Kultura

Studenti u ‘Rupama’ učili o zaštiti i prezentaciji muzejske građe

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici ‘Rupe’ održali su predavanje ‘Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku’ studentima treće godine preddiplomskog studija Konzervacija – restauracija Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, u pratnji prof.dr.sc. Zrinke Režić Tolj.

Voditeljica Etnografskog muzeja, viša kustosica Barbara Margaretić prezentirala je konzervatorsko–restauratorske zahvate koji su odrađeni u suradnji s radionicom za konzervaciju–restauraciju tekstila Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku te Odsjekom za tekstil Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu i onim u Ludbregu. Riječ je o muzejskim predmetima iz Zbirki narodnih nošnja Dubrovačkog primorja i Elafita te Župe i Rijeke dubrovačke. Osim zaštite, prikazala je način prezentacije spomenute građe od 20-ih godina 20. st. do danas putem stalnih postava i povremenih izložbi. Uz to, istaknula je dugogodišnju suradnju s doc.dr.sc. Danijelom Jemo, voditeljicom radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila Sveučilišta u Dubrovniku.

Viši kustos Ivica Kipre govorio je o razvoju zbirki i raznolikosti građe, naglašavajući važnost jedinstvenih pristupa i načela preventivne zaštite u praksi, ovisno o svojstvima i stanju materijala. Osvrnuo se na zaštitu predmeta od drveta iz Zbirke kućnog inventara i okućnice te na zaštitu predmeta od drugih organskih materijala iz Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanja, igre i folklor. Na samom kraju dao je i primjere konzervatorsko-restauratorskih zahvata na predmetima od keramike, posebno naglašavajući uspješan početak sustavne suradnje s doc.dr.sc. Kristinom Kojan Goluža, voditeljicom radionice za konzervaciju-restauraciju keramike Sveučilišta u Dubrovniku, kako u pogledu edukativno-stručnih radionica, tako i same restauracije.

Predavanje o restauratorsko-konzervatorskim radovima provedenima na vatrenom i hladnom oružju iz Zbirke nakita i orijentalnih predmeta iz susjednih država, održala je viša kustosica Branka Hajdić. U svom izlaganju osvrnula se na povijest zbirke u kojoj se građa nalazi te na izložbe koje su je pratile. Pored konzervatorsko-restauratorskih radova obavljenih u vlastitoj radionici za metal na izložbenim predmetima u stalnom postavu, istaknula je suradnju s voditeljicom radionice za konzervaciju–restauraciju metala na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, asistenticom Martom Kotlar, mag. art.

Profesorica dr. sc. Zrinka Režić Tolj, viša predavačica, naglasila je dugogodišnju suradnju Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih muzeja. Od ove godine, osim u sklopu kolegija „Etnologija i kulturna antropologija“, studenti i kroz kolegij „Etnografski predmeti“ imaju priliku poslušati stručna predavanja kustosa Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

RADIONICA ZA STUDENTE POVIJESTI U LAZARETIMA Cilj nam je bio ‘inficirati’ ih Arhivom i u tome smo uspjeli!

Dulist

Plesna monodrama ‘Lulu’ za vikend na Lovrjencu

Dulist

Predstava ‘Pod istim krovom’ izvedena u Lazaretima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija