Županija

RESTORAN, APARTMANI… Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci

RESTORAN, APARTMANI... Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci

Uskoro se kreće u rekonstrukciju Vile Čingrije, a kako bi u budućnosti mogla postati Akademisom, objektom u kojem će se provoditi projekt Regionalnog centra kompetentnosti.

U palači Ranjina ovog se petka održalo potpisivanje ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi za projekt Regionalni centar kompetentnosti Dubrovnik u turizmu i ugostiteljstvu – Akademis Čingrija. Ugovor vrijedan 11,46 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 14 milijuna i 325 tisuća kuna s PDV-om, s predstavnikom tvrtke Texo gradnja Perom Račićem, potpisao je župan Nikola Dobroslavić.

U Vili Čingriji će se prije svega održavati edukacija kadrova za rad u turizmu. Također, otvorit će se kuhinja sa slastičarnom, prijemni odjel s restoranom te multifunkcionalnom dvoranom, kao i tri apartmana visoke kategorije, dok će se u potkrovlju nalaziti još dvije sobe koje će biti prilagođene za učenike ili nastavnike… ‘Time bi se dala prilika da rad nastavnika i učenika ocjenjuje tržište odnosno sredina u kojem se taj objekt nalazi’, naglasio je među ostalim ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina. Radovi bi trebali trajati 14 mjeseci.

RESTORAN, APARTMANI... Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci

Župan je podsjetio kako je Akademis Čingrija dio projekta Regionalnog centra kompetentnosti, a koji je vrijedan ukupno 103 milijuna kuna.

-Imali smo, unutar projekta, tri velika infrastrukturna zahvata. Jedan je bio u Turističkoj i ugostiteljskoj školi vrijedan 2,7 milijuna kuna uvećan za PDV, drugi smo ugovorili za zgradu Garište. To je također Akademis vrijedan 6 i pol milijuna kuna, uvećan za PDV. I evo, na koncu, ovaj najveći i najvažniji infrastrukturni dio, to je Akademis Čingrija. Poznato je da je Čingrija zaštićeni objekt i da smo imali dosta poteškoća u definiranju samog projekta. Na kraju smo sve završili i imali natječaj na kojem je tvrtka Texo gradnja pobijedila i ja im na tome čestitam, s uvjerenjem da će projekt završiti kao što je to predviđeno i po troškovniku i u okviru cijena koje su rezultat javnog natječaja.

RESTORAN, APARTMANI... Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci

Mislim da će rekonstrukcija Čingrije, Garišta te Turističke i ugostiteljske škole, kao i suradnja s realnim sektorom rezultirati održivim i kvalitetnim turizmom i ugostiteljstvom na području županije. Vjerujem da ćemo ovaj projekt završiti uredno, unutar rokova, budući da se on financira iz sredstava EU fondova – rekao je župan.

Zahvalio je Gradu Dubrovniku na odluci da se zgrada Čingrije namijeni za Akademis. Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da je 2018. godine Grad Dubrovnik kupio Vilu Čingriju.

RESTORAN, APARTMANI... Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci

-U tom trenutku, kada smo je kupovali, rekli smo da će njen sadržaj biti javan. Tada još nije bilo niti naznake da će se ići u ovome smjeru, da Vila Čingrija postane mjesto koje će dodatno obučavati i stvarati kadrove izvrsnosti. Ponosan sam na činjenicu što smo, osim što smo stekli imovinu, došli do potpisivanja ugovora s izvođačem te da se ide korak dalje prema realizaciji Regionalnog centra izvrsnosti. Više puta smo govorili koliko je važno stvarati jake kadrove u turizmu, voditi dubrovački turizam, ljude koji će raditi razliku i podizati kvalitetu usluge. Sve će se to realizirati kroz ovaj projekt. Građevine su bitne, ali građevine su u konačnici samo građevine. Ljudi rade razliku. Obnova spomeničke baštine s jednim duhom kvalitete jedna je sjajna simbioza. Vila Čingrija će biti novo mjesto stjecanja znanja i vještina – naglasio je.

Direktor tvrtke Texo gradnja Pero Račić kratko je istaknuo kako im je iznimno drago što su dobili posao kojim će se doprinijeti razvoju turizma u županiji i gradu.

RESTORAN, APARTMANI... Kreće se u rekonstrukciju Vile Čingrije, radovi traju 14 mjeseci
Antun Perušina i Pero Račić

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina rekao je da bi Vila Čingrija trebala postati mjesto gdje se teži izvrsnosti.

-Dubrovnik je uvijek težio vrhunskoj usluzi u turizmu i ugostiteljstvu. Mislim da će Vila Čingrija dati novi iskorak u obuci kadrova u ugostiteljstvu, ne samo učenika, nego i svih onih koji žele napraviti usavršavanje, prekvalifikacije i osposobljavanje u turizmu – kazao je.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist