Vaše vijesti

Zašto je Šiša ravnatelj DSO-a?

Zašto je Šiša ravnatelj DSO-a?

Zašto je gospar Pero Šiša ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra? To se pitanje nameće iz teksta pod naslovom „Ovakav orkestar treba ukinuti“ objavljenog 23.studenog 2011. u Du listu, što je na žalost samo još jedan primjer u kojemu se odgovorni ljudi trude dokazati kako su oni najbolji, a narod, ovaj put glazbenici DSO (ne svi, na sreću) neradnici, gadovi i niškoristi.

Pola navedenog teksta je pljuvanje po „nekim“ članovima orkestra (čitaj sindikata),koji zovu inspekciju kada se rad organizira protuzakonizo, oni bi htjeli da DSO radi po pravilima svoje strukovne udruge ,Hrvatske udruge orkestralnih umjetnika. Ti neradnici i niškoristi traže i da imaju dirigenta koji je završio školu za dirigiranje, traže i da poslodavac napravi mjesečni raspored rada, a i da se zna što se i kada svira slijedeće sezone, tko su solisti, a tko gostujući dirigenti. Traže oni,ali gle čuda traži to i poslodavac, i primjerenu dvoranu za probe i koncerte, s jednom razlikom da oni pamte da je baš taj poslodavac potpisao suglasnost da palača Pucić ne bude dom glazbe ,ozbiljne glazbe Grada kulture Dubrovnika.

Tim neradnicima osigurane su i razne privilegije poput plaće od 8.810 kuna (bruto). Sviraju ti neradnici po svjetskim metropolama i pronose glas Dubrovnika po prestižnim hramovima glazbe diljem svijeta,ali nije to zasluga orkestra,  nego poslodavca.Sviraju ti neradnici u nekim kvartetima, koji su prema strukovnim stajalištima, a i po zdravoj logici, poželjan oblik rada glazbenih umjetnika i potiće ih se u svim ozbiljnim orkestrima. Ali u Dubrovniku, nakon desetljeća rada u kojima su stvoreni prepoznatljivi glazbeni brendovo(Dubrovački gudački kvartet, Kvartet Sorkočević) to je samo tržišna utakmica s matičnom kućom . Ti neradnici i niškoristi, slučajno ili ne, muziciraju u kvartetima,ali neće još dugo. Izmjenit će se pravilnici i ugovori o radu i baš suprotno stavu cijele struke i svih orkestara u RH, u Dubrovniku će kvarteti biti u sastavu DSO. Neće majci više glazbeni umjetnici ,samo oni koji nisu čestiti, svirati u svoje slobodno vrijeme u Sorkočeviću, pa makar Sorkočevića više i ne bilo. Svirat će ti neradnici i niškoristi koliko odredi ravnatelj, pa neka onda dolazi inspekcija i utvrđuje sate rada. A strukovna pravila, ma dajte, pa što ako prema njima rade svi ostali orkestri u Lijepoj našoj i svijetu.  U Dubrovniku to više neće vrijediti, puhat će i guditi dubrovački glazbenici više nego itko drugi, jer neće više biti privilegija, pa makar to puhanje zvučalo kao mukanje, rukanje ili što drugo.
 Bit će to zanimljiva, ali nikako ne i slavna inovacija u svijetu glazbe – planetarno.

Na kraju još jedno pitanje – zašto to sebi radi Grad Dubrovnik ?
Izborna je kampanja, pa na to pitanje nema odgovora, a ravnatelju Šiši se žuri da ukine orkestar.
A mi se pitamo – koga ovdje treba ukinuti, ljudi?
 
Zašto je, dakle, gospar Pero Šiša ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ostaje zagonetka. Predlagati ukinuće orkestra kojim sam rukovodi, negirati pravila struke kojoj i sam pripada, jedinstva je pojava, čak i u uvjetima posvemašnjeg košmara hrvatske stvarnosti, pa i hrvatske kulture.    
 
Glavna tajnica HSDK-a
Ljubica Pilić
 
 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HSDK-a
DSO odradi najveći broj koncerata godišnje
 
„Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi u prilogu dostavlja priopćenje za javnost o tekstu  što ga je objavio Du list 23.studenog 2011. pod naslovom „Ovakav orkestar treba ukinuti“.
HSDK ima oko 4.000 članova u više od 200 ustanova u kulturi na području cijele RH. Svi simfonijski i kazališni orkestri su članovi HSDK. Strukovna pravila su u svim orkestrima osim DSO vrlo precizno primijenjena, o čemu svjedoči i netom potpisani Granski KU za ustanove koje se financiraju iz državnoga proračuna, u kojemu je radno vrijeme orkestra HNK Zagreb vrlo detaljno uređeno (pogledati stranicu HSDK  www.sindikat-kulture.hr). DSO odradi najveći broj koncerata godišnje (između 60 i 70, dok drugi rade do 55).  Plaće umjetnika DSO uređene su kroz Kolektivni ugovor što ga je ovaj sindikat sklopio za sve ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, a u čemu ravnatelj nije sudjelovao niti u jednom zarezu. Na posljetku, najveći problem i najveća tragedija orkestra, a i sindikata, je podijeljenost glazbenika, jer ravnatelj Šiša na taj način održava svoj status. Njegova je izjava dana 16. studenog 2011. na sastanku u Gradu, da orkestru ne treba šef dirigent, jer takvi samo prave gubitke, što je jedinstvena i neponovljiva izjava osobe koja dokazuje kako ozbiljno upravlja orkestrom“
 
Ljubica Pilić
Glavna tajnica HSDK-a

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist