Županija

RESTORAN, APARTMANI… Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci

Uskoro se kreće u rekonstrukciju Vile Čingrije, a kako bi u budućnosti mogla postati Akademisom, objektom u kojem će se provoditi projekt Regionalnog centra kompetentnosti.

U palači Ranjina ovog se petka održalo potpisivanje ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi za projekt Regionalni centar kompetentnosti Dubrovnik u turizmu i ugostiteljstvu – Akademis Čingrija. Ugovor vrijedan 11,46 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 14 milijuna i 325 tisuća kuna s PDV-om, s predstavnikom tvrtke Texo gradnja Perom Račićem, potpisao je župan Nikola Dobroslavić.

U Vili Čingriji će se prije svega održavati edukacija kadrova za rad u turizmu. Također, otvorit će se kuhinja sa slastičarnom, prijemni odjel s restoranom te multifunkcionalnom dvoranom, kao i tri apartmana visoke kategorije, dok će se u potkrovlju nalaziti još dvije sobe koje će biti prilagođene za učenike ili nastavnike… ‘Time bi se dala prilika da rad nastavnika i učenika ocjenjuje tržište odnosno sredina u kojem se taj objekt nalazi’, naglasio je među ostalim ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina. Radovi bi trebali trajati 14 mjeseci.

Župan je podsjetio kako je Akademis Čingrija dio projekta Regionalnog centra kompetentnosti, a koji je vrijedan ukupno 103 milijuna kuna.

-Imali smo, unutar projekta, tri velika infrastrukturna zahvata. Jedan je bio u Turističkoj i ugostiteljskoj školi vrijedan 2,7 milijuna kuna uvećan za PDV, drugi smo ugovorili za zgradu Garište. To je također Akademis vrijedan 6 i pol milijuna kuna, uvećan za PDV. I evo, na koncu, ovaj najveći i najvažniji infrastrukturni dio, to je Akademis Čingrija. Poznato je da je Čingrija zaštićeni objekt i da smo imali dosta poteškoća u definiranju samog projekta. Na kraju smo sve završili i imali natječaj na kojem je tvrtka Texo gradnja pobijedila i ja im na tome čestitam, s uvjerenjem da će projekt završiti kao što je to predviđeno i po troškovniku i u okviru cijena koje su rezultat javnog natječaja.

Mislim da će rekonstrukcija Čingrije, Garišta te Turističke i ugostiteljske škole, kao i suradnja s realnim sektorom rezultirati održivim i kvalitetnim turizmom i ugostiteljstvom na području županije. Vjerujem da ćemo ovaj projekt završiti uredno, unutar rokova, budući da se on financira iz sredstava EU fondova – rekao je župan.

Zahvalio je Gradu Dubrovniku na odluci da se zgrada Čingrije namijeni za Akademis. Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da je 2018. godine Grad Dubrovnik kupio Vilu Čingriju.

-U tom trenutku, kada smo je kupovali, rekli smo da će njen sadržaj biti javan. Tada još nije bilo niti naznake da će se ići u ovome smjeru, da Vila Čingrija postane mjesto koje će dodatno obučavati i stvarati kadrove izvrsnosti. Ponosan sam na činjenicu što smo, osim što smo stekli imovinu, došli do potpisivanja ugovora s izvođačem te da se ide korak dalje prema realizaciji Regionalnog centra izvrsnosti. Više puta smo govorili koliko je važno stvarati jake kadrove u turizmu, voditi dubrovački turizam, ljude koji će raditi razliku i podizati kvalitetu usluge. Sve će se to realizirati kroz ovaj projekt. Građevine su bitne, ali građevine su u konačnici samo građevine. Ljudi rade razliku. Obnova spomeničke baštine s jednim duhom kvalitete jedna je sjajna simbioza. Vila Čingrija će biti novo mjesto stjecanja znanja i vještina – naglasio je.

Direktor tvrtke Texo gradnja Pero Račić kratko je istaknuo kako im je iznimno drago što su dobili posao kojim će se doprinijeti razvoju turizma u županiji i gradu.

Antun Perušina i Pero Račić

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina rekao je da bi Vila Čingrija trebala postati mjesto gdje se teži izvrsnosti.

-Dubrovnik je uvijek težio vrhunskoj usluzi u turizmu i ugostiteljstvu. Mislim da će Vila Čingrija dati novi iskorak u obuci kadrova u ugostiteljstvu, ne samo učenika, nego i svih onih koji žele napraviti usavršavanje, prekvalifikacije i osposobljavanje u turizmu – kazao je.

Pročitajte još

AGROTURIZAM KONAVLE Pješačka tura ove nedjelje na području Čilipa

Dulist

UKUPNO 23 NAGRADE Ovo su najbolji župski sportaši u 2022.!

Dulist

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija