Aktualno

MEĐUNARODNA RADIONICA NA OTOKU Što će Akademija Šipan donijeti stanovnicima Elafita?

ACADEMY ŠIPAN LIGHTHOUSE naziv je prve međunarodne radionice o održivom razvoju otoka koja je od 7. do 10. svibnja održana u Suđurđu na otoku Šipanu. Radionica je okupila domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake, koji su u kontekstu globalnih klimatskih izazova, a uvažajući lokalne specifičnosti diskutirali o održivom razvoju otoka.

Tijekom uvodnog izlaganja prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku istaknula je kako mi nismo samo korisnici eko-sustava već njegov sastavni dio. Također, naglasila je važnost očuvanja bioraznolikosti te problem plastike koji sve više prijeti našem planetu te je istaknula kako su ovakve lokalne inicijative bitne jer mogu pomoći u rješavanju određenih problema s kojima se susreću stanovnici otoka. Veličina otoka, iznijela je, može biti njegova prednost jer je ponekad lakše pokrenuti i provesti projekte na manjim područjima.

Gudrun Steinacker, bivša veleposlanica Republike Njemačke u Crnoj Gori, i također jedna od sudionica radionice, istaknula je važnost osnivanja Akademije Šipan koja bi trebala postati centar za istraživanje, diskusiju, inovacije i suradnju. Ta Akademija bi služila kao vrsta kanala kojim bi stanovnici Elafita pokušali naći rješenja za izazove s kojima se suočavaju. Prof. dr. sc. Hannes Knapp, osnivač i voditelj međunarodne akademije za zaštitu prirode na njemačkom otoku Vilmu, osvrnuo se na temu suočavanje sa izazovima i nužnosti potrebe angažmana ljudi. Naglasio je kako domaći ljudi, posebice mladi trebaju na sebe preuzeti taj zadatak.

Prvi dan programa radionice predstavljeni su primjeri dobre prakse održivog razvoja iz Hrvatske te niz drugih predavanja vezanih za ovu tematiku.

Drugi dan radionice održana je moderirana rasprava tijekom koje su sudionici radionice uz pomoć predstavnika lokalne zajednice pokušali identificirati glavne izazove s kojima se suočavaju stanovnici Šipana i ostalih Elafitskih otoka.Također, identificirani su određeni instrumenti na nacionalnoj i EU razini koji bi mogli pomoći u rješavanju tih izazova.

U cilju kontinuiteta zajedničkog djelovanja svih uključenih dionika, izradit će se koncept projekta koji će kao jednu od aktivnosti osmisliti sadržaj radionice na temu efikasnog upravljanja otpadom koja će se održati u listopadu 2023.

Dugoročan cilj Akademije Šipan je sudjelovanje u provedbi europskoga zelenog plana putem projekata iz područja zaštite prirode, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom, zaštite baštine te niza drugih koji će prije svega doprinijeti lokalnom razvoju i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika Elafitskih otoka te posljedično tome pomoći u stvaranju preduvjeta za ostanak mladih na ovim otocima.

Dodatno, Akademija Šipan kroz međunarodna partnerstva ima ambiciju prenositi znanja i iskustva RH zemljama Jugoistočne Europe koje su u procesu pridruživanja EU te im na taj način pružiti podršku u ispunjavanju kriterija u okviru poglavlja 27 –Okoliš.

Radionicu je organizirala Akademija Šipan u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Sveučilištem u Dubrovniku, uz potporu zaklada Alfred Toepfer Stiftung te Stiftung Überbrücken.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović