Kultura

Studenti u ‘Rupama’ učili o zaštiti i prezentaciji muzejske građe

Studenti u 'Rupama' učili o zaštiti i prezentaciji muzejske građe

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici ‘Rupe’ održali su predavanje ‘Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku’ studentima treće godine preddiplomskog studija Konzervacija – restauracija Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, u pratnji prof.dr.sc. Zrinke Režić Tolj.

Voditeljica Etnografskog muzeja, viša kustosica Barbara Margaretić prezentirala je konzervatorsko–restauratorske zahvate koji su odrađeni u suradnji s radionicom za konzervaciju–restauraciju tekstila Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku te Odsjekom za tekstil Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu i onim u Ludbregu. Riječ je o muzejskim predmetima iz Zbirki narodnih nošnja Dubrovačkog primorja i Elafita te Župe i Rijeke dubrovačke. Osim zaštite, prikazala je način prezentacije spomenute građe od 20-ih godina 20. st. do danas putem stalnih postava i povremenih izložbi. Uz to, istaknula je dugogodišnju suradnju s doc.dr.sc. Danijelom Jemo, voditeljicom radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila Sveučilišta u Dubrovniku.

Viši kustos Ivica Kipre govorio je o razvoju zbirki i raznolikosti građe, naglašavajući važnost jedinstvenih pristupa i načela preventivne zaštite u praksi, ovisno o svojstvima i stanju materijala. Osvrnuo se na zaštitu predmeta od drveta iz Zbirke kućnog inventara i okućnice te na zaštitu predmeta od drugih organskih materijala iz Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanja, igre i folklor. Na samom kraju dao je i primjere konzervatorsko-restauratorskih zahvata na predmetima od keramike, posebno naglašavajući uspješan početak sustavne suradnje s doc.dr.sc. Kristinom Kojan Goluža, voditeljicom radionice za konzervaciju-restauraciju keramike Sveučilišta u Dubrovniku, kako u pogledu edukativno-stručnih radionica, tako i same restauracije.

Predavanje o restauratorsko-konzervatorskim radovima provedenima na vatrenom i hladnom oružju iz Zbirke nakita i orijentalnih predmeta iz susjednih država, održala je viša kustosica Branka Hajdić. U svom izlaganju osvrnula se na povijest zbirke u kojoj se građa nalazi te na izložbe koje su je pratile. Pored konzervatorsko-restauratorskih radova obavljenih u vlastitoj radionici za metal na izložbenim predmetima u stalnom postavu, istaknula je suradnju s voditeljicom radionice za konzervaciju–restauraciju metala na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, asistenticom Martom Kotlar, mag. art.

Profesorica dr. sc. Zrinka Režić Tolj, viša predavačica, naglasila je dugogodišnju suradnju Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih muzeja. Od ove godine, osim u sklopu kolegija „Etnologija i kulturna antropologija“, studenti i kroz kolegij „Etnografski predmeti“ imaju priliku poslušati stručna predavanja kustosa Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist