Županija

SEACLEAR Pridružite se završnoj konferenciji o pametnim robotima

seaclear zavrsna konferencija

Ljudi su uspjeli istražiti samo oko 5 posto oceanskog dna, čine li roboti razliku u našim budućim istraživanjima, je li sustav SeaClear bioinspiriran, te kako priroda može inspirirati tehnologiju, samo su dio zanimljivih pitanja na koja će odgovarati vrhunski europski stručnjaci na završnoj konferenciji projekta ‘SeaClear’.

Konferencija se održava ovaj petak, 13. listopada s početkom u 10 sati, na sveučilišnom Kampusu, u organizaciji Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku, pod sloganom ”Smart Robots and Human Hearts – for Clean Oceans’.

-Pozivamo vas da nam se pridružite i iskoristite priliku čuti ostvarene rezultate ovog, trenutno najaktualnijeg projekta na EU sceni, gdje će se kroz panel diskusiju partnera razviti dijalog s publikom. Moderator panela bit će Vicko Dragojević, a panelisti predstavnici partnerskog konzorcija – navode organizatori.

Na panel raspravi imat ćete priliku čuti više o izazovnom zadatku da robotsko ‘malo dijete’ izraste u autonomnog ‘tinejdžera’ pomoću učenja. Koliko je točno sustav SeaClear pametan? Odgovore na ova i brojna druga pitanja dat će Bart de Schutter s Tehničkog sveučilišta u Delftu, međunarodno priznate obrazovne institucije čiji je primarni cilj edukacija i istraživanje tehnološkog sektora na međunarodno priznatoj razni, a ujedno je i nositelj SeaClear projekta.

Sa Tehničkog sveučilišta u Munchenu stiže Stefan Sosnowski, predavač i ujedno voditelj odjela za podvodnu robotiku. Projektna uloga Sveučilišta u Munchenu bila je razvoj robotskih softvera i razmjena znanja i podataka.

U panel raspravi sudjeluje i Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, koji unutar projekta doprinose tehnološkom razvoju iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja. Ivana Palunko je izvanredna profesorica na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku i voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT).

Iva Pozniak na panelu će predstaviti ulogu Regionalne agencije DUNEA koja je u SeaClear projektu bila koordinator pilot područja Dubrovačko – neretvanske županije. Uz luku Hamburg, DUNEA je na ovom projektu bila krajnji korisnik projektnih rezultata, a posebni doprinos je bio podizanje svijesti o problematici morskog otpada i mobilizacija dionika u svrhu diseminacijskih projektnih aktivnosti.

Iz Marseillea stiže Yves Chardard, osnivač i glavni direktor SUBSEA TECH SAS, inženjerske tvrtke specijalizirane za pomorske i podvodne tehnologije. Unutar SeaClear projekta, SST je bio zadužen za razvoj i distribuciju cjelokupnog hardvera.

Tehničko sveučilište Cluj-Napoca nalazi se među četiri najbolja tehnička sveučilišta u Rumunjskoj i ima izuzetno bogato iskustvo u upravljanju međunarodnim projektima, a njegovu ulogu u projektu predstavit će Lucian Busoniu, redoviti profesor na Odjelu za automatizaciju na UTC-u, gdje vodi grupu posvećenu robotici i ne-linearnoj kontroli.

Luka Hamburg jedna je od najvećih luka u Europi i kao takva oslanja se na inteligentna i inovativna rješenja, te je ujedno služila kao jedno od pilot područja ovog projekta. Implementaciju tehnologije i inovativnih rješenja predstavit će Claudia Hertel-ten Eikelder. Luka Hamburg unutar SeaClear projekta, uz DUNEA-u, služi i kao krajnji korisnik samog projekta.

Na panelu će sudjelovati i znanstvena istraživačka organizacija Fraunhofer centar za morsku logistiku’ koju će predstavljati Cosmin Delea. Ova organizacija uključuje 67 instituta sa 24.000 zaposlenih na 40 lokacija u Njemačkoj, a ima istraživačke centre diljem Europe, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Fraunhofer unutar SeaClear projekta ima zadaću integraciju robotskih dijelova nastalih tijekom projekta u jedinstvenu cjelinu.

Osim predstavljanja rezultata projekta SeaClear, ovom prilikom će se predstaviti i projekt SeaClear 2.0 koji djeluje kao nastavak ove priče.

Na konferenciji ćete također imati priliku vidjeti tematsku skulpturu akademske kiparice Iris Lobaš Kukavičić, koja je nastala u suradnji s dr. sc. Margaritom Bego, sve od otpada iz mora, prikupljenog upravo SeaClear akcijama čišćenja. Skulptura prati temu i slogan konferencije: Smart Robots and Human Hearts – for Clean Oceans!

-Pridružite nam se 13. listopada u 10 sati na sveučilišnom Kampusu! – pozivaju organizatori.

seaclear zavrsna 1200x1200 1

Pročitajte još

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist