Kultura

Zoran Žmirić predstavio novi roman ‘Hotel Wartburg’ u Saloči od zrcala

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u četvrtak, 23. lipnja u Saloči od zrcala riječki književnik Zoran Žmirić predstavio je novi roman Hotel Wartburg. Susret je moderirala knjižničarka Marjana Leventić.

Na početku susreta, Leventić je posjetitelje uvela u biografiju samog autora koja se tijekom godina mijenjala s obzirom da Žmirićevo stvaralaštvo ove godine navršava dvadeset godina – “Kazalište sjena”, zbirka pripovjedaka, prvo je djelo tiskano 2002. godine. Leventić se osvrnula na nagradu Hrvatskog književnog društva koju je Žmirić primio za roman “Blockbuster” proglasivši ga najboljim antiratnim proznim djelom na Balkanu.

-Loš sam s tim nagradama moram priznati jer me pretjerano ne inspiriraju. Malo titraju egu kada vidite svoje ime u nekakvoj nominaciji portala, ali tu se stvara jedna atmosfera koja je meni užasna i nije mi bliska – izjavio je Žmirić o književnim nagradama.

Leventić je komentirala da je Žmirić također dobitnik nagrade “Fran Galović” 2019. godine po glasovima čitatelja za roman “Pacijent iz sobe 19”.

-To mi je najdraža nagrada – istaknuo je Žmirić, upravo zato jer čitatelji nisu prisiljeni na čitanje.

Veliku ulogu u Žmirićevom stvaranju posljednjih nekoliko godina ima Marina Vujčić, također književnica koja je ujedno i urednica njegovih romana.

-Marina i smo stupili u kontakt koji mjesec prije (književne večeri u Rijeci) na način da je ona bila u bolnici. Ja sam inače pisac kojeg se čita u bolnicama. Imam na Facebooku jedan album fotografija gdje ljudi slikaju sebe kako leže u krevetu s mojim knjigama i onda šalju poruke “Evo, čitam te” – našalio se Žmirić.

S obzirom da nije bio namjere za pisanjem romana “Hotel Wartburg” i da je nastao sasvim spontano, Žmirić je komentirao kako je nastanak upravo ovog romana inicirala Marina Vujčić. Naime, objavio je tri crtice iz djetinjstva upravo o automobilu Wartburg na svojoj službenoj Facebook stranici.

Na pitanje kojoj je publici namijenjen roman, Žmirić je odgovorio da ne zna jer da piše radi sebe. Na prvu bi roman preporučio svojoj generaciji, ali je imao prilike razgovarati s maturantima koji su ga promatrali iz druge perspektive jer im je bilo nejasno zašto bi netko iz Rijeke išao u Trst u kupovinu. Tu se ogleda međugeneracijska razlika jer je radnja romana smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća.

Za razliku od ostalih djela, roman “Hotel Wartburg” pisan je jednostavnim jezikom koji je piscu predstavljao problem.

-To inače nije moj stil. Ali, s druge strane je bio jednako i izazov jer ja u svakom pisanju moram imati izazove. Ja ne razmišljam o čitatelju kad pišem, ja pišem one teme koje mene žuljaju i o kojima ja promišljam. I onda, kada nađem temu, idem napisati knjigu kakvu bih ja volio čitati. Ali, pod uvjetom da nije sada tržište preopterećeno takvom literaturom.- istaknuo je Žmirić.

Roman Hotel Wartburg između ostalih, prati odnos sina i oca koji je popraćen manjkom komunikacije i emocija, a problemi se rješavaju na spartanski način.

Moderatorica je zaključila da roman treba uvrstiti u školsku lektiru jer otvara puno tema o kojima bi se moglo raspravljati – upravo radi činjenice da “Hotel Wartburg” nije isključivo obiteljski, ili roman o odrastanju. Može se promatrati iz više perspektiva od kojih će svaka motivirati čitatelja na promišljanje.

Pročitajte još

Novu kazališnu sezonu u teatru otvaraju dvije gostujuće komedije

Dulist

Predstavljanje knjige Stijepa Mijovića Kočana u čitaonici Narodne knjižnice Grad

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak i srijedu?

Dulist