Kroz prizmu zakona

Sloboda izražavanja u Europi ozbiljno je ugrožena, a ona je temelj demokracije! Bez nje nema demokracije!

shutterstock znak suti prst

Nedavno sam pisala o Nemu, odnosno Nemima, dakle nebinarnim osobama, njihovim pravima i pitanjima, dilemama i problemima koji iz mog kuta gledanja proizlaze iz globalnog trenda, koji obuhvaća i zakonodavstvo, zamjene biološkog kriterija osjećajnim. I mislila sam jedno vrijeme pauzirati od sličnih tema, međutim na recentnu objavu britanske književnice, autorice knjiga o Harryju Potteru, odnosno posljedica te njene objave, nisam se mogla, odnosno nisam se htjela oglušiti.

2 godine zatvora?
Za slučaj da niste upoznati, J.K. Rowling na svojim je društvenim mrežama i uopće javno iznijela stav da za određivanje roda ne priznaje ništa drugo doli spolna obilježja, odnosno biologiju. Osim što su je ‘razapele’
brojne udruge, inicijative, pojedinci, a njene knjige povučene iz brojnih knjižara, kao bomba je u svim medijima odjeknula vijest da bi mogla čak u zatvor i to na dvije godine. I onda uslijedi njena nova objava: ‘Rado ću odležati dvije godine ako je alternativa prisilni govor i prisilno poricanje stvarnosti i važnosti spola. Pokrenite sudski spor! Zabavit ću se bolje nego što sam ikad na crvenom tepihu!’ Uff… Istina jest da je Laburistička stranka dala zakonski prijedlog da se nazivanje nekoga ‘pogrešnim spolom’ u Velikoj Britaniji kažnjava s dvije godine zatvora. Suština ovog prijedloga je da se u kazneno-pravnom smislu i odgovornosti tzv. transfobično zlostavljanje osoba uvrsti pod zločine iz mržnje. A ‘transfobično zlostavljanje’ bi podrazumijevalo svaku izjavu, objavu… koja bi sadržavala stav da je onaj tko ima muško spolovilo, kako god se on osjećao, muškarac. I obratno. Da se razumijemo – autorica Harryja Pottera u zatvor neće, makar sada, jer je jedno od temeljnih pravnih načela da se nekoga ne može kazniti za ono što u trenutku kada se dogodilo nije bilo zakonom kvalificirano kao kazneno djelo. Ona će možda završiti u zatvoru ako nastavi sa svojim ‘transfobičnim zlostavljanjem’, a ovaj prijedlog Laburista se usvoji i to zaista postane kazneno djelo – zločin iz mržnje. Nema retroaktivnog kažnjavanja! Tako je u Ujedinjenom Kraljevstvu, kod nas i u svim razvijenim, demokratskim državama. I nema naznaka da će to načelo doći u pitanje, ali pravo na slobodu izražavanja, evidentno je iz ovog primjera i brojnih drugih, itekako ugroženo. Aktualiziralo se pitanje – gdje je granica koja dijeli slobodu izražavanja od govora mržnje?! Iako je Europski sud za ljudska prava davnih dana dao jasne naputke kroz obrazloženja u svojim presudama i dalje je vrlo teško u brojnim raznolikim slučajevima iz prakse odrediti što je što. Moje mišljenje o izjavama J.K. Rowlings jasno je iz prethodnih kolumni pa se neću ponavljati. Samo ću izraziti nadu da nikome od naših ekstra lijevih neće pasti na pamet dati ovakav zakonski prijedlog, odnosno ako ga daju da vladajućima neće pasti na pamet uvažiti ga.

‘Ne, ja te ne vrijeđam, samo te opisujem!’
Ima vam jedna dobra izreka vezana za navedenu spornu granicu slobode izražavanja: I’m not insulting you. I’m just describing you, a u prijevodu s engleskog bi glasila: ‘Ne, ja te vrijeđam, samo te opisujem!’ Pazite, kaznena odgovornost kreće od 14. godine života. I sad zamislimo hipotetsku situaciju gdje dijete od 14 godina vidi ispred sebe osobu koja ima dugu kosu, grudi, dakle ženu i kaže – ovo je ženska! A ta se ženska osjeća kao muškarac. I odluči tužit tog 14-godišnjaka. I taj 14 –godišnjak koji je zapravo samo opisao ono što vidi, što su ga učili, završi u zatvor na dvije godine. Možda bi sudac bio blagonaklon pa poštedio dijete rešetki, dodijelio mu rad za opće dobro na slobodi ili neku uvjetnu kaznu, ali zašto bi nešto tako bitno, opasno ovisilo o blagonaklonosti sudaca pojedinaca?! Naravno na djecu smo najosjetljiviji, ali isto vrijedi i za nas ostale. Što ako nenamjerno, ne znajući kako se ‘on’ ili ‘ona’ osjeća napravimo grešku? Pa ajde ti dokazuj da nisi znao/znala? Tvoja riječ protiv njegove/njezine… Vrlo delikatno i bez pretjerivanja vrlo opasno!

Europa pritišće
Države moraju bolje štititi prava transrodnih osoba, one su često i grubo diskriminirane i nesigurne – navedeno je u izvješću Vijeća Europe objavljenom u ožujku. I naša povjerenica za ljudska prava, pri objavljivanju novog izvješća svoga ureda pod nazivom ‘Ljudska prava i rodni identitet i izražavanje’ upozorila je na diskriminaciju, nasilje i nesigurnost koje proživljavaju transrodne osobe kod nas. E sad da se razumijemo – diskriminacija, nasilje i nesigurnost apsolutno su nedopustive prema svakome, pa tako i transrodnim osobama. Zakonske mehanizme za zaštitu od navedenog, kako Ujedinjeno Kraljevstvo tako i mi, već imamo. Ne trebaju nam nove zakonske odredbe. Da se vratim da izjavu J.K. Rowling – po mom sudu utemeljenom na mom pravnom znanju tu nije riječ o diskriminaciji, a kamoli nasilju i govoru mržnje. Žena je naprosto izrazila svoje mišljenje i to je po meni ostvarenje prava na slobodu govora odnosno izražavanja i nema dalje! Osnova za ikakvu, a kamoli kazneno-pravnu odgovornost, da ne govorim o kažnjavanju s 2 godine zatvora, apsolutno nema, odnosno ne bi smjelo biti! Sloboda izražavanja temelj je demokracije. Štoviše demokracije bez slobode izražavanja nema! Ne može je biti! Zato i pišem ponovo na ovu temu. Zagazili smo na vrlo vrlo skliski teren i bojim se da, ako se poskliznemo, neće biti nazad.

Banner 300x250 DU 1

FOTO: Shutterstock

Objavljeno u tiskanom izdanju 5. lipnja 2024.

Pročitajte još

Dubrovačka deklaracija – po naravi pravni, po suštini više politički akt

Ivana Mijić Vulinović

Novi zakon trebao bi olakšati život osobama s invaliditetom

Ivana Mijić Vulinović

Stupio na snagu Zakon o lobiranju! Što je to i što nam znači?

Ivana Mijić Vulinović