Zanimljivosti

“Skandalozno bogata zemlja u kojoj umiru od gladi”

Povodom misijske nedjelje koja se u Hrvatskoj slavi 21. listopada dubrovački franjevci organizirali su razgovor s fra Ilijom Barišićem, hrvatskim misionarom s najduljim stažom u misijama.

Rođen 1942. godine u Gmićima kod Prozora u BiH, Barišić je za svećenika zaređen 1969. godine, a u Demokratsku republiku Kongo (tada još uvijek Zaire) fra Ilija se uputio upravo iz Dubrovnika.

– Godine 1968. kao đakon u Firenci susreo sam misionare iz Afrike, zvali su ih Kongregacija Kongonijanaca. Zamolio sam tadašnjeg provincijala fra Jerka Bakotina da mi omogući misiju. Godinu kasnije u Firenci sam se zaredio te sam imenovan za odgojitelja u sjemeništu na Poljudu. Prije odlaska u misiji trebao sam u provinciji provesti dvije godine – prepričava fra Ilija.

Nakon proteka dvije godine, odlazi u Pariz gdje preko dana radi kao mehaničar u garaži Renaulta, a navečer uči francuski. Kad je stupio na tlo Afrike nije sebi postavljao nikakve uvjete. Godine 1972. u plemenu Bashi 9 mjeseci je išao na tečaj jezika Mashi, a zatim je s četvoricom subraće pokrenuo župu svetog Ivana koja je obuhvaćala područje s preko 100 tisuća katolika.

– Zajednica je bila mlada, jer je prv kršteni tada još uvijek bio živ. Godišnje smo krstili po 1800 do 2000 odraslih, a svatko je trebao proći četverogodišnji ciklus pripreme. Osnovali smo nove župe, a i broj svećenika je rastao. Novu misiju u Nyatenu preuzeli smo 1984. godine, gdje smo izgradili kuću odgoja, a zatim 1987. i samostan. Tamo sam kao odgojitelj radio punih 20 godina – rekao je fra Ilija Barišić.

Godine 1985. osnovana je provincija nazvana po svetom Benediktu Afrikancu. Provincija je zaredila 164 domaća svećenika, a svake godine u postulatu se nađe 16 novih. U 2015. godini očekuje se osnivanje još jedne provincije u Kongu, jer se broj domaćih svećenika uvećao.

– Najveći zadatak koji je pred nama postavljen bilo je mjesto na samom Ekvatoru 2005. godine, na iznimno teškom području gdje je zemlja kisela i nepogodna za obrađivanje, a probleme nam je stvarala i muha ce-ce – ističe fra Ilija, koji dodaje kako je u tom kraju misija prethodna misija 1925. godine izdržala tek četiri godine zbog jakog utjecaja lokalnih vračeva.

– Stanovali smo u maloj kućici koju su nam mještani izgradili u jedan dan od kolja, pruća i blata s plehnatim krovom. Uz pomoć Male braće i Provincije svetog Jeronima, kao i drugih dobrih ljudi, izgradili smo stan, ured, pet dvorana, a ukupno smo skupili donacije u iznosu od 162 tisuće dolara, ne računajući donacije za odgoj djece – kaže fra Ilija Barišić.

Fra Ilija je 1995. godine osnovao misiju i mjestu Kimbulu, gdje je po dolasku zatekao 95 posto nepismenog stanovništva bez škola, u kojem svi kopaju zlato ili koltan, ili se pridruže vojsci u šumama. Ipak, fra Ilija s ponosom ističe kako su kongoanski franjevci počeli djelovati i van granica Konga, čak i Afrike.

– Preuzeli su tri župe u belgijskoj pokrajini Valonija, dvije župe u Italiji, jednu u Istanbulu i Maroku. Drže i šest misija u Centralnoj Africi, mnogi su na studiju u Italiji i Njemačkoj – pohvalio se fra Ilija, dok je provincijal provincije svetog Jeronima fra Andrija Bilokapić istaknuo kako je možda i Dubrovniku potrebna svježa krv.

– Fra Ilija je preporoditelj duhovnošću – kazao je fra Andrija, dok je fotograf Zoran Marinović, koji je nekoliko puta posjetio fra Iliju u Kongu, rekao kako je Kongo “srce tame i noćna mora”, ali kako je fra Ilija za Kongoance jedina nada.

Fra Ilija je istaknuo kako je najveće kongoansko bogatstvo zapravo natalitet, a rude najveće zlo, od bakra i urana do zlata i dijamanata.

– Strane tvrtke namjerno 'programiraju' nerede i ruše vlast kako bi izvukli što više iz Afrike. Kongo je skandalozno bogata zemlja u kojoj ljudi umiru od gladi. Pola svega što se iskopa ide predsjedniku, a nema pošte, banke ni telefona. Predsjednik Mobutu 30 godina je nakupljao bogatstvo na švicarskim bankama, a onda se smrtno razbolio i u 30 dana sve potrošio na liječenje u Švicarskoj i Francuskoj. Na kraju je kao pas umro u Maroku, daleko od svoje zemlje – ističe fra Ilija.

Kongo je država u kojoj vlast ne gradi bolnice i škole. Školuju se samo djeca bogataša i trgovaca, a ona “ponekad nisu najpametnija”. Siromaštvo je Africi nametnuto, a najviše pogađa djecu, stvara se “programirana” situacija s vojnim neredima i izbjeglicama, a u kojima ni humanitarne organizacije sa svojim skupim autima ne djeluju humanitarno. Zato je, ističe fra Ilija, htio pomoći bazi, selu.

– Imamo 798 djece koja pohađaju osnovnu školu, 464 učenika u srednjoj školi, ali i 15 studenata i 3 franjevačka kandidata. Imamo 12 razreda podijeljena u pedagošku i građevinsku sekciju – rekao je na večerašnjem predavanju fra Ilija Barišić, koji i dalje širi program kumstava za djecu i mlade.

Pročitajte još

Boks i pjesništvo obilježili su život Ratka Zvrka

Dulist

RADIONICE U LAPADSKOM OGRANKU KNJIŽNICA Saznajte kako iščitavati popularnu kulturu kroz psihologiju

Dulist

Djeco, ne propustite biciklijadu na igralištu OŠ Montovjerna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija