Slušni aparat

Stare pjesme koje ‘ubijaju’ nove

Stare pjesme koje ‘ubijaju’ nove

Znate li koja pjesma je hit ljeta 2022? Nećete pogriješiti ako je vaš izbor bilo koja pjesma s novog albuma Harryja Stylesa, čini se, ali nisam mislio na njega. ‘Running Up That Hill’, pjesma Kate Bush iz 1985., sletjela je poput kometa na UK ljestvicu singlova nakon što je na Netflix stigla posljednja, četvrta, sezona popularne SF dramske serije ‘Stranger Things’. Gotovo 40 godina stara pjesma inicijalno je početkom lipnja zauzela 8. poziciju charta da bi u trenutku pisanja ovog teksta već držala drugo mjesto (osmo na Blilboardovih Hot 100) s trendom rasta i čvrstim izgledom da s trona svrgne mladog pjevača koji je karijeru započeo u nekadašnjoj teen senzaciji One Direction. Njegov upravo objavljeni treći album ‘Harry’s House’ neizbježan je na ljestvicama s obje strane Atlantika (na UK ljestvici singlova Harry dominira s tri pjesme, a na Billboardovih 100 najslušanijih zastupljen je sa svih 13 pjesama koliko ih ima na albumu).

I sad tek dolazimo do najboljeg dijela. ‘Running Up That Hill’ nije neka opskurna, ali kultna pjesma koju bi samo prekaljeni vinil digger ili kakav ozbiljni glazbeni aficionado u Birkenstockicama mogao poznavati. Ta je pjesma, poput drugih pjesama 63-godišnje britanske kantautorice (za koju se možemo složiti da je bila Bjork prije Bjork ili Tori prije Amos, ako baš hoćete), bila legitimni hit u godini u kojoj je objavljena, a prisutnost u radijskom eteru zadržala je do danas. No, zahvaljujući ponovnom otkrivanju ovog klasika progresivnog popa od strane generacije Z singl je 2022. premašio izvorni doseg od prije 37 godina kada se najviše popeo do trećeg mjesta iste ljestvice. Ponovno otkrivanje pop klasika u like i follow dobu, kada je svatko s mobitelom i wi-fi vezom nešto što se zove content creator, nije baš novotarija. Svevremenski hit ‘Dreams’ grupe Fleetwood Mac doživjela je sličnu sudbinu prije dvije godine, kada je korisnik društvene mreže TikTok naziva Dogg Face snimio sebe dok se vozi na skateboardu, pije litreno pakiranje soka marke Ocean Spray i uz Stevie Nicks pjevuši prve stihove i dio pripjeva te pjesme. Kao što se vjerojatno sjećate, taj video u kojem gospodin Dogg Face nije pokazao ama baš ništa što bi zahtijevalo neki poseban talent (osim što je naučio skejtati poput milijuna drugih) postao je viralan, skupio na desetke milijuna pregleda te potaknuo trend video odgovora, tzv. Dreams Challenge. Na izazov su odgovorili čak i članovi Fleetwood Maca; Mick Fleetwood na romobilu (čini se), Stevie Nicks na rolama, a gitarist Lindsey Buckingham jašući konja. Ne negodujem. Štoviše, veselim se budućim hitovima – ‘Purple Rain’, ‘Like a Virgin’, ‘Stairway to Heaven’ i ‘Hey Jude’ će razvaliti. Jedva čekam.

Zašto je ovo sveprisutniji trend? Je li to možda zato što je nova glazba, a pritom mislim na onu s ljestvica najpopularnijih (ispod razine mainstreama uvijek se kuhaju zanimljive stvari, danas čak možda više nego ikada prije), dosadna, jednolična i lišena čak i najmanje imaginacije. Da, složio bih se s takvim stavom. Iznimaka naravno ima, ali one samo potvrđuju pravilo. Rick Beato, američki producent, glazbenik i You Tube personality u jednom od svojih informativnih i duboko studioznih objava detaljno obrazlaže i činjenično potkrepljuje (činjenice, sjećate se njih?) zašto je današnja popularna glazba toliko dosadna. Video nosi podnaslov ‘Nazadovanje glazbene inovacije’. Drugim riječima, Beato tvrdi, nova glazba je većinom dosadna jer pri skladanju i produciranju nitko ne želi riskirati pa čak niti s običnom promjenom ‘ključa’ da bi malo začinili melodiju. Za primjer je uzeo ‘Fantasy’ grupe Earth, Wind & Fire koja ima više akorda nego čitav današnji top 40 i to samo prije nego što dođe refrena.

A iznimno je prijemčiva te ni blizu nije jedna od njihovih najkompleksnijih. Stvari su toliko loše, kaže on, da je svaka pjesma s ‘Nevermind’ Nirvane melodijski višestruko složenija od bilo čega na današnjem radiju, a taj album, u svojoj suštini je, punk album. Jeste li probali slušati Otvoreni radio dulje od 15 minuta ili pola sata? Sigurni ste da su pustili više pjesama, ali slobodno je to mogla biti i samo jedna. Blijeda i ubitačna jednoličnost, bez obzira koliko glazure stavili. Beato razlog tome nalazi u angažiranju producenata koji su istovremeno i skladatelji (imaju ih Adele, Harry Styles, Lana Del Ray…), a njihova zadaća je ‘popraviti’ ono što je autor napisao kako bi što brže korespondiralo s više potencijalnih konzumenata. I to ne na način na koji je William Orbit popravio (čitaj: unaprijedio) ‘Ray of Light’ Madonne. Kad smo zapravo u popu imali pjesmu poput jedne ‘Frozen’ ili naslovne pjesme tog albuma? U redu je ako se ne možete sjetiti, ne mogu ni ja. Neuzimanje rizika vodi jednoličnosti, a kao rezultat takvog pristupa hit ljeta 2022. bit će pjesma stara 37 godina. (nastavit će se…)

Foto: Netflix

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić