava moći nastaviti u učionici’ – smatra zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

To su hrvatska pravila za zaražene, a uskoro će se mijenjati i europska pravila. Od prvog veljače trajanje EU COVID potvrda nakon dvije doze cjepiva skratit će se s godine na devet mjeseci. No u Hrvatskoj u poštu ili na posao i dalje ćete moći s liječničkom potvrdom.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist