Recepti Jelice MasterChefice

Slikarsko platno i boje kao inspiracija za zdravlje vaše i moje!

Slikarsko platno i boje kao inspiracija za zdravlje vaše i moje!

Činjenica jest da je kuhanje umjetnost. Kad me pitaju s kojom umjetnošću bih usporedila samo kuhanje, to bi bilo slikarstvo. I sama sam jedan period života odrastala u Umjetničkoj galeriji, nono je radio okvire za vrhunske slike a ja bila okružena umjetninama. To me sve definiralo da sam danas i sama umjetnica. Doduše ona glazbena. Ali, umjetnici su ljudi koje su Bog i Svemir posebno ‘pomazili’ da stvaraju i mijenjaju svijet. Pjat, kao slikarsko platno, raznovrsne namirnice kao boje te talent i tehnika po želji i potrebi svakoga od vas mogu učiniti kulinarskim umjetnikom. Nekad me određena fine dinning jela podsjete i na nekakve umjetničke instalacije. Svakako, i za kuhanje i za slikarstvo ili kiparstvo, potrebni su znanje, talent i inspiracija. A vjerujte mi, svi vi to imate negdje duboko u sebi.

Šarenilo na pjatu
Nedavno sam prisustvovala otvaranju izložbe povodom 30 godina postojanja slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Lazaretima i preporučam svima da je pođete pogledati. To je ujedno bilo u razdoblju prije Nove Godine te me je samo prisustvo izložbi inspiriralo za zdrava i šarena jela – salate a upravo ću vam o njima nešto spjegati u današnjoj kolumni.
Božićne i novogodišnje feste su iza nas i nadam se da ste ih proveli u krugu najmilijih, da ste se odmorili, fino papali i iskoristili svu skuhanu hranu, možda na neki novi način a možda kao jelo za sutradan da ne morate kuhati. Ali, priznajmo, svi smo jeli dosta tešku i masnu hranu a ima li bolje hrane za očistiti naš organizam od salata? Naravno, neću vam pričati o tome kako napraviti i začiniti zelenu salatu, ili onu ljetnu, od pomadora, kukumara i kapule. Pričat ću vam o salatama kao cjelovitom i zdravom obroku koji možete pripremiti od gotovo svih namirnica a najbolja stvar je ta što salate možete pripremiti unaprijed, nositi na posao za objed (malo više truda, ali bolje nego pekara) a uz malo trikova i vaši najmlađi članovi obitelji će ih zavoljeti.

Dobar dresing
Mi smo navikli jesti sezonske salate kao prilog uz glavno jelo, no kombinirajući žitarice, pseudožitarice, grahorice, meso ili ribu uz sezonsko povrće pa čak i voće, na jednom pjatu dobit ćemo zdrave i potrebne izvore vlakana, minerala i vitamina kao i ugljikohidrata i proteina. Možete kombinirati tople i hladne sastojke. Ono što ja preferiram su sezonsko povrće, pseudožitarice poput heljde, kvinoje ili amaranta i ostatke mesa koje podižem na jedan sasvim novi nivo te mu dajem nove okuse. Poznato je da se salatama može dodati i pasta ili rizi. Ono što salatu čini ukusnom je dobro spravljen i začinjen dresing. Kako uvijek kažem – otvorite vašu škrabicu za maštu jer mašta čuda čini!
Najpoznatije su ljetne i zimske salate pa do francuske ili, pravilno rečeno, ruska (a te smo se najeli ovih dana je li tako?) i šopske. No, danas ću vam napisati tri ričete za salate kao samostalne obroke ali vam i pokazati da mogu biti dekadentni dodatak na vašoj trpezi ako pripremate mezu za neku festu ili druženje s prijateljima. Isprobajte nove kombinacije okusa poput heljde i buće, cikle i oraha ili pak krušaka i sira. Možda nekima od vas ove kombinacije zvuče čudno, no kad ih isprobate, shvatit ćete da salata, osim što je zdrava, može biti prava zvijezda trpeza u bilo koje doba godine.

Probajte!
Prije samih ričeta, htjela bih vas upoznati sa zamjenama za žitarice. Nemojte imati predrasude. Većinom ljudi odbijaju nešto probati jer nisu nikad ni čuli a kamoli vidjeli određenu namirnicu. Probajte! Naravno da će vam se nešto svidjeti a nešto ne, ali, dozvolite svom nepcu da samo odluči. Heljda je puna minerala, antioksidanta i zdravih ugljikohidrata te nema glutena što je pogodno za osobe koje su na njega intolerantne. Kvinoja je također pseudožitarica bez glutena te je puna proteina a korištena je još u doba Inka te su je smatrali izvorom zdravlja. Amarant je vrlo sličan. Ono što je bitno za ove pseudožitarice je to da ih morate isprati prije kuhanja, možete ih kratko i tostirati za intezivniji okus a način pripreme je vrlo sličan kuhanju rizi. Od njih čak možete napraviti i kokice a to će se, sigurna sam, posebno svidjeti vašim ‘malim ljudima’. Grahorice su idealan izvor proteina i ugljikohidrata te izvrsna zamjena za meso.

Sezonski sastojci
Ne zaboravite! Kod salata su najvažniji sezonski sastojci, ukusan dresing te vaša mašta koja će sve to spojiti. Bilo da se radi o povrću ili voću, mesu ili ribi, grahoricama ili žitaricama, jednostavno kombinaciji svega navedenog, poigrajte se okusima i ne zaboravite biti slikar u kuhinji kao što sam rekla i na početku, biti ponosni kad stvorite malo, šareno te praktično ali nadasve ukusno i zdravo remek djelo za svaki dan. Zato krenimo uz puno ljubavi i igrom do okusa spravljati ukusne i raznobojne salate jer tako poboljšavate svoje zdravlje, osjećate se bolje a tko zna, možda baš poput kakvog mađioničara, navedete najzagriženije mrzitelje salata na ‘ovisnike’ o bojama i ukusnim zdjelama prepunim zdravlja! Krenimo!

ZZZ – ZDRAVA, ZIMSKA, ZEMLJANA SALATA S CIKLOM, HELJDOM, BUČOM I PILETINOM

Slikarsko platno i boje kao inspiracija za zdravlje vaše i moje!
Sastojci (za 4 osobe ili 4 dana zdravog objeda na poslu):

1 veća butternut tikva
2 veće cikle
25 deka oljuštene heljde
2 veće mrkve
Po kila špinata
2 komada pilećih prsa
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Acceto balsamico
Limunov sok
Bućino ulje
Med
Soja sos
Senf
Maslo

Ričeta:
Butternut tikvu ogulite i prerežite na pola. Izvadite pice i nasjeckajte na kockice veličine centa. Stavite u roštijeru na papir za pečenje. Posolite, popaprite i začinite maslinovim uljem. Promiješajte. Ogulite ciklu, stavite u aluminijsku foliju te također posolite, popaprite i polijte maslinovim uljem. Zatvorite foliju i stavite na roštijeru skupa s bučom. Pecite 40 minuta na 220 stupnjeva.
Heljdu isperite u procijedilu pod mlazom hladne vode te stavite kuhati u posoljenu i kipuću vodu oko 20 minuta. Ocijedite i pustite da se malo prohladi.
Pileća prsa uvaljajte u marinadu od soli, papra, meda, maslinovog ulja i soja sosa. Ispecite ih na vreloj prosuji te ostavite na štici za rezanje da se odmore.
Špinat očistite i dobro isperite te ga dvije minute podušite, odnosno skuhajte u poklopljenoj teči na ožici masla i maslinovog ulja posoljenog i popaprenog. Ukoliko imate mladi špinat, samo ga dobro isperite u hladnoj vodi i osušite.
U teglicu stavite sol, papar, maslinovo ulje, bučino ulje, med i senf. Dobro protresite da dobijete dresing.
Izgratajte mrkvu a ciklu narežite na tanke prutiće.
U širu i nižu zdjelu ili pjat slažite po želji sve sastojke. Osobno slažem mrkvu, ciklu, heljdu, špinat, karamelizirane kockice buče te na to sve stavite izrezana pileća prsa. Zalijte s dresingom i uživajte u šarenilu! Dobar tek!

RUSTIKALNA SALATA OD CIKLE, KOZJEG SIRA I ORAHA
Sastojci (za veliku drvenu dasku kao zvijezdu trpeze vašeg druženja s prijateljima):
3 veće cikle
15 deka oraha
20 deka mladog ili polutvrdog kozjeg sira (po ukusu, kravljeg ili ovčjeg)
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Acceto balsamico
Med

Ričeta:
Ciklu ogulite, prepolovite i svaku stavite u aluminijsku foliju te posolite, popaprite i polijte maslinovim uljem. Pecite na 220 stupnjeva oko 45 minuta.
Orahe kratko tostirajte na prosuji (kad osjetite miris, odmah ih prebacite u zdjelicu da ne izgore) te ih u grubo isjeckajte.
Za rustikalni đir, na drvenu desku poslažite četvrtine cikle te ih pospite sirom mrveći ga prstima, orasima, medom i reduciranim accetom balsamicom. Po želji, posolite, popaprite i zalijte maslinovim uljem. Ovo isto možete poslužiti na gvantijeri ili velikom, niskom pjatu. Dobar tek!

SALATA OD GRILANIH KRUŠAKA, GORGONZOLE I KOKICA OD AMARANTA
Sastojci (za jedan veliki pjat koji će zasjati na sredini vaše svečane trpeze):
3 kruške
20 deka gorgonzole
Maslinovo ulje
Suncokretovo ulje
Sol
Papar
Med
10 deka amaranta (heljde, kukuruza ili neke druge žitarice po želji)

Ričeta:
Kruške dobro operite, prepolovite ih, izdubite i izvadite pice. Ostavite peteljku radi vizualnog dojma. Pecite ih na grill prosuji dok na strani mesa kruške ne dobijete karakteristične rige od grill prosuje.
U dublju teču ulijte malo suncokretovog ulja te stavite amarant. Poklopite i pustite da se naprave kokice. Gotove su kad više ne čujete pucketanje.
Na gvantijeru ili pjat posložite kruške, pospite izmrvljenom gorgonzolom, posolite, popaprite te prelijte medom i maslinovim uljem. Pospite kokicama od amaranta. Dobar tek!

Male tajne i dodatni savjeti
Salate su neiscrpan izvor inspiracije za stvoriti kreativna jela. Najvažniji savjeti su da imate puno mašte i uvijek koristite sezonske namirnice. Kao što sam napisala, salate su vrlo praktični i cjeloviti obroci. Žitarice, pastu ili grahorice možete skuhati u većim količinama te podijeliti u par zdjelica. Na dan konzumiranja dodajte meso, ribu ili mliječne proizvode te ostalo povrće po želji. Odnesite na posao i sigurna sam da će vam kolege zavidjeti dok oni budu jeli neku pizzu ili hrenovku u tijestu. Da se razumijemo, nemam ništa protiv pekarskih proizvoda ali ih vrlo rijetko konzumiram. Kombinirajte što imate u špajzi i frižideru. Od graha, slanića, biža preko paste, heljde, kvinoje ili rizi do svakakvog povrća i voća. Ne bojte se isprobavati nove stvari. Pseudožitarice su idealne za ljude koji održavaju tjelesnu težinu ili žele smršaviti. Umjesto bijele paste ili rizi isprobajte njihove integralne varijante. Ako vam ostane lešog mesa ili pečenja istrgajte meso i dodajte salati. Idealan dodatak su i morski plodovi poput kozica ili nekih školjki te kuhana jaja. Svakako, ako jedete salatu kao obrok neka vam uvijek u zdjeli ili na pjatu budu i ugljikohidrati, proteini, vlakna i minerali jer, tek tada, salata postaje potpuni obrok.
Ako želite da vaša dječica jedu više povrća i salata možete se poigrati skupa s njima u kuhinji i napraviti jestivi đardin. Skuhajte male mrkvice, brokulu, kavul ili neko drugo tvrđe povrće te nabodite na ražnjiće. Ražnjiće nabodite u podlogu od tune pomiješane s malo majoneze, limunovog soka, petrusina i sitno nasjeckane zelene lisnate salate. Osim što ćete provesti ugodno i kvalitetno vrijeme s vašim najmlađima bit ćete preponosni na svoje male kuhare kad im vidite izraz zadovoljstva i sreće kad naprave đardin i budu jeli povrće. Isto možete napraviti i s voćem na podlozi od čokoladnog biskvita koja će glumiti zemlju. Neprocjenjivo, zar ne?
Ukoliko imate kakvo druženje s obitelji ili prijateljima doma, salate možete pripremiti unaprijed i postaviti ih na stol uz kvalitetne sireve i salame te uz kvalitetno vino provesti više vremena s ekipom. Kombinirajte voće i povrće. Ne bojte se slatkoće kod začinjavanja. Za wau efekt dodajte orašaste plodove. Hrskavost i okus ovih malih bisera mogu poboljšati svako slano i slatko jelo pa tako i salate.
Ne zaboravite na voćne salate! Ljeti, kad je stađun od svakakvih voćnih delicija, idealno je izrezati te bisere i poslužiti uz malo šlaga ili za odrasle, poliveno s malo ruma ili nekog voćnog likera.
Kako rečem svojim učenicima, otvorite škrabicu za maštu jer ništa nije krivo i nemoguće. Isto to poručujem i vama. Budite slikari, igrajte se pjatom i bojama svojih namirnica uz puno ljubavi i uživajte u okusima i mirisima bez ikakve grižnje savjesti jer čuvate svoje zdravlje!

Pročitajte još

Slatka, crvena i srcolika bobica kao svakog slatkog, ali i slanog jela zvjezdica

Jelica Boto

Proljeće je i mirišu bob, biži i karčofa… Srce kaže – kuhajmo ih zajedno vi i ja!

Jelica Boto

JELICA BOTO DONOSI Šarenilo namirnica i boja na uskrsnim trpezama grada

Jelica Boto