Koronavirus u Hrvatskoj

STOŽER ‘Ako se pokaže potreba, osnovat ćemo psihološku pomoć za osobe u samoizolaciji’

STOŽER 'Ako se pokaže potreba, osnovat ćemo psihološku pomoć za osobe u samoizolaciji'

Sve osobe koje su u samoizolaciji na području naše županije u stalnom su kontaktu s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo. Nisu izrazili želju za bilo kakvom psihološkom pomoći – odgovorili su nam iz županijskog kriznog stožera na upit je li u našoj županiji oformljen tim stručnjaka koji bi bili 24 sata na usluzi onima koji su u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus.

Za sada je u Hrvatskoj sustav socijalne skrbi osigurao iz Obiteljskog centra stručnjake za psihosocijalno savjetovanje i podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji.

-Stručnjaci koji pružaju psihosocijalnu podršku bit će dostupni svakim radnim danom i za vrijeme vikenda od 8 do 20 sati na telefonskim linijama. Epidemiolozi koji su u kontaktu s osobama u samoizolaciji dostavit će im kontakt telefone osoba koje pružaju usluge psihosocijalnog savjetovanja u kriznim situacijama. U slučaju procjene stručnjaka za psihosocijalno savjetovanje o potrebi intervencije specijaliste psihijatra osigurat će im se kontakt osoba iz Centra za krizna stanja – odgovorili su DuListu iz Stožera civilne zaštite.

Inače, ukoliko se pokaže potreba za osnivanjem telefona za stručnu psihološku pomoć i na našem području, organizaciju bi preuzeo, ističu iz županijskog stožera, Zavod za javno zdravstvo DNŽ koji ima Odjel za mentalno zdravlje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist