Aktualno

Sedam zahtjeva budućoj vlasti

Sedam zahtjeva budućoj vlasti

Financijska i gospodarska kriza, čiji se utjecaj na hrvatsko gospodarstvo osjeća još od 2008. godine, velike posljedice ostavila je i na obrtništvo u cjelini.

Na projekcije nepovoljnih trendova u kretanju broja obrtnika te broja zaposlenih u obrtništvu, Hrvatska obrtnička komora upozoravala je Vladu RH i Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva još krajem 2008. godine, dostavivši prijedlog mjera koje su, po našemu mišljenju, trebale pomoći u poticanju gospodarskog razvoja i povećanju konkurentnosti.

– Predložene mjere oslanjale su se na uklanjanje administrativnih prepreka i smanjenje troškova gospodarstvu te uvođenje mjera za olakšanje posljedica gospodarskim subjektima u krizi.

Ali, svakodnevno se suočavamo  s nizom nepremostivih poteškoća: od neplaćanja  koje vodi u neizbježnu nelikvidnost, s prevelikim troškovima poslovanja, visokim porezima,  nepravednim statusom u odnosu na trgovačka društva, jer za razliku od njih, jamčimo svom svojom imovinom za poslovanje svojih obrta.  

Kako bi se obrtništvo oporavilo i bilo spremno za konkurenciju na zahtjevnom EU tržištu, potrebno je riješiti goruće probleme, koje smo koncipirali u obliku sedam zahtjeva budućoj vlasti. Tražimo da se političke stranke očituju o tome prije izbora i da se naši zahtjevi riješe, koja god politička opcija pobijedi – ističu iz Hrvatske obrtničke komore i navodeći svoje zahtjeve:
 
1. Uvođenje financijske discipline na tržištu – obveza države
2. Obrazovanje nema alternativu
3. Jednakopravni položaj gospodarskih subjekata u poslovanju
4. Sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike
5. Povećanje konkurentnosti obrtništva
6. Fleksibilnost korištenja radne snage
7. Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

– U Republici Hrvatskoj posluje 90.000 obrta u kojima radi preko 120.000 radnika, te ukoliko se tom broju pribroje članovi domaćinstava obrtnika čija je egzistencija vezana uz obrt, tada dobivamo zaista respektabilnu brojku. Dodamo li tom broju male i srednje poduzetnike, dolazimo do takvog broja gospodarskih subjekata, koji zahtijevaju posebnu brigu države.
Za naglasiti je da u zadnje 3 godine dolazi do zabrinjavajućeg zatvaranja obrta, što je prema našoj procjeni posljedica ekonomske krize, ali i nedostatne brige države za obrtnike, male i srednje poduzetnike – navode iz Obrtničke komore.

Iz HOK-a ističu kako je obrtnik preživio sve političke sustave i ekonomske krize, da su obrtnici žilav i zdrav dio gospodarstva te da im kao takvima treba pružiti odgovarajuću pažnju i podršku.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist